kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

SAVAŞ AY


Turizmi bir marka olarak algılamak

Yıllar önce zamanın THY Genel Müdürü Atilla Çelebi'yle söyleşi yapmıştım. Demişti ki 'Tüm arkadaşlarıma söylüyorum. Uçağa bilet alan sadece oturduğu koltuğu satın almaz. Aynı zamanda tüm hizmeti, servisi de alır. Ona göre davranın.' Şimdi THY gurur duyacağımız boyuta ulaşmış ve herkes tarafından tanınan, bilinen, güvenilen bir kurum olduysa bu düşünce sistematiğinin payı var.

Markalardan marka bul
Turizmci arkadaşlarla sohbet ederken diyorlar ki 'Türkiye ana marka olmalı. Ama markalardan oluşan ana marka olmalı. Örneğin uluslararası çapta bunca sanatçımız, sporcumuz var. Bunların hepsi birer marka. Bunları pırıldatarak ana marka Türkiye'nin bağrında toplamamız gerek. Mesela Antalya da bir marka. Ürgüp, Göreme de öyle. Çıkın dünyanın pek çok yerinde sorun. Bu kentleri sayarlar. Meraklısı sporcuyu adıyla, marifetiyle anlatır size. Ya da sanatçının performanslarını tartışır. Sonra bunlar bir potada toplanıp ana markaya pozitif etki yapar.

Turist ne ister?
Bunca yani deniz, güneş, iklim, doğa tarih kültür şahane, amenna. Ama mesela yabancı turist gözüyle bakıldığında, o turist geldiği ülkede kendi yaşam kalitesinin ne düzeyde olacağını, güvenliğini, sağlık kurumlarına yakınlığını, gücünü, işlevini bilmek ister. Avrupa Birliği'ne geçiş sürecinde, hukuksal reformları hızla yaparken tüm sektörlerdeki uyum yasalarını da harekete geçirmemiz gerekir. Örneğin; ulaşımda, hijyen standartlarında, sağlık kalibresinde, her konuda Avrupa standartlarına ulaşmış ve bunu hayata geçirmiş bir ülke görüntüsü vermeliyiz.

Gastronomi nedir, bileniniz var mı?..
Gastronomiyi su ürünleri fakültesinde seçmeli bir ders sananlar da vardır, uyaktan mülhem; astronomiyle akraba bir bilim dalı zanneden de. Ama değil. Bunlar değil. Gastronomi; hani halk ağzıyla söylersek tam bir gırtlak bilimi. Gırtlak dediğimiz de basbayağı, bildiğimiz homini gırtlak. Yemek bilimi yani. Dünyada mutfak kültürü olarak hayli zengin bir kökü olan Türkiye turizmle birlikte gelişen gastronomide çıtayı nereye koymalı?

Ne çıtası kurban?
Sordum gülerek dediler ki Bırak çıtayı nereye hangi yükseltiye koyacağımızı, çıtanın duracağı bir yer bile yok. Nasıl yani dedim, anlattılar Yemek bir folklordur. Ama bununla ilgili bir fakülte, bir kürsü var mı? Konservatuarlarda halk oyunları bölümü, halk türküleri kürsüleri var. Peki mutfak bölümü var mı? Musakkaya neden musakka derler, bilen kim? Yabancı araştırmacı gelip sorsa devletin gösterecek belgesi, git başvur diyeceği görevli bilirkişisi yok. Devlet bir arşiv, bir ufak belge sunamaz bu konuda. Tüm mankenleri, popçuları sayarız. Ama kaç tane dünya çapında aşçımızı bilir sayarız?

En iyi aşçılarımız kimler?
Küçük bir araştırma ve küçük bir tüyo. İşi iyi bilenlere göre en iyi ilk beş aşçımız bakalım kimlermiş?

1- Necip Ertürk (Amerika'da Stoaya Tower otellerinin baş aşçısı 74 yaşında )

2- Aybek Şurdum (Divan Otelleri baş aşçısı)

3- Sedat Özkan (The Marmara)

4- Hüseyin Özoğuz (Divan Kuruçeşme)

5- Vedat Başaran (Feriye baş aşçısı ve Türk Osmanlı Mutfağı araştırmacısı).

TARİHÇİ
Herkes Herodot Cevdet'i biliyor da Herodot'u bilen az. Adam bir de Bodrum taraflarında yaşamış güya. Bu arada ünlü Brütüs (Sezar'ı bıçaklayan) Gümüşlük'te 1.5 yıl ikamet etmiş bilen yok.

KIYMIK
Bodrum Kaymakamı 'canlı yayına gelmeyeyim, beni telefona bağlayın' dedi, şaşırdım. Bağlamadım tabii. Hiç öyle şey olur mu? Sorumlusu olduğun yer konuşulacak, herkes orada sen yoksun. Olmaz di mi?..


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır