kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Teklifler 'star'ların başını döndürüyor

Üniversiteler ÖSS'de ilk 100'e giren öğrencileri kapmak için kıran kırana rekabete girdi. Okullarına çekmek için süperlere ev, araba, dizüstü bilgisayar, ayda bir milyar lira verenler bile var

Üniversitelerin star öğrenci pazarına çevirdikleri transfer yarışında yapılan teklifler baş döndürüyor. Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) dereceye girmiş başarılı öğrencileri okullarına dahil etmek için üniversiteler arasında her yıl yaşanan rekabet, bu yıl daha da kızıştı. ÖSS'de ilk yüze giren 'süper öğrenciler' üniversiteler tarafından kapışıldı. Şampiyonlara değeri 500 bin doları bulan yurtdışı eğitim olanaklarından, dizüstü bilgisayar ve ayda 1 milyar lira cep harçlığına kadar çeşitli burslar önerildi.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin ÖSS birincisine değeri 500 bin doları bulan yurtdışı burs teklif ettiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Fatih Üniversitesi ilk yüze girip de kendilerini tercih edecek öğrencilere her ay bir milyar lira cep harçlığı önerdi. Laptoplar ve süper lüks yurtlarda bedava kalma imkanları ise yalnızca açıklanan teklifler oldu. Kapalı kapılar ardında ise dereceli öğrencilere ev ve araba öneren üniversiteler bulunduğu iddiaları, üniversiteler arasında polemiği artırdı.

M ENAJERLER GÖRÜŞÜYOR
Geçtiğimiz yılın ÖSS birincisi ODTÜ'yü tercih ederken, bu yıl tüm soruları eksiksiz tamamlayarak birinci olan Emre Kaçar, Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü'nü seçti. Emre Kacar üniversiteleri tanıma gezisini kendisini üç yıl boyunca bu sınava hazırlayan 'Necati Dursun ile birlikte yaptı. Emre Kaçar, "Neler teklif edildiğini açıklayamam. Zaten çoğu görüşmeyi de ben yapmadım. Ancak çok cazip teklifler geldi. Yalnız en iyi teklifi seçmedim. Bilkent'i seçerken yurtdışı desteğine ve bilgi birikimine baktım" dedi. Menajeri Necati Dursun ise Kaçar'a üniversiteler tarafından önemli teklifler geldiğini ancak Kaçar'ın seçimini tekliflere göre yapmadığını söyledi.

ÖSYM Sayısal ikincisi Serhan Mercan da Boğaziçi Elektrik Elektronik bölümünü tercih ettiğini açıklarken pek çok üniversitelerden çeşitli teklifler aldığını anlattı.

Bu arada, süper öğrenci kapma yarışının gençleri olumsuz etkilediğini savunan Psikiyatrist Dr. Gülcan Özer, gelen cazip teklife göre tercih yapan öğrencileri hayatları boyunca bunun acısını çekebileceği konusunda uyarıyor. Vaad edilen ödüllerin rüşvet kapsamına girdiğini savunan Dr. Gülcan Özer'e göre gençleri böyle bir tercihle karşı karşıya getirmek sosyal bir hata.

REKTÖRLERİN SÖZ DÜELLOSU

Vakıfların kapışması

* Prof. Dr. Ural Akbulut ODTÜ Rektörü
Artık öğrenciler seçimlerini teklifleri değerlendirerek yapıyorlar. 17-18 yaşında gencecik insanların istikballe ilgili kararını karşı tarafın parasal tekliflerinin ölçüsüne göre vermesi çok tehlikeli. Üst düzey yönetici olduklarında bir dönemeçte verdikleri karar ülke ve kendileri için tehlikeli olur. ÖSS kitabında objektif olarak yer almayan burslar kapalı kapılar ardından gençlere öneriliyor. Bu vakıf üniversitelerinin kendi içinde bir kapışmasıdır. Puanlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Bazı öğrenciler görüşmeler sırasında menajer kullandılar.

Onlar bursa bakmaz

* Prof. Dr. Abdullah Atalar Bilkent Rektör Yardımcısı
300 sorunun 300'üne de vevap veren bir öğrencinin yanlış seçim yapmasını beklemezsiniz. Bunu böyle düşünmek çocuğun aklına hakarettir. Bu gençler uzun dönemli kararlar verirler. Şu anda onlara önerilecek bursun çok bir şey ifade edeceğini düşünmüyorum. Çünkü hayatlarının yatırımını yapıyorlar. Süper öğrencilere çok büyük şeyler vaad etmedik. Zaten 10 bin öğrencimizden 2 bin 600'ü burslu. Para yoluyla değil ancak tanıtım için bu yıl büyük gayret gösterdik. Bilkent'i tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla olacaktır.

Esra TÜZÜN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır