kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Patronlar hic olmazsa ulusal programi okusun

7. uyum paketinin kabulu, Ekim'de aciklanacak ilerleme raporunun olumlu olacagini kesinlestirdi. AB danismani Gumustekin, "Onumuzde kritik bir yil var. Ama muzakerelere hazir degiliz" dedi

Turkiye, 2004 sonunda AB'den muzakere tarihi almak icin butun gucuyle calisiyor. 7'inci Uyum Paketi'nin de Meclis'ten gecmesinin ardindan Ekim'de aciklanacak olan ilerleme raporunun olumlu olacagi neredeyse kesinlesti. Peki Turkiye, o cok istedigi muzakerelere hazir mi? Turk ozel sektoru bu konuda ne yapiyor? 2004 sonrasinda muzakereye acilacak 30 konu basliginda en iyi durumda olan hangi sektor? Muzakereler basladiginda sirketlerin atmasi gereken adimlar neler?

RAPOR OLUMLU CIKACAK
AB hukuku uzerine Almanya ve Belcika'da 12 yil avukatlik yapan Tulu Gumustekin, iste bu nedenle uc yil once Belcika'da Corporate-Public Strategy adinda bir sirket kurarak, sirketlere AB mevzuatlari konusunda yol gostermeye basladi. Gumustekin, "7. Uyum paketi, 2003 ilerleme raporunda Turkiye'nin minimum kriteri yerine getirdigine dair isaret olacak. Bu, Turk ozel sektoru icin yeni bir donemi de baslatacak. Muzakereler baslamadan ozel sektorun mevzuati cok iyi bilmesi gerekiyor. Her sektorde binlerce sayfa mevzuat var. Kimse bu mevzuati acip okumadi. Bunlari tanimak gerekiyor. Aksi taktirde neyi muzakere edeceklerini bilmeyecekler. Bu da daha fazla taviz anlamina gelir" diyor.

Oysa Turkiye'nin elinde bir ulusal program var. Ozel sektorun bu programa nasil uyum saglayacagini analiz etmesi gerekiyor. Ancak Gumustekin, 'ulusal programin' da ozel sektor tarafindan yeterince ilgi gormedigi gorusunde. Iste burada sivil toplum orgutlerine buyuk gorev dusuyor. Cunku sirketler uyarilmadigi icin mevzuati alip inceleme geregi duymuyor. Gumustekin, "Onumuzde cok kritik bir yil var. Muzakere acildiktan sonra donup bu mevzuatlari incelemek cok daha zor olacak. O zaman daha ince detaylarla ugrasmak gerekecek" diye devam ediyor.

Gumustekin'e gore AB'ye en hazir sektor otomotiv. Bunu elektrik-elektronik ve tekstil-konfeksiyon izliyor. En cok zorlanacak sektor ise tarim, balikcilik, ilac ve istihdam. Ustelik bu muzakereler o kadar da kolay degil. AB'nin yeni uyelerinden bazilari 1997'de baslamis muzakereye. Yani nereden baksaniz 5-6 yillik bir surec.

YUNANISTAN ORNEGI
Muzakere pozisyonlarinin belirlenmesinde en basarisiz olmus ulke ise Yunanistan. Bu nedenle AB'nin refah seviyesini yakalayabilmesi yillar almis. Aday ulkeler ise en cok finans konusunda zorlanmis. Turkiye, sektorlerin uyumlastirilmasi konusunda 2004, 2005 ve 2006 yillari icin AB'den 200-300 ve 500 milyon euroluk dilimler halinde 1 milyar euroluk bir hibe alacak. Tulu Gumustekin, "Turkiye icin de AB'de cok ciddi bir efor sarfedildigini goruyoruz. Turkiye'de ise kimse kendi kapisinin onunu supurmedi. Ne yapmasi gerektigine bakmadi" diyor.

Tapusunu eline alan AB fonlarindan para almaya kostu
Turkiye'deki yanlis kanilardan biri de AB fonlari ile ilgili. Tulu Gumustekin, bu konuda sunlari soyledi

"Bircok fon Turkiye'ye daha yeni acilmaya basladi. Kullanilmayan krediler var deniyor. Kullanilmayan krediler Avrupa Yatirim Bankasi kredileri. Burada kredi garanti notu yuksek, A+. Turkiye'nin kredi notu ise dusuk. Oysa uluslararasi piyasalarda sirket notu ulke notundan yuksek olamiyor. Yani siz ne kadar iyi olursaniz olun ulke notunuz kotuyse krediyi unutun."

Gumustekin, AB fonlarindan yararlanmak isteyenlerle ilgili ilginc anekdotlar da anlatti. Iste bunlardan iki ornek "Anadolu'dan bir yatirimci aradi. 'Ben bir besi ciftligi kuracagim. Ama islemleri yarin baslatacagim. Bugun bana AB fonlarindan kredi alir misiniz' diye soruyor. Oysa prosedurler aylar alir. Bir seminere katilmistim. Orada oldugumu duyan bazi kisiler ellerinde tapularla gelip kredi bulmamizi istedi. Insanlar 'imkan var ve biz kullanamiyoruz' gibi bir dusunce icine sokuldu."

Gumustekin, Turkiye'nin uyum konusunda birlige yeni dahil olacak ulkelerden cok daha buyuk sorunlarla karsilasilacagini da soyluyor. Zira Macaristan, Cek Cumhuriyeti, Slovenya gibi ulkelerde yerli sanayi yok. Butun sistemi yabancilar kontrol ediyor. Oysa Turkiye'de yerli sanayi cok guclu. Her alanda uluslararasi arenada rekabet edebilecek sirketlerin yani sira kucuk binlerce sirket var. Bu da muzakere surecini uzatabilir. Burada yapilmasi gereken herkesin vakit gecirmeden bir AB departmani olusturmasi.

Leyla SEN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir