kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Dunya devleri Talih Kusu'nun pesinde

Ozellestirme kapsamindaki Milli Piyango icin Koc, Sabanci ve Dogus Grubu'nun yani sira dunyanin onde gelen lotarya sirketleri de sirada

Milli Piyango'nun ozellestirilmesiyle iceriden ve disaridan cok sayida buyuk firma ilgileniyor. Milli Piyango'nun ozellestirilmesine donuk calismalarin baslamasiyla birlikte yurtici ve yurtdisindan bircok firma gerek Milli Piyango Idaresi Genel Mudurlugu, gerekse Ozellestirme Idaresi nezdinde cesitli girisimlerde bulundu. Firmalar, piyangonun ozellestirilmesi konusunda yetkililerden bilgi aldi ve ilgilendiklerini belirtti. Yetkililer, piyangonun ozellestirilmesi konusuna ilgi gosteren firmalar arasinda yurt icinde Oyak, Koc, Dogus ve Sabanci gruplarinin da oldugunu bildirdi.

Piyangonun ozellestirilmesine yurt disinda da Yunan Piyango isletmesinin yani sira Italyan Sisal Group, Ingiliz Camelot, Fransiz Scientific Games ve ABD'li Gtech Corp. ilgi gosteriyor.

Ingiliz Camelot Grup Ingiltere Milli lotaryasinin isletmecisi ve yillik 4.8 milyar sterlinlik ciroya sahip. Grup 2002 yilini 41.3 milyon sterlin kârla kapatti. Fransiz Scientific Games International ise yillik 382.8 milyon dolarlik ciroya sahip bulunuyor. Grubun 2002 yili kâri 52 milyon dolar. Nasdaq borsasinda hisseleri islem goren sirket, 50 ulkede faaliyet gosteriyor. ABD'li Gtech sirketi ise genellikle, piyango sirketlerinin teknik altyapisini ve lotarya oyunlarinin makinelerini gelistiriyor. Bir teknoloji sirketi olan Gtech hisseleri de Nasdaq borsasina kote. Sirketin 2002 yili cirosu 1 milyar dolari buluyor. Kâri ise 43.1 milyon dolar.

1 YILDA TAMAMLANIR
Milli Piyango Idaresi Genel Muduru Ihya Balak, piyangonun ozellestirilmesi isleminin 1 yil icinde tamamlanabilecegini soyledi. Balak, ozellestirmeye olanak saglayan yasal duzenlemenin ardindan danisman firma secimi icin ihaleye cikilacagini, danisman firmanin belirlenmesinin ardindan da deger tespit calismalarinin yapilacagini belirtti.

Yine ozellestirme proseduru cercevesinde, Ozellestirme Idaresi, Milli Piyango Idaresi, Maliye ve Hazine temsilcilerinden olusacak 5 kisilik bir komisyon olusturulacagini kaydeden Balak, bu komisyonun ihale sartnamesini hazirlayacagini, daha sonra da belirlenen takvim icinde ihaleye cikilacagini vurguladi. Balak, "Bizim degerlendirmelerimize gore, Milli Piyango'nun ozellestirilmesi islemi 1 yil icinde tamamlanir. Gelecek yil bu zamanlar satis bitmis olur'' dedi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir