kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

BM'den Amerika'yı rahatlatacak adım

BM Güvenlik Konseyi, Irak'ta geçici yönetimi tanımaya hazırlanıyor. Bu durumda, asker "uluslararası meşruiyet" koşulu sağlanmış olacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Irak'ta "kısmen" elini rahatlatacak bir tasarıyı bu hafta Güvenlik Konseyi'ne getirmeye hazırlanıyor. Irak'a BM şemsiyesi altında bir yardım misyonu öngörülmesini öngören tasarı, aynı zamanda Güvenlik Konseyi'nin Mayıs ayında kabul ettiği 1483 sayılı karardan yola çıkarak, Bağdat'ta yeni kurulan 25 kişilik Hükümet Konseyi'ni "destekleyecek."

New York'taki diplomatlar, Washington'un talebi uzerine Hükümet Konseyi'ni "destekleme" konusunda görüş birliğine varan Güvenlik Konseyi üyelerinin, Mayıs ayında alınan 1483 sayılı karardan yola çıkarak Konsey'in Irak'taki "geçici yönetim" olduğunu vurgulayabileceğini belirtiyor.

ABD'nin bu amaçla hazırladığı karar tasarısı, Konsey'in diğer daimi üyeleri olan İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'e verildi. Çıkması halinde böyle bir karar tasarısı, Irak'ta ABD'nin elini oldukça rahatlatacak siyasi unsurlar içeriyor. Öncelikle tasarı, Irak'ın yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmak isteyen diğer ülkeler için gerekli "BM şemsiyesi" sağlamış oluyor. Irak'taki BM temsilcisi Sergio DeMello'nun kuracağı yeni bir komisyon, Irak'ın çeşitli ihtiyaçlarını gözden geçirecek. BM'den, BM şemsiyesi altında Barış Gücü kararı çıkması beklenmiyor. New York'taki bir Güvenlik Konseyi kaynağı, "Bu ne ABD, ne de Konsey'in istediği bir şey" diyor. Ama buna rağmen, çıkacak kararın, Ankara'nın Irak'taki Barış Gücü'ne asker göndermek için, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde "aradığı", "meşruiyet" kriteri için yeterli sayılacağı kaydediliyor.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır