kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ortadoğu'da yeniden Haremüşşerif kavgası

İslam'ın en kutsal 3'üncü mekanı Haremüşşerif, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimin yeniden yükselmesine neden oldu. İsrail yönetiminin mekanı gayrimüslimlere yeniden açmayı planlaması tepkilere yol açıyor

İsrail ve Filistin arasında ikinci intifada döneminin başlamasına yol açan Haremüşşerif tartışmaları yeniden alevleniyor. İsrailli aşırı sağcı milletvekilleri, İslam'ın Mekke ve Medine'den sonraki en kutsal 3'üncü mekanı olan Haremüşşerif'e girme haklarının olduğunu söyleyerek olay çıkardı.

Museviliğin kutsal günü 6 Ağustos'ta, Kudüs'teki Haremüşşerif'e giderek içeri girmeye çalışan vekillere İsrail polisi engel oldu. Ancak milletvekilleri, mahkemeye başvurarak "Kendi topraklarımızda bulunan ve Museviler için kutsal kabul edilen bir mekana neden giremiyoruz?" sorusunun yanıtlanmasını istedi. Kentin 'Eski Kudüs' denilen bölgesinde bulunan Haremüşşerif'in yönetiminden sorumlu Filistin Vakfı yetkilileri, İsrail'i barış sürecini provoke etmekle suçluyor.

ÇOK CAN KAYBI YAŞANDI
İkinci intifadayı başlatan Haremüşşerif olayı, 2000 yılında dönemin İsrail muhalefet lideri (şimdinin Başbakanı) Ariel Şaron'un Haremüşşerif'e girerek "Temple Mount (Tapınak Tepesi) bizimdir ve bizim kalacaktır. Burası Museviliğin en kutsal mekanlarından biridir. Burayı ziyaret etmek her Musevi'nin hakkıdır" demesiyle başladı. Aynı gün Filistinliler ayaklandı. Olay yerine gelen İsrail askerinin açtığı ateş yüzünden, çok sayıda can kaybı yaşandı.

Şaron'un sözleri ve çıkan protestolarda sivillerin öldürülmesi, Filistinliler'i yeniden sokaklara döktü. Şaron'un Başbakan seçilmesiyle İsrail politikası sertleşti. Hz. Muhammed'in göğe yükseldiğine inanılan El Aksa Camii'nin de içinde bulunduğu birçok kutsal mekanı içeren Haremüşşerif'e giriş-çıkışlar yasaklanmadı. Ancak gayrimüslimlerin içeri alınması sona erdiği gibi genç Filistinliler'in bölgeyi protesto sahnesine çevirmemesi için İsrail, Haremüşşerif'e giren Müslümanlar'a en az 40 yaş sınırı getirdi. Cuma namazı için Haremüşşerif'e gelenler sıkı kontrolden geçirildikten sonra 40 yaşın üstünde olmaları kaydıyla içeri alınmaya başladı.

MİLLETVEKİLLERİNİN TALEBİ
Geçtiğimiz Temmuz ayı başında yabancıların ziyaretine yeniden izin çıktı. Ancak barış görüşmelerinin zarar görmemesi ve gerilimin tırmanmaması için Filistin Vakfı yetkilileriyle görüşen İsrail, bu izni yeniden kaldırdı. Arap basını; iki ay önce Şaron'un emriyle İsrail polisinin gayrimüslimleri Haremüşşerif'e gizlice almaya başladığını öne sürdü. Museviler'in, altında kendi dinlerine ait tapınak olduğu ve bu tapınağın M.S. 70 yılında Romalılar tarafından yıkıldığına inandığı Haremüşşerif'le ilgili tartışmalar geçtiğimiz hafta yeniden alevlendi. Şaron'un lideri olduğu Likud partisine bağlı milletvekilleri Yehiel Hazan, Yuli Edelstein ve Inbal Gavrieli, dinlerinde kutsal kabul edilen 6 Ağustos günü Haremüşşerif'e gideceklerini açıkladı. İsrail yasaları gereği ulusal güvenliği tehdit etmeyen ve kendi sınırları içindeki her yere girebilme hakları bulunduğunu söyleyen vekil Hazan, dokunulmazlık kartını göstermesine rağmen içeri alınmadı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇILACAK
Bunun üzerine milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak açıklama istediler. İsrail Hükümeti, gizli bir memorandumla ziyaret yasağı kararını mahkemeye iletti. Ancak milletvekillerinin başını çektiği bazı aşırı sağcı kesimlerin bu kararla yetinmeyeceği, Haremüşşerif'i gayrimüslimlere açtırmakla kararlı oldukları belirtiliyor. Bu gelişmeler üzerine İsrail yönetiminin de önümüzdeki hafta ziyaretlere yeniden izin vermeye hazırlandığı öne sürülüyor. Gerilimin tırmanması üzerine Körfez ülkelerini ziyaret eden Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, resmi temaslarını yarıda keserek ülkesine döndü. Filistin Güvenlik Bakanı Muhammed Dahlan da İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz'la biraraya gelerek Haremüşşerif ve diğer konuları ele aldı.

Hz. Muhammed'in göğe yükseldiği yer olduğuna inanılıyor
Haremüşşerif, İslam için kutsal bir mekan. Çünkü Hz. Muhammed'in göğe yükseldiği yer olarak biliniyor. İçinde El Aksa Camii, kutsal kitap ve eserlerin bulunduğu kütüphane, müze ve minareler bulunuyor. Museviler de Haremüşşerif'e "Temple Mount" (Tapınak Tepesi) diyor.

Burada binlerce yıl önce Musevi tapınakları bulunduğuna, daha sonra bunların yıkılarak üzerine Haremüşşerif'in inşa edildiğine inanıyor. Haremüşşerif'in dış duvarlarını da kendi tapınaklarının temeli kabul ederek Ağlama Duvarı olarak adlandırıyor. Filistin Vakfı Başkanı Adnan el Hüseyni, "İsrail buraya giren Müslümanlar'a 40 yaş kısıtlaması getirirken biz yabancıların içeri girmesine izin veremeyiz" diyerek gayrimüslimlere Haremüşşerif'in açılması planına karşı çıkıyor.

FİLİSTİN'DEN İNTİHAR SALDIRISI 4 ÖLÜ, 10 YARALI

Barış süreci yine intihar saldırılarıyla darbe yedi
İsrail ve Filistin arasında sağlanmaya çalışılan barış sürecinde Filistinli terör örgütleri ateşkes ilan etmişti. Ancak dün öğleden sonra ardı ardına patlayan bomba sesleriyle bu ateşkes bozuldu. İsrail'e yönelik düzenlenen iki intihar saldırısında 4 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

İlk saldırı Tel Aviv'den sadece birkaç kilometre uzaktaki Rosh Haayin kentinde düzenlendi. İntihar eylemcisi, üzerindeki patlayıcıları bir süpermarketin girişinde ateşledi. Ortalık bir anda savaş alanına döndü. Marketin girişi harabeye dönerken olayda intihar eylemcisiyle birlikte bir kişi daha öldü. Yaralı sayısının ilk belirlemelere göre 4 olduğu sanılıyor.

Bu olaydan çok kısa süre sonra bu kez Batı Şeria'dan eylem haberi geldi. Yine bir intihar saldırganı Batı Şeria'nın Musevi girişinde bulunan bir otobüs durağında, üzerindeki bombaları patlattı. Olayda, saldırganın dışında bir İsrail askeri ölürken en az 6 kişi de yaralandı. El Fetih ve El Aksa Tugayı gibi Filistinli örgütlerin barış sürecinde izlenen yol haritasına zarar vermemek adına ilan ettiği ateşkes, bu iki eylemle bozulmuş oldu. Amerika başta olmak üzere Rusya, BM ve AB arabuluculuğunda yürütülen barış sürecinin bu iki eylemle ağır bir darbe alması bekleniyor.

YEMİN ETMİŞLERDİ
Batı Şeria'daki saldırıyı Hamas örgütü üstlendi. Saldırının 29 Haziran'da ilan edilen ateşkesin sona ermesi anlamına gelip gelmediği henüz netleşmezken, intihar eylemcisinin adı İslam Yusuf Kafişa olarak açıklandı. Örgüt, saldırıyı "İsrail'in anlaşma ihlalleri nedeniyle" yaptıklarını bildirdi. İki gün önce İsrail ordusunun terör örgütü Hamas'ın bir liderini Batı Şeria'nın Nablus kentindeki evinde operasyonla öldürmesi üzerine örgüt yetkilileri "intikam yemini" etmişti.

Filistinli mahkumlara af saldırı yüzünden askıya alındı
İntihar saldırıları üzerine İsrail yönetimi, hapishanelerinde tuttuğu Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını erteledi. Jest olarak başlatılan serbest bırakma kapsamında hafif suçlar işlemiş Filistinliler'in bir daha suç işlememeleri kaydıyla evlerine dönmelerine izin verilmişti. Mahkumların evlerine dönüşleri sevinçle karşılanırken, bırakılmayı bekleyenler son eylemlerle darbe aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır