kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Esrarengiz operasyon

ABD ve Türk askerlerinin, Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı ortak tatbikat yaptığı haberi için Dışişleri Bakanı Gül, ilginç bir yanıt verdi Kuzey Irak'ta bir çok işi irtibatlı yapmak için yeni bir kararlılık var

Türkiye ve ABD'nin Kuzey Irak'ta PKK/KADEK'in temizlenmesi için ortak tatbikata başladığı haberi, esrarengiz bir durum aldı. AP Ajansı, önceki gün verdiği haberde, Türk Özel Timleri ile Saddam'ın oğulları Uday ve Kusay'ı yakalayıp öldüren 101. ABD Hava İndirme Tümeni'nden birliklerin, Irak sınırında ortak tatbikata başladığını duyurdu. Haberi 101. Hava İndirme Tümen Komutanı Tümgeneral David Petreaus'un verdiği bilgiye dayandıran AP, bu hafta TBMM'de görüşülecek olan "Eve Dönüş Yasası"ndan PKK/KADEK unsurlarının yararlanmak istemediklerini de vurguladı.

Önceki gün geçilen bu haber, dün Türk basınında da "iddia" olarak yer aldı, ancak haber Ankara'da ne doğrulandı, ne de yalanlandı.

ABD gezisini tamamlayarak dün Ankara'ya dönen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "Türk ve ABD askerlerinin Kuzey Irak'ta ortak tatbikat yaptıkları haberlerini doğruluyor musunuz? ABD'deki temaslarınızda bu konu da görüşüldü mü?" sorusuna önce kısaca "Hayır" yanıtını verdi. Bu yanıtın hangisi için geçerli olduğu sorusuna ise, "Kuzey Irak'ta bizim özel kuvvetlerimiz de var, ABD'nin özel kuvvetleri de var. Bir çok işi irtibatlı yapmak için yeni bir kararlılık söz konusudur. Söyleyeceklerim bu kadar" dedi. Soru üçüncü kez "Bir tatbikat veya operasyon yapılıyor mu?" şeklinde gelince Gül, "Bu konuda bir şey söylemiyorum" yanıtını vermeyi tercih etti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileri de ortak tatbikat üzerinde yorum yapmaktan kaçınırken, "Bu konuyu ne doğrularız, ne de yalanlarız" açıklamasında bulundu.

Aynı şekilde SABAH'ın görüşüne başvurduğu askeri yetkililer de operasyon üzerinde herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçınıp, "Biz bir yanıt vermeyeceğiz" demekle kaldılar.

ABD'nin Irak'taki Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid, geçen hafta Ankara temasları sırasında, PKK/KADEK'i bölgede barındırmayacaklarını bildirmişti. Konu Dışişleri Bakanı Gül'ün Washington'daki temasları sırasında da gündeme geldi, Washington yönetimi, Eve Dönüş Yasası'nın çıkarılmasının PKK/KADEK'in bölgeden temizlenmesine aracı olacağını, örgütün üst yönetiminin de Kuzey Avrupa ülkelerine gönderilmesi için girişimlerinin süreceğini bildirdi. ABD'li yetkililer bölgede terör örgütünün tek bir elemanın dahi kalmayacağını garantisini de verdi. Bu çerçevede bir süredir bölgedeki PKK/KADEK militanlarının silah bırakması yönünde girişimlerde bulunan ABD, Ankara'ya "Türk sınırına kaçanlar için de gerekenin yapılacağını" iletmişti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır