kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

İmar, bonoları tescil ettirmiş

Borsa kesin alım-satım aracılık yetkisi olmayan İmar Bankası, müşteri adına Hazine bonosu işlemlerini borsaya tescil ettirdi

BDDK tarafından tasfiye edilen İmar Bankası'nda bono karmaşası sürüyor. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen, müşteri adına bono alım-satım yapma yetkisi olmayan İmar Bankası'nın müşteri adına bono işlemlerini İMKB'ye tescil ettirdiği ortaya çıktı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın internet sitesinde yer alan tescil piyasası işlemleri bölümünde, bu yılın ilk 6 ayında İmar Bankası'nın 50 trilyonluk bonoyu müşteri adına tescil ettirdiği yer alıyor. Bankanın borsa üyesi olmayan kurumlar listesinde yer alan tescil işlemlerinde, ocak ayında 5.7 trilyon, şubatta 5.4 trilyon, martta 8 trilyon, nisan ayında 12.3 trilyon, mayıs ayında 13 trilyon, haziran ayında da 5.6 trilyon olmak üzere yılın ilk altı ayında toplam 50.3 trilyon liralık müşteri adına tescil işlemi bulunuyor. İmar Bankası'nın 2002 yılında İMKB'ye yaptırdığı tescil işlemi ise 20 trilyon lira düzeyinde. Banka 2001 yılında da İMKB'ye toplam 13.6 trilyon liralık işlem için tescil ücreti ödemiş.

NEREDEN KAYNAKLANDI?
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından tahvil, bono alım-satım ve repo yetkisi verilmeyen İmar Bankası'nın müşteri adına bono alım-satımını İMKB'ye tescil ettirmesinin mazisi 2000 yılına kadar uzanıyor. 2000 yılında çıkan 4568 Nolu Kanun'la Menkul Kıymet Tanzim Fonu yürürlükten kaldırıldı. Bunu takip eden günlerde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası bir genelge yayımlayarak aracı kurumlara gönderdi. Genelgeyle aracı kurum ve bankalara, borsa üyesi olmasalar bile İMKB ikinci el piyasalarda işlem gören menkul kıymetleri borsada tescil ettirme zorunluluğu getirildi. Bu nedenle İmar Bankası borsa üyesi olmamasına karşın bono işlemlerini borsada tescile başladı.

Uygulama kapsamında bankalar ve aracı kurumlar repo işlemleri ve tahvil-bono satışları üzerinden İMKB'ye tescil ücreti ödüyorlar. Borsa üyesi olan ve olmayan aracılar alım-satımlarını her hafta cuma günü işlemler kapandıktan sonra borsaya bildiriyorlar. Böylece bono alım-satım yetkisi olmamasına karşın İmar Bankası 2000 yılından beri geçen 3 yılda toplam 83 trilyonluk işlem için İMKB'ye tescil ücreti ödemiş oldu. İmar Bankası'nda müşterilere satılan bonoların karşılığının olmadığına yönelik tartışma sürerken, bankanın 2003 Mart ayındaki mali tablolarına göre 41 trilyon liralık devlet iç borçlanma senedi bulunuyor. Bu rakamın 30 trilyon lirası Hazine bonosu, geri kalanı ise tahvil.

Maaşları ödemek için tedbir kısmen kaldırıldı
İmar Bankası eski yöneticileri hakkında ''Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun'' kapsamında yürütülen soruşturmada Uzan Grubu'na ait 81 şirkete konulan ihtiyati tedbir kararı, bu şirketlerin ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve zorunlu harcamalarını yapabilmeleri amacıyla ''kısmen'' kaldırıldı. Savcılığın talebi üzerine soruşturma aşamasında 16 kişiyle birlikte Uzan Grubu'na ait görünen 81 şirket üzerine ihtiyati tedbir koyan Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dün, "söz konusu şirketlere kayyum atanmasının hukuka uygun düşmeyeceği'' kanaatine vararak, ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve zorunlu harcamalarını yapabilmeleri amacıyla 81 şirketin banka hesaplarındaki ihtiyati tedbirin ''kısmen'' kaldırılmasını kararlaştırdı. Söz konusu şirketler, bu kararla banka hesaplarından maaş, vergi, elektrik ve su gibi zorunlu ihtiyaçlar için faydalanabilecek.

Aynı mahkeme, Uzan Grubu'na dahil olduğu düşünülerek ihtiyati tedbir kararı içine alınan ''Promobil İletişim Hizmetleri A.Ş.'' üzerindeki kararı da, Uzan Grubu ile bağlantısı olmadığı anlaşıldığı için kaldırdı.

MUDİLERE KOLAYLIK
Bu arada TMSF, yoğunluğun azaltılması amacıyla, dünden itibaren hafta içinde hizmet veren Pamukbank belge kabul merkezlerinin sayısını 60'dan 71'e yükseltti. TMSF'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da yeni hizmete giren 11 belge kabul merkezi şöyle Saydam/Adana Belge Kabul Merkezi, Çetin Emeç/Ankara Şubesi, İskitler/Ankara Şubesi, Beylikdüzü/İstanbul Şubesi, Küçükçekmece/İstanbul Şubesi Tahsilat Merkezi, Maslak/İstanbul Şubesi, Mega Center Uydu Şube, Kurtköy Uydu Şube, Pınarbaşı/İzmir Şubesi, Mersin Şubesi, Garajlar/Bursa Tahsilat Merkezi.

DENETİM YAPANDAN SES ÇIKMADI!
BDDK'nın, İmar Bankası'nda yaşanan çifte kayıt olayın aydınlatma çalışmaları sürerken, bankanın "Sınırlı Denetim Raporu"nu hazırlayan Gözlem Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri'nden ses seda çıkmıyor. Gözlem Denetim şirketi, İmar Bankası'nın yılın ilk çeyreğine ait olan mali tablolarını inceleyip raporlamaların doğru olduğuna yönelik bilgi verdi. İmar Bankası'nda yaşanan bu gelişmeler, akla ABD'deki muhasebe skandallarını getirdi. Gözlem Denetim kuruluşu son raporunda şu ifadelere yer vermişti "Sınırlı denetim sonucunda, İmar Bankası'nın 31 Mart 2003 tarihli mali tablolarını muhasebe ilke ve standartlarına uygun olarak doğru biçimde yansıtmadığına dair önemli herhangi bir hususa rastlanmamıştır."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır