kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

HINCAL ULUÇ


İstikamet UEFA!

1. Çağdaş futbol oynamanın birinci koşulu, orta sahayı hızlı geçmektir.

2. Çağdaş futbol oynamanın ikinci koşulu, orta sahayı hızlı geçmektir.

3. Çağdaş futbol oynamanın üçüncü koşulu, orta sahayı hızlı geçmektir.

Birisi bu üç kuralı Fatih Terim'e, o da futbolcularına öğretmeli. Kara tahtaya 500 kere mi yazdırırlar, yoksa falakaya yatırıp tabanlarına 500 kırbaç mı vururlar, bilmem. Ama Galatasaray bu kuralı öğrenmezse Şampiyonlar Ligi'ne daha eleme turunda veda eder ve UEFA Kupası'nda yerini alır. G.Saray'ın bu kafayla CSKA Sofya'yı geçebileceğine inanmıyorum.

G.Saray'ın sıradan takımlarla yaptığı hazırlık maçlarında aynı şeyleri söyleyip, "Bu takımın seyircilerine yumurta ve çürük domates dağıtın" dediğimizde futbolu çok bilen arkadaşlarımız bizimle dalga geçmeye kalktılar. İşte Alman Ligi'nin "A" değil, "B" klas takımlarından Hertha Berlin G.Saray'ı dörtledi. Hem de maçın 50. dakikasında jübilesi yapılan iki futbolcuyla, yani aslında 9 kişiyle oynayarak dörtledi.

Jübile maçlarında, yani futbolcunun veda töreninde seyircinin onu biraz doyasıya izlemesi gerektiğini hep savunmuş, 10. dakikadaki değişiklikleri eleştirmiştik. İşte Berlin seyircisi takımlarının iki yıldızını 50 dakika seyretti. Onlar da iyi cevap verdi. Micha Preetz ilk golün ortasını yaptı. Jolly Sverisson üçüncüyü attı. Hiç abartmıyorum Micha da, Jolly de dünkü G.Saray'da 90 dakika oynar ve sahanın en iyisi olurlardı.

Faulü bile bilmiyorlar
Hertha Berlin'in G.Saray'ı perişan etmesinin iki sırı var 1- Orta sahayı hızla geçiyorlar. Kalecinin elinden çıkanı da sayarak üç pasta gol pozisyonuna girdiler. 2- G.Saray atağı başladığında, ileriye atılan ilk topa kalelerine mümkün olan en uzak mesafede çok sağlam basıyorlar. Top geçiyorsa, adam geçmiyor. G.Saray'ın gol pozisyonu yaratabilecek sayısız akını daha santra civarındaki bu profesyonel fauller ile durduruluyor. Adamlar faulü hayvan gibi, göstere göstere yapmadıkları ve düşürdüklerini de hemen kibarca okşayarak kaldırdıkları için kart da görmüyorlar. G.Saray böyle faullerle akın kesmeyi bilmiyor. G.Saray savunmayı faulle başlatmayı düşünse en az üç kırmızı kart görür. Neden? Çünkü bizim futbolcular faul yapmayı da, faulden sonraki sportmenliği de bilmiyor. Öyle bir giriyor, arkadan öyle bir tavır takınıyorlar ki, hakeme adeta bağırıyorlar, "Beni niye atmıyorsun?" diye. Bu sadece G.Saray için değil, F.Bahçe için de geçerli. Bir gün önceki F.Bahçe ciddi maçta, ciddi bir hakemle en az 5 kırmızı kart görüp hükmen yenilirdi.

G.Saray ilk yarının başında ilk sahip olduğu topu kendi sahasında 7 pasla dolaştırdıktan sonra rakibe teslim etti. Devrenin kalanında böyle oynadı. İkinci yarının ilk topunda rekorunu geliştirdi. Bu defa santrayı geçmeleri tam 12 pas sürdü. Ve ileriye ilk top gene rakibe gitti. O zaman akla şu geliyor Bunlar yan topu mecburen oynuyorlar. İleriye top atmakta aciz olduklarını biliyorlar.

Atan da suçlu, alan da
G.Saray'ın orta sahasında ileriye gol akını başlatacak top çıkarmayı bilen tek kişi yok. Bunu biraz Revivo yapmaya başlamıştı, Fatih Hoca hemen kesti. Maç sonlarında 10-15 dakika oynatmaya başladı. O zaman anladık ki, Revivo'nun parası fakir yönetime çok gelmiş, hocanın kulağına kar suyu kaçırmışlar "Bunu kes diye." Ve kestiler. Şimdi acı acı bakıyoruz. G.Saray'da oyunu kim kuracak diye. Tek aday yok. İleriye bütün topları orta sahada forma giyen herkes renk körü gibi daima rakibe atıyor.

İleri topların hemen hepsinin rakibe gitmesinin günahı sadece ayağından topu çıkaran futbolcuya ait değil. Hertha'nın ileriye attığı topların yüzde kaçı koşan adamlaraydı, G.Saray'ın yüzde kaçı? Hertha orta sahadan çıkarken ilerideki adamlar her tarafa deplase olarak, hatta çapraz ve ters koşular yaparak boşta kalmaya çalışıyorlar, rakip savunmayı da şaşırtıyorlar. Ve oyun kurucu rahat birini yakalayabiliyor. G.Saray'ın ileri paslarının neredeyse % 80'i duran adamlara. Ve duran adamın markajı da o kadar kolay ki. Savunmadan birisi anında basıyor. Ya topu alıyor, ya da indiriyor. Böylece Hertha 4 gol, bir o kadar da pozisyon bulurken, G.Saray durmadan tribünleri göstermeye meraklı Musa Çözen'i zemzemle aratacak Alman yönetmeni haklı çıkaracak bir futbol oynuyor "Tribünleri izlemek sahaya bakmaktan daha ilginç."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır