kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ankara'da karar günü

Irak'a asker gönderip göndermeme Cumhurbaşkanı başkanlığında masaya yatırılacak. Zirveden prensipte anlaşma beklenirken, Dışişleri Bakanı Gül "ABD'den sorularımaz yanıt bekliyoruz" dedi

Irak'a asker gönderme konusu bugün devletin zirvesinde masaya yatırılacak. Konu önce Çankaya Köşkü'nde yapılacak olan toplantıda, daha sonra da Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında saat 15.00'te Köşk'te yapılacak toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal katılacak. "Irak'ta yaşanan gelişmelere seyirci kalınamayacağını" savunan hükümet, asker gönderme konusunda uluslararası meşruiyet koşuluna bağlı kalınmasını isteyen Cumhurbaşkanı Sezer'i, bu aşamada BM ve NATO kararının çıkmasının güç olduğunu belirterek ikna etmeye çalışacak.

PRENSİPTE ANLAŞMA
Gönderilecek askeri birliğin büyüklüğü, Türk askerinin görev yapacağı bölgenin seçimi, askerlerin giderlerinin karşılanması gibi teknik konularda henüz müzakereler tamamlanmamasına rağmen, bugünkü zirveden prensipte bir anlaşma çıkacağı, "Biz yokuz diyemeyiz ama, Irak'a dost bir ülke imajıyla gidelim" görüşünü içeren ortak bir açıklama yapılabileceği belirtiliyor. Bu arada, Pazartesi günleri yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı da, bugüne alındı. Köşk'teki zirvenin ardından Başbakan saat 17.00'de bakanlarla toplanıp, zirvedeki kararı değerlendirecek.

AK PARTİ GRUBU İKNA OLUR MU?
Kurumlar arasında mutabakatın sağlanmasının ardından, hükümet için zorlu bir dönem başlayacak. 1 Mart'ta ilk tezkerenin AK Parti'li milletvekillerinin muhalif tavrı nedeniyle reddedilmesinin ardından, aynı sıkıntının yaşanmaması için temkinli davranan hükümet, AK Parti Meclis Grubu'nu ve kamuoyunu ikna etmeye çalışacak. Hükümet, eylül sonu veya ekim ayı başında TBMM gündemine getirilmesi beklenen tezkereyi, "savaşa girilmeyeceği için risk üstlenilmeyeceği, ayrıca ABD ile bozulan ilişkilerin rayına oturtulacağı" mesajıyla savunacak.

"ABD'DEN YANIT BEKLİYORUZ"
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, dün gazetecilerin soruları üzerine, ABD'ye Türk askerlerinin nerede ve nasıl görev yapacağı gibi konularda birçok sorular sorulduğunu, bu sorulara yanıt beklendiğini söyledi. Gül, Dışişleri Bakanlığı'na gelişinde, Çankaya Köşkü'nde yapılacak Irak zirvesinden nasıl bir sonuç çıkacağının sorulması üzerine, bir şey söylemek için erken olduğunu, konunun Bakanlar Kurulu'nda da ele alınacağını kaydetti. ABD'ye Türk askerlerinin nerede ve nasıl görev yapacağı gibi konularda birçok sorular sorulduğunu söyleyen Gül, bu sorulara yanıt beklendiğini kaydetti.

AK PARTİLİ KAPUSUZ

Asker göndermeye karşı sesli tepki yok
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Irak'a asker göndermeye karşı, parti tabanından ve kamuoyundan, "yüksek sesle aykırı tepki olmadığını" söyledi. TBMM'de gazetecilerle sohbet toplantısı yapan ve gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Kapusuz, asker gönderme konusunun her seviyede değerlendirildiğini belirterek, "Verilecek karar, Türkiye'nin bütünlüğü, güvenliği hatta kalkınması için çok önemli bir karar. Bütün kurum ve kuruluşlar, siyasiler ve komşu ülkelerle görüşmeleri, değerlendirmeleri sürdürüyoruz'' dedi.

Kapusuz, Cumhurbaşkanı'nın orman niteliğini yitirmiş alanların satışını öngören Anayasa değişikliğini veto edilmesi halinde, Meclis'i olağanüstü toplayacaklarını da belirtti. "Biz herşeye rağmen Anayasa'yı istediğimiz gibi değiştiririz'' demediklerini ifade eden Kapusuz, "Mümkün mertebe, katılımcılığı arıyoruz ama birileri muhalefet için hiçbir katkı sağlamıyorsa onların sorunu'' dedi.

CHP'Lİ HALUK KOÇ

Yangını söndürmek bizim sorumuz değil
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Irak'a asker gönderme konusundaki "Kapımızdaki yangına kayıtsız kalamayız'' sözlerine tepki gösterdi.

Koç, gazetecilerin soruları üzerine, şunları söyledi "Irak'ta yangın varsa, bu yangını çıkaranlar düşünsün. Bu yangını söndürmek Türkiye'nin sorunu değil. 'BM çerçevesinde bu yangının insanlığın ortak gayretiyle söndürülmesi düşünülürse, Türkiye de bu durumda pozisyonunu gözden geçirir' demiştik. Yangın çıkaran ortada. Bataklıkta beraber yanmamızın gereği yok. Hiçbir Mehmet'in de Necef çöllerinde işi yok, yeri yok. Eğer çok meraklılarsa kendi yakınlarından başlayabilirler Irak'ta yangın söndürmeye, göndermeye. Hükümet için söylüyorum bunu...''

Koç, Başbakan'ın oğlunun nikahıyla ilgili olarak da, "Görüntü rahatsız edici. Gösteri yaparcasına salınarak yürüyen kara çarşaflı manzaralar basında yer aldı. Bu gövde gösterisi, 'biz buradayız' mesajıdır. Onlar oradaysa, bizler de buradayız'' diye konuştu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır