kapat
04.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Rum tehdidi oynattirmadi

Unlu Hollywood yildizi Antonio Banderas, Ataturk'un hayatini konu alacak film projesinin neden rafa kaldirildigi konusunda ilk kez konustu Rumlardan binlerce tehdit mektubu aldim. Ailemi ve cocuklarimi dusunmek zorundaydim

Basrolunu unlu yildiz Antonio Banderas'in oynadigi, yonetmenligini Bruce Beresford'un yaptigi Meksikali gerilla lideri Pancho Villa'nin hayatinin anlatildigi "General Villa'nin Hayati" adli film 7 Eylul'de tum dunyada gosterime girecek. Fakat ayni tarihlerde, bu filmin yerine Ataturk'un hayat hikayesinin anlatildigi film de gosterime giriyor olabilirdi.

Beresford ve Banderas dort yil once 'Villa' yerine Ataturk'un hayatinin anlatildigi bir film cekmeyi planlamis ve film icin 32 milyon dolarlik bir butce olusturmuslardi. Fakat ne olduysa proje sessiz sedasiz rafa kaldirildi. Yeni filminin tanitimi icin mikrofonlarin karsisina gecen Banderas'in yaptigi aciklama, Ataturk filmin neden cekilemedigi konusundaki sir perdesinin aralanmasina neden oldu.

PANCHO VILLA OLDU
Banderas, filmin rafa kaldirilisiyla ilgili sunlari soyluyordu "Modern Turkiye'nin kurucusu Kemal Ataturk'le ilgili tarihi bir film yapmayi planliyorduk. Bunun icin hem Hollywood'dan hem de butcenin geri kalani icin Turkiye'den gerekli finansorler bulunmustu. Fakat daha sonra filmi cekmemem icin tehdit mektuplari almaya basladim. Bu mektuplarin sayisi binleri asti ve hemen hepsinde de olum tehditleri vardi. Ozellikle Rum ve Yunan lobilerinden bu filmi yapmamam icin tehditler geliyordu. Tum dunyada ayni anda gosterime girecek olan filmde Ataturk portresinin sempatik bir sekilde cizilmesini istemediler.

HENUZ BIR YANIT GELMEDI
Cunku eger benim gibi unlu bir aktor bu filmde Ataturk'u canlandirirsa Ataturk'e sempatiyle yaklasilacagini dusunduler. Filmi cekmememin en buyuk nedeni iste bu tehdit mektuplari. Ben yalniz bir adam degilim, evliyim ve bir ailem var. Yalniz bir adam olsam hic dusunmeden bu filmi cekerdim..." Film projesinin iptal oldugu zamanlarda bu konuyla ilgili cesitli spekulasyonlar yapilmis fakat projenin neden iptal olduguyla ilgili kesin bir aciklama yapilmamisti. Bu iddialarla tum dikkatleri yeniden uzerine ceken Banderas'in aciklamalarina karsi Yunan lobisinden henuz bir yanit gelmedi.

SON ANDA VAZGECILDI
Banderas, 32 milyon dolarlik bir butceyle cekilecek Ataturk filmi icin saclarini bile Ulu Onder gibi kestirmisti. 'Ataturk' filmi projesi, her sey hazirlanmisken son anda iptal edildi.

FILMIN YAPIMCISI ALINUR VELIDEDEOGLU

Bu film cekilecek
Ataturk filminin fikir babasi ve yapimcisi Alinur Velidedeoglu ise, Banderas'in aciklamalariyla ilgili olarak soyle konustu Bizim dort yil once soylediklerimizi o simdi soylemis. O gunlerde her sey hazirlanmis, sira sete girmeye gelmisti. Ancak oyle tehditler geliyordu ki, Banderas bu isten vazgecti.

Gelen imzasiz mektuplarda cocuklarinin okula hangi saatte hangi yollardan gittigi bile vardi. Filme mali kaynak saglayacak kuruluslar da Banderas gibi bir isim olmayinca projeye girmediler. Ama ben bu filmi mutlaka cekecegim. O zamanin Kultur Bakani Istemihan Talay filme her turlu destegi verecegini soylemisti. Bu hukumetten de ayni yaklasimi ve destegi bekliyoruz.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sari Sayfalar


Sizinkiler
GREECARD
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir