kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Vietnam hâlâ ABD'nin attığı zehri soluyor

Amerika'nın Vietnam Savaşı'nda kullandığı "Agent Orange" adlı bir kimyasal maddenin etkisi hâlâ sürüyor... Ülkeden alınan ördek, tavuk ve balık etlerinde zehirli dioksin maddesi olduğu belirlendi

Üzerinden 34 yıl geçti... Ancak Vietnam Savaşı'nda kullanılan, "Agent Orange" adlı kimyasal silahların etkisi devam ediyor. Amerika'da yapılan araştırmaya göre, Vietnam'daki Bien Hoa kentinden alınan 16 gıda maddesinden 6'sında yüksek dozda, zehirli bir madde olan dioksine rastlandı. Domuz ve sığır etinde bu kimyasala rastlanmazken, ördek, balık ve tavuk etlerinde yüksek miktarda dioksin olduğu saptandı.

Araştırmayı yapan Teksas Üniversitesi profesörlerinden Arnold Schecher "Bu bize Agent Orange'ın ve ondan sonra yaşananların hikaye değil, tamamen gerçek olduğunu gösteriyor. Ayrıca kulanılan diğer kimyasalları da unutmamalıyız. Neyse ki diğer besinlerde sorun yok" dedi.

1967-1969 yılları arasında yaşanan savaşta, ABD ordusu tarafından 23 bin 607 dönüm alan üzerine Agent Orange püskürtüldü. Bu kimyasal silah, düşmanın saklanmasını engellemek için ağaçları ve bitki örtüsünü yok etmek amacıyla kullanıldı. Yaklaşık 230 ton püskürtülen kimyasalın ardından, halkta metobolizma bozuklukları, engelli ya da özürlü bebek doğumları, psikolojik sorunlar ve kanser vakaları görülmeye başlandı. Vietnam hiçbir zaman doğrudan ABD'yi suçlar nitelikte davranmasa da, kimyasal silah dünya çapında tartışmalara yol açtı.

ARNETT BU YÜZDEN CNN'DEN KOVULMUŞTU
Yaklaşık 2 milyon Vietnamlı dioksinden etkilendi. Ancak daha sonra Vietnam bu rakamın 610 bin civarında olduğunu açıkladı. Savaştan dönen 10 bin ABD askerinde de aynı belirtilerin görüldüğü ifade edildi. Geçtiğimiz yıl Vietnamlı ve ABD'li yetkililer Agent Orange ve etkilerini konuşmak için biraraya geldi. Savaş gazilerinde, çocuklarında, hatta torunlarında kimyasalın etkilerinin saptandığı vurgulandı. 2000'de ise, savaş sırasında Bien Hoa'da bulunanların ailelerine her ay yardım gönderme kararı alındı. Daha önceki araştırmalarda, özellikle Bien Hoa'da dünyaya gelen çocukların sakat olduğu, ileride kansere yakalanma risklerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Bu son araştırma, birçok uzmanın tezinin doğru olduğunu kanıtladı

Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen, Agent Orange insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor... Ünlü Amearikalı gazeteci Peter Arnett da, 1998 yılı Haziran ayında bu konuyla ilgili bir haber yapmıştı. Sadece ABD değil dünya basınında olay yaratan haber yüzünden Arnett neredeyse işinden oluyordu. Arnett'ın CNN'de yayınlanan haberine ordu büyük tepki gösterdi. Bunun üzerine CNN'in sahibi Ted Turner haber prodüktörünü kovdu. Arnett ise 9 saatlik bir sorgulamanın ardından kendini aklamayı başardı. Ancak Arnett yine de kısa bir süre sonra CNN'den ayrıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır