kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Cin'e firin satamadik icli kofte satiyoruz

Turkiye'nin en buyuk pisirici ihracatcisi Teba'nin sahibi Teoman Baygan, Cin'e sattigi firinlardan birini misafir odasinda dekor olarak gorunce, Uzakdogu'ya once yemek kulturumuzu ihrac etmeye karar verdi.

Once bir alisveris merkezinde, ardindan da Sangay'in gobeginde Teba markasiyla kebapci acan Baygan, "Donere, icli kofteye bayiliyorlar. Ocak isinde uzmansak, yemekte de oluruz" diyor


Dunyanin 7 ulkesinde 13 sirketle beyaz esya, isitma-sogutma, klima ve tesisat-taahhut islerinde faaliyet gosteren Izmirli Teba'nin uzmanligi pisirici cihazlar uretimi. Yilda 1 milyon parca uretim yapan ve yuzde 90'ini ihrac eden sirket, ABD'den Cin'e, Avrupa'dan Afrika'ya kadar 80'den fazla ulkeye ihracat yapiyor. 300 milyon Euro ciroya sahip sirket, NASA "Goddard Uzay Ucuslari Merkezi"ne klima santrali ureterek guvenilirligini kanitladiktan sonra, teknolojisini ABD Deniz Kuvvetleri Arastirma Laboratuvari, Amerikan Hava Kuvvetleri, Moskova parlamento binasi gibi onemli kurumlarin da tesisat islerini yapti. Teba'nin kurucusu 71 yasindaki Teoman Baygan, iki kizini Turkiye'deki islerin basina getirdikten sonra simdi yeni hayallerini gerceklestirmek icin ikinci bir kosuya basliyor.

* Bir sure once halka acilma kararinizi acikladiniz. Nicin Londra Borsasi?

Cunku Turkiye'de borsa olduguna inanmiyoruz. Turkiye'de borsaya acilirsam sirketimin degeri 100 ise 20 gozukecek. Ingiltere'deki sirketimiz Worldco ile Londra Borsasi'nin kucuk isletmelere acik ikinci borsasini inceliyoruz. Tabii ki, Ingiltere borsasini da inceleyecegiz, baliklama atlamayacagiz. Ulkede pisirici grupta pazar payimiz yuzde 19. Halka acilmanin ulkesi olmaz. Bir isadami dunyaya esit bakmali. Simdi Ingiltere'de yonetim bizde olacak ama zaman icinde tum calisanlarin Ingiliz olmasi gerek, ABD'de de oyle, Almanya'da da. Almanya'daki firmamiz sayesinde Alman kulturu Teba'nin icinde yesermeli.

* E-teba ve internette acik artirma gibi ilginc uygulamalariniz oldu. Sirada ne var?

Simdi kafayi restoran isine taktim. Bunu ayni zamanda da pisirmenin devami olarak goruyorum. Pisirecek cihazi yapiyorsunuz, bunun devami da var. Cin'i enteresan bulduk ve ben firma icinden Izmirli bir genc sectim. Eray Arpacioglu'nu aldim ve Cin'de bir restoran actik. Once bir alisveris merkezi icinde. Guneydogu Anadolu mutfagini ana konsept olarak aldik, Cin aliskanliklariyla bagdastirdik. Donere bayiliyorlar, eti cok seviyorlar. Icli kofte ve pide cesitleri veriyoruz. Cinli, Cin yemeklerinden bikmis. Yeni tadlar istiyor. Restoranin adi da Teba. Son olarak da alisveris merkezinden sokaga cikalim dedik ve Shangay'da ikinci restorani actik. Simdi Eray Arpacioglu Turkiye'ye geldi ve bu amator ugrasiyi genisletecegiz. ABD'de, Rusya'da nasil bunu yayginlastiririz onun calismasini yapacagiz. Sadece firini yapmak marifet degil. Amac, bunu guzel taamlara cevirebilmek. Ben simdi yemek yarismalari duzenlemek istiyorum.

* Cin'de firin satiyor musunuz?

Firin kulturu yok. Ama orada satis ofisi var. Birbirlerinden gorup aliyorlar, nasil kullanilacagini bilmiyorlar. Hatta bir tanesi heves edip almis, misafir odasina koyup uzerine de ortu ortmus.

* Turkiye'de restoran plani var mi?

Izmir'de hafta sonlari Cesme trafigini bilirsiniz. Oradan daha yogun bir trafik Gumuldur yonunedir. Bizim de fabrika o bolgede. Ben Gumuldur yolu uzerinde arabaya yemek servisi verelim istiyorum. Insanlar Cuma aksamlari is cikisi ugrayip yemeklerini alip oyle gitsinler yazliga. Donuste de yorgun ayni seyi isteyebilir. Internetten once siparis verip gecerken alabilir. Bunlari muzakere ediyoruz.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir