kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Zirve'den evet çıkarsa asker hazır

Irak'a asker gönderme konusu Çankaya'da yapılacak Zirve'de bugün netleşecek. Devlet Zirvesi'nde bu kez, Meclis'ten çıkmayan tezkere sürecinden farklı bir durum söz konusu.

Şu kadarını söylemek gerekir ki, Irak'a asker gönderme konusunda devlet zirvesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dışında fikir birliği içinde. Hükümet, Genelkurmay, güvenlik birimleri ve diplomasi, Irak'a asker gönderilmesi gerektiğine inanıyor.

ABD'nin komşuda, hem savaşı, hem barışı, hem de istikrarı tek başına sağlamasının zor olacağı kayda geçiriliyor. Irak'taki istikrarsızlığın Türkiye'nin zararına olacağının altı çiziliyor. Geçen hafta Başbakanlık'ta yapılan zirvede de ortaya çıktığı gibi, Irak'a asker göndermenin Türkiye'nin lehine bir durum olduğu vurgulanıyor.

Aslında Sezer de Irak'a asker gönderme konusunda keskin bir muhalefet içinde değil.

Sezer'in yaklaşımı, Irak'a asker gönderilirken, Anayasa'da da belirtildiği gibi "Uluslararası bir meşruiyetinin" aranması gerektiği yönünde. Sezer, Birleşmiş Milletler'in bu yönde bir karar almasının, Türkiye'nin yarınına sonuç getireceğini daha önceki tezkere sürecinde vurgulamıştı. Nitekim, Çankaya Köşkü'nden geçen hafta sonu yayılan hava da Sezer'in bu görüşünü koruduğu yönünde.

Org. Büyükanıt'ın yanıtı
Cumhurbaşkanı'nın görüşünü önceki günkü veda kokteyli sırasında Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a da anımsattık. Çankaya Kövşkü'nde bugün yapılacak zirvede Genelkurmay'ın nasıl bir tavır sergileyeceği sorusunu yönelttik.

Org. Büyükanıt, soruya şöyle yanıt verdi

"Komşumuzda bir istikrarsızlık, yangın varsa, bigane kalmak mümkün değil. Kapı karşısında bir yangın var, oturulacak, konuşulacak ve karar verilecek."

Sezer'in BM şemsiyesi konusundaki ısrarını hatırlattığımızda Org. Büyükanıt'ın verdiği şu yanıt daha dikkat çekiciydi "Kararınızı olmayacak bir şeyin üzerine dayandırırsanız kararsız kalırsınız"

Org. Büyükanıt'a göre, bırakın BM'yi, NATO'dan dahi Irak'a asker gönderme konusunda bir kararın çıkması olası değil.

Fransa ve Almanya'nın, NATO kararının dahi BM'ye götürülmesini istediği bir dönemde, böyle bir karar beklemek doğru olmaz.

Org. Büyükanıt'ın bu sözleri Genelkurmay'ın Sezer ile aynı paralelde düşünmediğinin de göstergesi.

Tugay Mamak'ta hazır
Dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'a gitme konusunda daha önceki tezkere döneminde de olduğu gibi istekli.

Nitekim, hükümetin karar alıp, TBMM'den de tezkereyi geçirmesi halinde, fazla bir hazırlık sürecine ihtiyaç duymadan asker sevkıyatını hemen yapacak konumda.

Hatta, Ankara Mamak'ta bulunan 28'inci Piyade Tugayı "git emri verildiği anda gidecek şekilde" hazırlıklarını tamamlamış.

Tugay'da şu an 3 bin civarında asker bulunuyor. Tugay istediği anda bu sayısını artırma hakkına da sahip.

ABD'ye geçen hafta gönderilen sualname doğrultusunda gelecek yanıtlara göre Tugay'ın yapısı da şekillendirilecek.

Türkiye her ne kadar bir tugay gücü göndermeyi planlasa da Irak'ta bir tümenle temsil edilme isteğinde. Bunun gerekçesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev alacağı sektöre başka ülkelerden gelecek güçlerin dahil edilmesi...

Asker hazırlıklarını tamamlarken, AKP de kendi içinde terapi sürecini hızlandırmış bulunuyor. AKP yeniden bir yol kazasına uğramak istemiyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçen hafta Başbakanlık'taki zirvede kayda geçirdiği gibi AKP'den bu kez fazla fire beklenmiyor. Daha önce tezkereye hayır oyu veren AKP içindeki grubun direncinin kırıldığı inancı da parti yönetimine hakim.

"Bundan önceki savaştı, oysa şimdi savaşmaya değil, Irak'ın yeniden yapılandırılması ve istikrarının sağlanması için oraya gidiyoruz. Siyasi bir misyon da üstleneceğiz" görüşü sürekli işleniyor.

CHP'nin içinde de bu görüşü taşıyan milletvekillerinin bulunduğu biliniyor.

ABD tarafı da ilk tezkerede yanlış bir politika izlediğini, Anadolu'nun nabzını iyi tutamadığı ve Washington'dan yapılan açıklamalarda tepkiyi daha da artırdığına inanıyor.

İlk tezkere sürecinde görüldüğü gibi, ABD Ankara Büyükelçiliği bu kez milletvekillerini ikna çabası içinde olmayacak.

Her ne kadar Sezer BM şemsiyesi arasa da, Çankaya Köşkü'nden bugün Irak'a asker gönderme konusunda olumlu görüşün çıkması bekleniyor. Başbakanlık ve AKP yöneticilerine bakılırsa, gelecek ayın ortasında da TBMM olağanüstü toplanır ve tezkere çıkarılır.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır