kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Havaleye Avrupa'dan 10 kat fazla oduyoruz

Almanya'dan Londra'ya para gonderen bir tuketici havale icin 3 Euro oderken, Istanbul'dan Izmit'e yapilan havalenin komisyonu 30 Euro

Turk bankalari internet veya EFT ile yapalan havalelere ucret almaya hazirlaniyor. Iste tam bu sirada AB uyesi bankalar ulkeler arasi bankadan havale komisyonlarinin yurtici komisyon miktarini asamayacagini kararlastirdi. 1 Temmuz'dan itibaren AB ulkelerindeki bankalar, yurtdisina yapilacak havalelerde en fazla yurtici havalesi kadar komisyon almaya basladi. Boylece ornegin Almanya'dan Ingiltere'ye yapilan 10 bin Euro'luk havale icin yaklasik 3 Euro komisyon alinabilecek. AB'ye uye olmaya calisan Turkiye'deki bankalar ise ayni miktar parayi en yakin sehre havale etmek icin 10 kat daha fazla havale ucreti aliyor. Turk bankalari Istanbul'dan Izmit'e 10 bin Euro havale yapmak icin ortalama 30 Euro ucret talep ediyor.

Almanya'da bankalara danismanlik hizmeti veren ve ayni zamanda Assoctiation of Turkish Bank Abroad (ATBA) Genel Sekreteri olan Murat Ugur Aksoy, bu gelismeyle birlikte AB icinde ortalama 25 Euro olan havale ucretlerinin 10 cent'in altina dusecegini belirtti. Aksoy, AB icinde uye ulkeler arasinda havale ucretlerinin daha once 12 bin 500 dolara kadar cikabildigini belirterek simdi bankalarin bu kayiplarini telafi etmek icin diger bankacilik hizmetlerine zam yapmalarindan cekindiklerini soyledi.

UC GUNLUK SURE
Havale ucretleri 26 Nisan 2003'te baslayan ve 30 Avrupa bankasini kapsayan bir odeme sistemi olan Step II, adli sistemle dusuruldu. Sistem ayni zamanda havalenin en gec uc gun icinde yapilmasini da karara bagliyor. Sistemin arkasinda gecen yil nisan ayinda kurularak faaliyete gecen Avrupa Bankerler Birligi (Euro Bankers Association) ve Avrupa Odemeler toplulugu (European Payment Council) bulunuyor. Havalenin ucuz olmasinin uc kosulu var.

Ilki ulkenin para biriminin Euro olmasi. Ikinci kosul, banka musterisinin AB icinde standart havale formunu kullanmasi ve son sart da havale uzerinde hem gonderici hem de alicinin bankasinin uluslararasi kod numarasi ile uluslararasi hesap numarasinin yazili olmasi.

BIZDEKI HAVALE FAHIS
Turkiye'deki bankalar en yakin iki sehir arasindaki 10 bin Euro'luk havaleden binde 3 ile 4 arasinda degisen oranlarda havale aliyor. Bir cok banka Istanbul'dan Izmit'e yapilacak 10 bin Euro'luk havale icin 30 Euro masraf istiyor. Bir cok bankada bu paraya ek olarak haberlesme ucreti adi altinda 10 milyon lira civarinda para talep ediyor.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir