kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Berlusconi düğünde ekonomisi yasta

İtalya Başbakanı, Türkiye'nin büyümesi karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Çünkü ülkesi 'AB'nin hasta çocuğu' olma yolunda hızla ilerliyor

Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal'in nikah şahidi İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi, önceki gün katıldığı bir davette, Türkiye'nin yüzde 7-8'lerde seyreden büyüme rakamları karşısındaki şaşkınlığını gizleyemeyerek, "Türkiye'yi yönetenlere hayranım" yorumunda bulunmuştu. Berlusconi'nin bu büyük hayranlığının en büyük nedeni şu anda ülkesinin içinde bulunduğu büyüme sıkıntısı. Berlusconi zaten bu sıkıntıyı "Tayyip bu işi çok iyi beceriyor. Biz ise büyüme sıkıntısı çekiyoruz. Çünkü bizim Maastricht Anlaşması'nı harfiyen ulgumamız gerekiyor. Sonra ulusal paramız artık yok ki devalüe edelim ve borsaların düşüşünü engelleyecek bir çözüm bulalım" sözleriyle dile getirmişti.

11 YIL SONRA İLK KEZ
Gerçekten de İtalyan ekonomisi şu günlerde tarihindeki en büyük durgunluklarından birini yaşıyor. "Durgunluk nedeniyle 'Avrupa Birliği'nin hasta çocuğu' olarak nitelendirilen Almanya'dan sonra İtalya da bu amansız hastalığın pençesine düştü. Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi, tüketimin hız kesmesi ve Euro'daki artışın ihracatı frenlemesi nedeniyle, ilk çeyrekteki gibi ikinci çeyrekte de 0.1 küçülmek zorunda kaldı. İtalya böylece ekonomistlerin durgunluk kriteri olan "arka arkaya iki çeyrek daralma" yaşayarak, 1992'den bu yana yani tam 11 yıl aradan sonra ilk kez durgunluğa girdi.

İtalya en büyük darbeyi Euro'nun artışından yedi. Euro'nun aşırı değerlenmesi ile ülkenin belkemiğini oluşturan ihracatta ciddi düşüş yaşandı. İtalyan yetkililer 11 Eylül saldırısının ardından yaşanandan daha büyük ve ciddi bir durgunluğun içine doğru sürüklendiklerini açıklarken ekonomideki bu inişin birkaç çeyrek daha devam edeceğinin de sinyallerini veriyor.

Tarım ve sanayi üretiminde de düşüş yaşayan İtalya bunun nedenini otomotiv devi Fiat'ın 4.4 milyar dolarlık zararına bağlıyor. Çünkü Fiat'ın İtalya'nın sanayi üretiminin yüzde 2 düşmesine neden oldu. Ayrıca ekonomistler Fiat'ın İtalya'ya yaptığı baskının çok büyük olduğunu belirtiyor. Çünkü 1.5 trlyon dolarlık İtalyan ekonomisinin yüzde 4'ünü Fiat'ın gelirleri oluşturuyordu.

İtalyan Ekonomi Bakanı Mario Baldassarri, şu sözleriyle ekonomide yaşanan durgunluğun ciddiyetini gözler önüne seriyor

"Önümüzde çok zorlu bir yol bizi bekliyor. İlk amacımız ekonomiyi döndürebilmek olacak. Ondan sonra büyümeyi düşünebiliriz."

İrem OKUMUŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır