kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Bes yil daha dayanin en az 150 yil yasayin

Sizce 150'nci dogum gununu kutlamak hayal mi? Amerikali arastirmacilara gore, genlerin dokusunu degistirerek omru uzatacak ilac 5 yil sonra kullanilacak

Kirk bes yasinda bir kadin. Aynaya bakiyor. Yuzunde olusan kirisikliklari, agaran saclarini goruyor. Morali bozuluyor. Acaba 80 yasina kadar gelebilecek miyim diye dusunuyor, huzunleniyor. Iyimser olmaya calisip hayalindeki yasa ulasacagini varsayiyor. Ama vucudunun alacagi sekli gozunde canlandirinca morali daha da bozuluyor.

Artik karamsarliga gerek yok. Cunku daha gec yaslanacagiz. Uzun zamandir insan omrunu uzatmak icin arastirma yapan bilim adamlarinin iddiasi bu. Kisa sure once bilimadamlari, onumuzdeki 50 yil icinde insan omrunun 150, hatta 200 yila cikacagini aciklamisti. Amerikali bilimadamlari ise bir adim daha ileri gidip, "o kadar beklemeye gerek yok" anlamina gelen mujdeli bir haber verdi.

Amerika'da yapilan son arastirmada, bes yil icinde omrumuzun 150 yila kadar uzayabilecegi one suruldu. Bunun da genlere yapilacak mudahaleyle yapilacagi savunuldu. Harvard Universitesi'nde gorevli biyolog David Sinclair, saclarin agarmasinin, yuzde olusan kirisikliklarin, yaslilik nedeniyle ortaya cikan hastaliklarin onumuzdeki yillarda ertelenebilecegini soyledi.

ILK DENEYLER BASARILI OLDU
Universitede kurtlar ve solucanlar uzerinde bazi testler yapildi. Solucanlarin, diger surungenlerden ortalama uc kat daha fazla yasadigi, ancak yeni buluslarla artik aradaki farkin dort kata ciktigi belirlendi. Solucanlarin, yasliliga neden olan genleri bulundu ve bu genlere ilac destegi yapildi.

Farelerle yapilan bir arastirmada ise, farelerin beslenme sistemleri degistirildi. Daha az ve yagsiz yiyecekler verildi. Bunun sonucunda da omurlerinin uzadigi goruldu. Iste simdi de, insanlar uzerinde de ayni uygulamanin gerceklestirilmesi dusunuluyor. Hem dengeli beslenme, hem de ilac takviyesiyle, bir kisinin 150 yasina kadar yasayabilecegi ifade ediliyor.

KANSERI DE ONLEYECEK
Peki bu nasil olacak? Uzmanlara gore, insan vucudunda yaslilikla ilgili alti onemli gen bulunuyor. Bazilari yaslanmaya, bazilari ise hucrelerin yenilenmesine neden oluyor, serbest radikallerin zararli etkilerini yok ediyor. Eger bu genlerin hepsi bulunursa, "yenilikci" genler, laboratuvar ortaminda olusturulacak, ilac haline getirilecek. Boylece ilaci icenlerin omru uzayacak. California Universitesi'nde gorevli molekuler genetik uzmani Cynthia Kenyon calismalarini soyle anlatti "Ilk kez bu kadar emin konusuyoruz. En iyi ihtimalle bu ilac bes yil sonra bulunmus olacak. Bu bilimkurgu degil, tamamen gercek." Ayrica, bu sekilde sadece yaslanmanin geciktirilmeyecegi, ayni zamanda kalp hastaliklari, kanser, Alzheimer gibi hastaliklarin da engellenecegi belirtildi.

'BU CILGIN BIR FIKIR'
Ancak, umut verici butun bu aciklamalardaki goruslere katilmayan uzmanlar da var. Boston Universitesi profesorlerinden Thomas Peris, "Bence, etrafta 120, 130 yasinda insanlari gorecegimizi dusunmek cilgin bir fikir. Bunu gerceklestirmek, sanildigindin daha zor. Acikcasi, fazla inanmiyorum" yorumunu yapti.

Bazi uzmanlar ise cekincelerini soyle ifade ediyor "Bu araba yenilemek gibi bir sey. Arabaniz bozuldugunda, servise verirsiniz. Bozuk parcalar yenilenir. Calisir hale gelir. Ancak bir sure sonra bu kez digerleri bozulur. Insan vucudu da oyle. Yaslanmayi onlemeye calisirken, digerleri gozden kacabilir. Yani butun vucuda ayni anda hakim olmak tum zararlari yok etmek zor."

DOKTORLAR BAHSE GIRMIS
Bu arada, genler bulunsa dahi bunlarin yapay ortamda olusturulamayacagi gorusunu savunan uzmanlar da var. Idaho Universitesi'nden Steven Austad, "Laboratuvarda ayni sonuclarin alinmasi cok zor" seklinde konustu. Hatta bazi bilimadamlari, bu konuda kendi aralarinda bahse bile girmisler.

Bir bolumu 2000 yilinda dogun bir cocugun, 2150 yilini gorebilecegini soyluyor. Bunu hayal olarak dusunenler ise 2100 yilina bile ulasmalarinin mumkun olmadigini iddia ediyor. Ilk asamada bahis icin belirlenen fiyat 150 dolar. Bu rakamin her gecen gun daha da yukseldigi belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir