kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kantarın topuzu kaçtı

DGM kararıyla Trabzon'daki otellere sabaha karşı baskın yapıldı. Turistler odalardan indirildi, 800 kişi gözaltına alındı. Birçok turist kenti terk etti. Turizmciler isyanda

Trabzon'da son yıllarda gerçekleştirilen en kapsamlı 'fuhuş operasyonu' gece yarısı skandalına dönüştü. Önceki gün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyu süren operasyonda Trabzon merkez, Arsin ve Akçaabat ilçelerindeki toplam 29 otel ve pansiyon ile 31 kafeterya ve çay ocağına baskın düzenlendi ve arama yapıldı. Baskınlarda otellerde kalan tüm müşteriler lobiye indirilerek kimlik kontrolleri yapıldı. Çoğunluğu Rusya, Ukrayna ve Gürcistan uyruklu 600'e yakın yabancı uyruklu kadın ile aralarında otel ve kafe görevlilerinin bulunduğu 190 erkek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kişiler, ilçelerdeki ve kent merkezindeki emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıklarına götürüldü. Bazı kadınlar adliyeye sevkedilmeden serbest bırakıldı. Gözaltındakilerden bir kısmının vize süresinin dolduğu belirlenirken, bir kısmının fuhuş yaptığı belirtildi.

OTELCİLER TEPKİLİ
Operasyon otel işletmecilerinin ve turizmcilerin tepkisini çekti. Water Paradise Oteli'nin sahibi ve Eski Karadeniz Turizm Belgeli İşletmeler Derneği Başkanı İbrahim Çelik, "Emniyet güçlerinin ne maksatla bu işi yaptığı konsunda bir fikir sahibi değiliz. Bu bir fuhuş operasyonu ise daha farklı yerlerden başlatılması lazımdı. Tüm müşteriler lobiye indirildi, uyruklarına bakılarak BDT'liler gözaltına alındı. Asayiş operasyonları yapılacak ama uygulamanın şekli yanlış" diye konuştu.

Otellerinde kalan diğer yabancı turistlerin operasyon karşısında şaşkına döndüklerini belirten Çelik gelişmeleri şöyle anlattı "Otelimizde kalan Norveçli, Kuveytli, İskoçyalı ve Türk aileler vardı. İskoçyalı Helena Cameron ve ailesi, Norveçli Trand Eirik ve ailesi, Kuveytli Mahmut Al Tebei ve ailesi ile Erzurumlu Metin Efe ile ailesi operasyon sonrasında dün sabah otelimizden ayrıldılar." Operasyona tepki gösteren otel işletmecilerinden Omesa Otel'in sahibi Hüseyin Sağlam ise "Operasyonlar sırasında Ortadoğulu ve batılı bayanlar ile birlikte gözaltına alınan erkekler normal turistlerdi. Bu olay Karadeniz turizmine vurulmuş darbedir" diye konuştu.

Yurtdışında olan Vali Arslan Yıldırım'a vekalet eden Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, operasyon konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Nalbant "Asayişi temin etmek için daha önce düzenlenenler gibi bir operasyondur. Operasyonda durumu uygun görülmeyenler alınmıştır" dedi.

'İnsan haklarına uygun değil'
Geceyarısı baskını hukukçuları ikiye böldü. Bazıları uygulamanın hukuka aykırı olduğunu söylerken bazıları da hukuka uygun olduğunu belirtti.

* Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Ceza Hukukçusu Doç. Dr. Adem Sözüer Mahkemeden alınan arama kararı varsa, bu kararda aramanın hangi mekanlarda ve ne zaman yapılacağının belirtilmesi gerekir. İnsan onurunu kırıcı bir şekilde, insanları bir mal gibi, teşhir ederek toplamak insan haklarına aykırıdır. Mağdurlar tazminat davası açabilir. Ayrıca gece yarısı baskınlarının belli koşulları vardır. Kaçak veya tutuklu olması, mahkumların toplanma yerleri, gizli kumarhaneler veya genelevlere bu tür baskınlar yapılabilir. Otellere genelev muamelesi yapılamaz.

* Avukat Necip Ortan Uygulama hukuki bir yanlışlık içermiyor ancak turistleri rahatsız edecek ve rencide edecek bu türde baskınların yapılmasından kaçınılması gerekt. Böyle topyekün bir baskın Karadeniz turizmine büyük darbe indirir.

Erkan Mumcu: Çok üzgünüm
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, SABAH'ın konuya ilişkin sorusu üzerine, Trabzon Valisi ve Emniyet Müdürü'ne ulaşarak ayrıntılı bir bilgi edineceğini belirtti. Mumcu, "Şu ana kadar seyahat acentalarından veya turistlerden bize ulaşan herhangi bir şikayet olmadı" dedi. SABAH muhabirinin kendisine aktardığı bilgiler üzerine bir değerlendirme yaptığının altını çizen Mumcu şunları söyledi "Herhalde mahkemeden alınan bir karar sonucunda bu uygulama gerçekleştirilmiş. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden bir görevlinin de gitmesi gerekiyordu, ancak çoğu zaman bürokratik mekanizma devreye girdiğinde önceden tedbir alındığı için ani baskınlar gerçekleştiriliyor. Gördüğüm kadarıyla kantarın topuzunu kaçırmışlar. Kuru ile yaşı aynı yerde yakmışlar. Oysa kuru ile yaşı ayırmak lazımdı. Dilerim bir daha olmaz. Oradaki turistleri ve insanlarımızı üzdüğümüz için ben de üzgünüm."

'Rus turistleri kaçırıyoruz'
Operasyona otelciler kadar turizmciler de tepki gösterdi. Usta Otel'in ve Usta Turizm'in sahibi Gökhan Usta "Biz daha çok Avrupalı turistlerle çalışıyoruz. Ama bu arada kaliteli Rus turistleri de kaçırıyoruz. Bu operasyonları olumlu karşılamak mümkün değil. Polis Antalya'da böyle operasyon yapabiliyor mu?" diye konuştu. Ey-Ce Tur'un sahibi Volkan Kantarcı ise, "Dün gece Trabzon'da 6-7 tane yıldızlı otelin dışında çoğuna girildi. Doğumevi Hastanesi'ne 100-150 bayan getirildi. Bu işi yapan oteller belli. Operasyon tarzı yanlış" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır