kapat
31.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

'Eve dönüş' hızlı başladı

Çoğunluğu PKK/KADEK mensubu 240 örgüt üyesi 'Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanmak için resmi makamlara başvuruda bulundu. Başvuruda bulunanların 213'ü yurtiçinden 27'si ise yurtdışından

Ankara- topluma Kazandırma Yasası'nın Meclis'te kabul edilmesi PKK/KADEK örgütü üzerinde etkili oldu. Yasa yürürlüğe girmemiş olmasına rağmen 27'si yurtdışından olmak üzere çoğunluğu PKK-KADEK'e mensup, toplam 240 örgüt üyesi yasadan faydalanmak için başvuruda bulundu.

İstihbarat birimlerine ulaşan bilgilere göre Eve Dönüş Yasasının Meclis'ten geçmesi yasadışı örgütlerde hareketlilik başladı. Toplam 213 örgüt üyesi yasadan faydalanmak istediğini resmen bildirdi. Yasadan yurt dışındaki 27 örgüt üyesinin de faydalanmak için başvurduğu öğrenildi.

54 ÖRGÜT ÜYESİ KAÇTI
Ayrıca Türkiye'ye komşu bazı ülkelerde de, bu ülkelerdeki mahalli otoritelere başvuran militanlar bulunduğu bilgisi Türkiye'ye ulaştı. Bu ülkelerde şu ana kadar yasadan faydalanmak isteyenlerin sayısının 27'ye ulaştığı bildirildi. Kuzey Irak'ın İran sınırında bulunan kamplardan 54 PKK/KADEK örgüt üyesinin kaçtığı öne sürülüyor.

Bu arada cezaevlerinde bulunan örgüt üyelerinden de Adalet Bakanlığı'na dilekçeler verildiği, bu dilekçelerin ilgili başsavcılıklara gönderildiği kaydedildi.

KADEK'liler 'Eve Dönüş Yasası'nı beğenmedi
ABD'nin kesin bir dille Kuzey Irak'tan çıkarılacağını açıkladığı PKK-KADEK'in hapisteki Lideri Abdullah Öcalan, örgütüne "Meşru müdafa hakkınızı kullanın" çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Öcalan'ın avukatı İrfan Dündar, "Örgüt kendisini tasfiye edecek her türlü formüle karşı müdafa hakkını kullanacaktır" dedi.

Daha önce "İyi niyetimizi göstermek istiyoruz" diyerek 15'er kişilik iki PKK grubunun Türkiye'ye teslim olmasını sağlayan Öcalan'ın, sınırlı sayıda bir grubun 'Eve Dönüş Yasası'ndan yararlanması için çağrı yapabileceği buna karşılık devletten adım atmasını isteyebileceği belirtiliyor.

İYİ NİYETLİ ADIMLAR
Örgütün 'Topluma Kazandırma Yasası' ve ABD'nin silahsızlandırma girişimlerini kabul etmediğini hatırlatan Avukat Dündar, Öcalan'ın bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı "Öcalan, KADEK'e Kürt sorununun çözümüne katkı sunacak her ülke ve güçle ilişki kurmalarını söylemişti. Buna ABD'de dahildi. Bu amaçla örgüt ABD'ye ateşkes ilan etti. Ancak ABD'nin ve Türkiye'nin getirdiği formüllerin sorunu çözmediği ortada. Kendisi Eve Dönüş Yasası yerine ekonomik, sosyal ve siyasal tedbirleri içeren Toplumsal Barış Yasası çıkarılmasıyla atılacak iyi niyetli adımların çözüm getireceğine inanıyor. Hem dağdakilerin hem de Avrupadakiler'in dönüşünü sağlayacak tedbirler alınması gerektiğini söylüyor. Örgütü tasfiye etmeye dağıtmaya yönelik formülün kabul edilmesi mümkün değil. Öcalan "Böyle bir durumda KADEK'e karşınızda kim olursa olsun meşru savunma hakkınızı kullanın dedi."

Bu arada İmralı Adası'nda tutuklu bulunan terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkilleriyle görüşemedi. Avukatlar, 15 gündür adaya gidemiyor.

Zülfikar Ali - İsmet ACAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır