kapat
12.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

'Gelinin elini öpmedim'

Berlusconi, gelin Erdoğan'ın elini öpünce ülkesinde olay oldu. İtalyan basını "gaf" diye yazınca Berlusconi "Elini öpmedim. Saygı olarak eğildim" dedi

Silvio Berlusconi... Gittiği her yerde, yaptığı ve söylediği her şey olay haline gelen İtalya Başbakanı... Bu geleneğini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oğlunun düğününde de bozmadı. Damadın şahidi olduğu düğün sonrası nikah defterini teslim ettiği gelin Reyyan Erdoğan'ın (Uzuner) elini öpmesi İtalyan medyasında günün konusu oldu. Devlet televizyonu RAI, Berlusconi'ye ait Canale5 ve Rete4 TV kanalları İtalyan liderin el öpme görüntüsünü defalarca yayınladı. Gazeteler ise olayı "gaf" olarak nitelendirdi. La Repubblica gazetesi "Başbakan'ın gafı" başlığı atarken Corriere della Sera "Şövalye ve Gelin" başlığını kullandı. Her iki gazetenin de haberlerinde Berlusconi'nin, elini öpmesiyle "gelini utandırdığı" yorumu yapıldı.
YARDIMCILARI MI UYARDI?
İslam kurallarını atlayarak pot kırdığı yorumları yapılması üzerine İtalyan Başbakan hareketinin nedenini açıklama gereği duydu. Berlusconi, "Ben Türkiye'de kadınların yanaklarından öpülmeyeceğini biliyordum. Gelinin elini öpmedim. Bir saygı işareti olarak eğildim. Elini gerçekten öpmeyecektim zaten" diye konuştu. Bu açıklama üzerine İtalyan basın çevresinde Başbakan'a "Türkiye'de kadınları yanaklarından öpmemesinin" söylendiği, bunun üzerine de kendisinin "ellerinden öpebileceğini düşündüğü" yorumları yapıldı. İtalyan lider, gittiği ülkelerde yaptığı sevgi gösterileri ve samimi tavırlarla ülkesinin daha da sevildiğini düşündüğünü de söyledi.

"ADETLERİ ÖĞRENEMEMİŞ"
Il Messagero gazetesi de bir tam sayfa ayırıp "yılın düğünü" yorumu yaptığı Erdoğanlar'ın nikahı için "Porto Rotondo'da tatil yapan Başbakan, dostunu böyle bir günde yalnız bırakmayacağını söyleyerek İstanbul'a gitti" diye yazdı. La Repubblica gazetesi de "Adet gereği kayınvalideye de hediye verildiğini öğrendim" diyen Berlusconi için "Başbakan adetler üzerine araştırma yapmış ama gelinin elini öpmemesi gerektiğini öğrenememiş" diye yazdı. Berlusconi'nin gelin, damat ve Erdoğan Ailesi'ne getirdiği hediyeler de haberlerde geniş yer buldu. Gazeteler İtalyan liderin geline değerli bir altın kolye, damada altın saat, Emine Erdoğan'a bilezik ve Başbakan Erdoğan'a da sanat eseri hediye ettiğini yazdı.

"Türkiye-AB arasındaki evlilik için çalışıyorum"
İtalyan liderin düğünde yaptığı "gaf" dışında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girişiyle ilgili sözleri de yabancı basının manşetlerindeydi. Il Messagero gazetesi "Türkiye ve AB arasındaki evlilik için çalışıyorum. Buraya Başbakan Erdoğan'a ve Türk halkına beslediğim dostluğu göstermek için geldim" ifadesini manşetine çıkardı. Gazete, Berlusconi büyük Türk halkına AB ile birlikte kalkınma vaat etti. Engel olmak isteyenler var. Ankara'nın Avrupa'ya giden yolu zorlu" diye yazdı. Corriere della Sera gazetesi de "Türk halkı Berlusconi'yi kendini Avrupa'ya taşıyacak kahraman gibi görüyor" ifadesini kullandı.

Geçen sefer şarkı söyledi, bu kez neden söylemedi?
Başbakan Berlusconi katıldığı davetlerde renkli kişiliğiyle her zaman ön planda oluyor. Başkanı olduğu Forza Italia partisinden bir milletvekilinin düğününde de yine bu kişiliğini konuşturmuştu. 21 Şubat'ta katıldığı bu düğünde sahne alan İtalya'nın ünlü şarkıcısı Pepino di Capri'yle şarkı söyleyince, gazete manşetlerinden günlerce inmemişti. İtalya'nın en zengin işadamı haline gelmeden önce geçimini gemilerde şarkıcılık yaparak kazanan İtalyan lider, o günleri hiç unutmadığını her fırsatta dile getiriyor. Napoli bölgesine özgü şarkı ve müziklere hayranlığıyla bilinen Berlusconi, kısa süre önce verdiği bir röportajda gece geç saatlere kadar aşk şarkıları yazdığını söylemişti. La Repubblica gazetesi Berlusconi'nin Bilal Erdoğan'ın düğününde de şarkı söyleyip söylemeyeceğinin merak konusu olduğu, ancak söylememesinin o anı bekleyenleri memnun etmediğini yazdı.

Alman gazete Türkçe başlık atıp tebrik etti
Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Berliner Zeitung (B.Z.) dün Bilal Erdoğan'ın düğününe geniş yer verdi. Gazetenin merkezi Türkler'inde yoğun yaşadığı Berlin olduğu için Türkçe "Mutluluklar dileriz" başlığı atıldı. Başlık haber içinde Almanca'ya çevrildi.

Yasemin TAŞKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır