kapat
13.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kentli kadınlar gözde...

Demokratlar, kentli kadınlardan oy almak için çalışıyor. İstatistikler bu kesimin giderek artan yüzdesine dikkat çekiyor

Cumhuriyetçiler cephesi orta sınıf Amerika'yı hedeflerken Demokratlar özellikle büyük kentlerde yaşayan bekar annelere yoğunlaşıyor. Ülkemizde de bir dönem gösterilen "Sex and the City" dizisinin yarattığı akımın gücünü çözen Demokrat partililer, bu yönde sağlam araştırmalar da yaptırıyor. Anketlere göre;

* 2000 yılındaki seçimlerde oy kullanan evli kadınlar, ağırlıklı olarak Bush'u tercih etmiş;

* Oy kullanan evli kadınların yüzde 31'i Demokrat aday Al Gore'a, yüzde 32'siyse Bush'a oy vermiş;

* Aynı seçimde evli kadınların yüzde 62'si oy kullanırken bu oran bekar kadınlarda sadece yüzde 43...

KILPAYI YARIŞ
Bu istatistikleri değerlendiren Demokratlar, daha fazla bekar kadının sandık başına gitmesini, gidince de kendileri için oy vermesini sağlayarak önemli bir seçmen kitlesi kazanma planları yapıyor. Çünkü 2000 yılındaki seçimde Bush ve Gore tarihin en yakın rakipleri haline gelmiş, oyların birbirine yakınlığı nedeniyle sandık kavgaları aylar süren mahkeme sonrası sonuçlanabilmişti. Şimdi Demokratlar 4 yıl önceki bu seçimde kendilerine oy veren kitleyi aynı tutup bekar kadınlar arasındaki desteklerini artırarak galip gelebileceklerini tahmin ediyor. Çünkü Amerika'da şimdiye kadar bir seçmen kitlesi olarak görülmeyen bekar kadınlar ve bekar annelerin sayısı gittikçe artıyor. Ve ülkedeki siyasetçiler için önemli birer pasta dilimi haline geliyorlar.

2002 yılındaki araştırmalara göre Amerikan nüfusunun yüzde 40'ı, yani tam 86 milyon kişi bekar. Women Trend adlı araştırma kuruluşunun başkanı Kellyanne Conway, "Söz konusu kesimin nüfusu gittikçe artıyor. Şimdiye kadar seçimde hedef kitle olarak görülmüyorlardı. Ancak bekar kişiler özellikle siyasi konulara diğerlerinden daha fazla önem veriyor. Siyasetçiler de bunu dikkate almaya başladı" diye konuştu. Şimdiye kadar Cumhuriyetçi ya da Demokrat cephesinden bir kadın başkan adayı çıkarılmasa da kadın seçmenler önemli yatırım haline dönüştü. Özellikle terör saldırıları sonrası kadınlar ya da anneler, kendilerini, ailelerini ya da çocuklarını bu tip tehlikelerden kimin daha iyi koruyacağına dikkat etmeye başladı.

KADINLARIN DESTEĞİ
Bu ayrıntı da son araştırmalara göre Bush'un kadınlar arasındaki desteğinin yüzde 11 oranında düşmesine neden oldu. Yani Bush, bu alanda Demokratlar'ın 7 puan gerisine düştü. Bu anketler de Demokrat partilileri kadın seçmen kitlesine ağırlık vermeye itti. Anketlere göre kadınlar, ulusal güvenlik konusuna erkeklerden daha fazla önem veriyor ve bu konuda daha fazla endişe duyuyorlar. Ekonomik özgürlüklerini her geçen gün güçlendirmeleri, kariyer yapma imkanlarının artması, modern yaşam gibi konular da kadınları siyasetle ilgilenmeye itiyor. Çünkü kendilerine en sağlam sosyal güvenlik haklarını kimin vereceği, toplumdaki yerlerini hangi adayın daha iyi savunacağı ve daha da iyileştireceği gibi şeylerle daha fazla ilgilenmeye başlıyorlar. Uzman Conway, "Kadın yalnızsa, hükümeti ve başkanı kendisi için koruyucu olarak görüyor. Evlenip çocuk sahibi olduklarında ise durum ve değerleri değişiyor" diyor. Demokratlar'ın şu an için Bush'un karşısına çıkarabilecekleri güçte bir adayı yok. Ön seçimlere katılacak 9 ay var. Ancak hiçbirinin George W. Bush'u yenebilecek güçte olmadığı belirtiliyor. Bu yüzden 2000'de seçimi kaybeden Gore'un yeniden aday olması için baskı yapılıyor. Clinton'ın eşi senatör Hillary'nin ise 2008'de yarışmayı planladığı belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır