kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Ambulans ucakla gidiyor

Azerbaycan Devlet Baskani Haydar Aliyev'in, hasta yatagindan oglunun basbakanliga atanmasini saglamasi muhalefeti ofkelendirdi

Tedavi gordugu Ankara Gulhane Askeri Tip Akademisi'nde tedavisi suren Azerbaycan Cumhurbaskani Haydar Aliyev'in onerisiyle oglu Ilham'in basbakanliga secilmesinin yankilari suruyor. Azerbaycanli muhalifler, saglik durumu hakkinda cesitli spekulasyonlarin yapildigi Haydar Aliyev'in 'imzasina guvenilemeyecegini" savundu. Muhalifler ayrica, Ilham Aliyev'in basbakanliga atanmasinin incelemesi ve yasalligini arastirmasi icin anayasa mahkemesine basvuruda bulundu.

Bu arada, dunya medyasi ve politikacilarin onemli bir kesimi, ogul Aliyev'i cumhurbaskanligina tasiyacak girisimi, hanedanlikta gorev degisimi olarak yorumladi. Kimi kesimler de Ilham Aliyev'in sekiz milyon nufusu ve onemli petrol zenginlikleri bulunan ulkenin siyasi lideri olacak deneyim, bilgi ve beceriye sahip olmadigini soyledi.

Elestirilerde dile getirildigi gibi ogul Aliyev'in cok uzun bir siyasi gecmisi yok. Muhalifler, hatta babasinin baskan, kendisinin de baskan yardimcisi oldugu Yeni Azerbaycan Partisi (NAP) icinde kimi kesimler dahi, onun ulkeyi yonetmek icin gerekli deneyime sahip olmadigi konusunda elestiriler getiriyor.
'TOPAL'LA KUMAR OYNARDI'
42 yasindaki Ilham Aliyev, Rusya'nin baskenti Moskova'da egitim gordu. Azerbaycan bagimsizligini ilan ettikten ve babasi Cumhurbaskani olduktan sonra cesitli gorevlerde bulundu. Basbakan secilinceye kadar devlet petrol sirketi SOCAR'in baskan yardimciligini yuruten Ilham Aliyev'in yakin zamana kadar "playboy gibi yasadigi ve kumar aliskanligi" oldugu belirtiliyor. Ozellikle kumarhaneler krali Omer Lutfu Topal'la kumar oynadigini belirten haber kaynaklari, 500 bin dolari bulan kumar borcuna karsilik Azerbaycan'da Europa adli bir otel yapildigi ve bunun Topal'a verildigini one suruyor.

Rus Pravda Five gazetesi, Ilham Aliyev'in borclari ve karistigi diger skandallar nedeniyle Azerbaycan'da son bes yil icinde ekonomik kosullarin kotuye gitmesinde pay sahibi oldugu iddialarina yer veriyor. Azeri Meclisi eski sozcusu Resul Guliyev, ogul Aliyev'in ulkedeki ahlaki erozyon ve yolsuzluktan sorumlu kisi oldugunu soyluyor.

'HALEF SELEF SENARYOSU'
Ancak Cumhurbaskani Aliyev'in yasinin ilerlemesi, oglunu da siyasete cekti. Once baskani oldugu partiye sokarak yardimcisi yaptigi oglu Ilham'i, onumuzdeki 15 Ekim'de yapilacak cumhurbaskanligi secimlerinde de aday olmasini sagladi. Siyasete isinan Ilham Aliyev, babasiyla birlikte ayni partiden aday. Iste tam da bu noktada muhalifler, ogul Aliyev'in Basbakan secilmesine tepki gosteriyor. Cunku ulke yasalarinda cumhurbaskanligina aday birinin, yuruttugu bir baska siyasi gorevi varsa bu gorevinden ayrilmasini sart kostugunu soyluyorlar. Yani bu durumda ogul Aliyev'in ekim ayindaki secime cumhurbaskani adayi olarak katilmasi icin Basbakanlik gorevinden ayrilmasi gerektigini belirtiyorlar. Muhalifler, atamayi incelemesi ve yasalligini arastirmasi icin anayasa mahkemesine basvuruda bulundu. Ancak gectigimiz yil Aliyev tarafindan cikarilan bir yasa da, cumhurbaskani'nin hastalanmasi ya da gorevdeyken olmesi durumunda gorevini gecici olarak secimlere kadar Basbakan'in yurutmesini ongoruyor. Bu durumda yeni Basbakan Ilham Aliyev'in ne yapacagi henuz belirsiz. Ote yandan Azerbaycan Cumhurbaskani Haydar Aliyev'in oglu Ilham Aliyev'i basbakan yapmasi, muhalif basin tarafindan ''devlet darbesi'' olarak nitelendirildi.

ALIYEV ABD'YE GOTURULUYOR
Gulhane Askeri Tip Akademisi'nde (GATA) 8 Temmuz'dan bu yana tedavi goren ve durumu gittikce agirlasan Azerbaycan Cumhurbaskani Haydar Aliyev'in ailesinin istegi uzerine tedavisine ABD'de devamina karar verildi. Azerbaycan'da Cumhurbaskanligi secimi dolayisiyla hayatta olup olmadigi tartismalara neden olan Aliyev'i ABD'ye goturmek uzere daha once kalp ameliyati oldugu Cleveland'taki hastaneden ozel bir ambulans ucak ayarlandi. Aliyev'in, dun saat 24.00'te Cleveland'a goturulmesi kararlastirildi. Ancak, ambulans ucagin teknik bir ariza dolayisiyla Ankara'ya gelisinin gecikmesi uzerine Aliyev'in ABD'ye gitmesi bugune kaldi.

Tedavisini ustlenen doktorlarin verdikleri bilgiye gore; Azerbaycan Cumhurbaskani'nin durumu agir. Aliyev'in kalp rahatsizliginin yanisira kaburgalarindaki kiriklar bir turlu iyilesmiyor. Bundan dolayi solunum zorlugu cekiyor. Ayni zamanda bobrek yetmezligi ve prostatindaki sorun da giderilemiyor. Bunlara ilave olarak beyin fonksiyonlarindaki komplikasyonlar da her gecen gun artiyor. Aliyev 21 Temmuz'dan bu yana yasam destek uniteleri tarafindan hayatta tutuluyor.

DUNYA AZERBAYCAN'I KONUSUYOR
Haydar Aliyev'in ogluna Cumhurbaskanligi yolunu acacak Basbakanlik gorevine "onermesi", butun dunya basininda genis yer buldu. Ingiliz gazeteleri, ogul Ilham Aliyev'in Basbakan olmasiyla ilgili haberlerde "Azerbaycan'da darbe sesleri", "Kraliyet ailesi gibi atama" basliklarini kullandi.

Amerika Disisleri Bakanligi Sozcusu Philip Reeker, Ilham Aliyev'in basbakan secilmesi kararini ulkesinin elestirmeyecegini belirterek "Durum Azerbaycan anayasasiyla ters dusmemektedir. Ekonomik ve demokratik reformlarin surmesini umuyoruz" dedi. Azerbaycan'daki gelismeleri yakindan izleyen dunya basini yasananlari soyle verdi

Guardian Cumhurbaskani'nin Turkiye'deki bir hastanede olum doseginde oldugu haberlerinden birkac gun sonra oglu Ilham, Basbakan secildi. Azeri milletvekili Ikbal Agazade bu hareketin bir darbe oldugunu, Aliyev'in soglunu Basbakan atayamayacagini cunku 6 gun once oldugunu soyledi.

BBC Azerbaycan'da kraliyette gorev degisimi. Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev'in Basbakan secilen oglunun playboy ve kumarbaz bir gecmisi var. Ulkede milyarlarca dolarlik yatirim yapan Batili petrol ve gaz sirketleri, Haydar Aliyev hastalandigindan bu yana yerini alacak isim konusunda endiseli.

Telegraph Azerbaycan eski Sovyet cumhuriyetlerinde ilk hanedanlik gorev degisimini gerceklestirdi. Cumhurbaskani Aliyev'in oglu Ilham, Basbakan dolayisiyla da gorev bekleyen cumhurbaskani secildi.

Washington Post Gucun el degistirmesi icin sahne hazirlandi. Demokratik muhalifler bu hareketi yasadisi olarak tanimliyor. Bu hareketin baba Aliyev tarafindan babadan ogula gecen monarsi kurmak amaciyla yapildigini soyluyorlar.

Tahran Times Azerbaycan Cumhurbaskani oglunu veliaht prens atadi. Yeni Basbakan reform gecirmis bir kumarmaz ve playboy. Etkili sekilde Ingilizce, Fransizca, Rusca ve Turkce konusuyor. Pazartesi gunune kadar da devlet petrol sirketinin baskan yardimcisi olarak calisiyordu.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir