kapat
31.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Mangalın dumanı sigaradan zararlı

Yapılan bir araştırmaya göre, iki saat mangal dumanı solumak aynı anda yakılan 220 bin adet sigara dumanı kadar tehlikeli

İKİ SAATTE ZEHİRLİYOR
Fransız araştırmacılar, yaz günlerinin en büyük keyiflerinden mangalın, sağlık açısından sigaradan çok daha zararlı olduğunu iddia etti. Araştırma grubunun başkanı Robin des Bois tarafından yapılan açıklamaya göre, iki saat boyunca yanan bir mangaldan çıkan zehirli maddelerin bulunduğu duman, 220 bin sigaranın aynı anda çıkardığı duman kadar büyük tehdit oluşturuyor.

ÜZERLERİNE YAZILMALI
Araştırma ekibinin başındaki profesörlerden Desmond Hammenton "Mangal, insan sağlığı için büyük bir tehdittir. 2 saat yanan mangalda ortalama 2 kilo kömür tüketilir ve bundan çıkan duman sigaradan çok daha kanserojendir. Mangalda pişirilen gıdalar da kansere yol açar. Mangalların üzerine de sigaralardaki gibi 'sağlığa zararlıdır' ibaresi konulmalı" dedi.

'Kalitesiz kömür ölüm saçıyor'
Kullanılan kömür çok önemli. Örneğin kalorifer kazanlarından çıkan kömürdeki artıklar akciğer hastalıklarına neden olur. Eti kömürde pişiren ülkelerde de mide kanserinin çok yaygın olduğu gözleniyor. Rastgele kömür kullanmaktan ziyade, kaliteli kömür seçimine dikkat edilmeli. Kebapçıların kendileri daha büyük tehlikede, çünkü her gün o havayı soluyorlar.Et asırlarca en önemli besin maddesi olmuştur. Sağlıklı bir besin olduğunu Dr. Mehmet Öz bile beyan etmişti. Avrupa ülkelerinde et pişirmek için kömür ateşi kullanılır. İnsanları et yeme alışkanlıklarından vazgeçiremeyiz. Faydaları ve zararları hep tartışılacak. Etin ve mangalın zararlı olduğunu düşünmüyorum. Dünyanın bütün tıp otoriteleri gelip burada et yiyip giderler.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır