kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Grup kredilerine sınırlama artıyor

Bankalar Kanunu Taslağı'yla grup kredilerinin kademeli olarak düşürülmesi şartı getiriliyor. Halen yüzde 60 olan oran, 2005 sonuna kadar yüzde 35'e inecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankalar Kanunu Taslağı'nı Bankalar Birliği'nin görüşüne sunarak yeni bir dönemin ilk adımını attı. Yeni taslağa göre bankacılık sisteminde kredi kullandırma anlayışı değişirken, bankaların hakim ortaklık yapılarına yönelik de önemli değişiklikler yapıldı.

Avrupa Birliği bankacılık sistemine uyum için yeniden düzenlenen kanun taslağına göre bankalar artık grup şirketlerine öz kaynaklarının yüzde 20'sinden fazla kredi kullandıramayacak. Bu çerçevede, hali hazırda yüzde 60'a ulaşan grup kredi riski olan bankalar da 2003 yılı sonuna kadar bu rakamı yüzde 55'e, 2004 yıl sonuna kadar yüzde 45'e, 2006 yılı sonuna kadar yüzde 35'e ve daha sonra yüzde 20'ye çekmek zorunda kalacak. Aynı şekilde, bir gerçek kişi ya da tüzel kişiye kredilendirmede de bankalar öz kaynaklarının sadece yüzde 20'si oranında riske girebilecek.

Taslak yasalaşırsa, bir risk grubu ya da kişiye kullandırılan kredi miktarı öz kaynaklarının yüzde 10'una eşitse, bu 'büyük kredi' olarak kabul edilecek ve bir banka bu büyük kredilerden en fazla 8 kat kullandırabilecek. Bu anlayışla hareket edildiği zaman, Türk bankacılık sisteminde artık grup riski ve büyük ölçekli kredi riski minimuma indirilmiş olacak.

Yeni taslakla, bankalarda üst düzey yöneticilerin sorumlulukları da değişiyor. Taslağın yasalaırsa artık banka yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcıları, banka hakim sermayedarlarıyla aynı sorumluluğu paylaşacak. Usulsüz işlemlerden ötürü de bankanın uğradığı zararla eşdeğer oranda yönetici ve hakim sermayedarlar yargılanabilecek, zararın tazmini istenebilecek.

Taslakta bankalardaki mevduatın TMSF tarafından sigorta ettirilmesi kuralı getiriliyor. Sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının tanımı, kapsamı, tutarı, sigorta priminin tarfiesi TMSF'nin görüşü alınarak BDKK tarafından belirlenecek. Banka iflas ederse tasarruf sahipleri, tasarruf mevduatlarının 'sigortaya tabi olmayan kısımları için' İcra İflas Yasası'ndaki birinci sıra anlamında imtiyazlı alacaklı sayılacak.

Birden fazla finans şirketi için holding kurmak gerekiyor
Yeni Bankalar Kanunu Taslağı, kontrolü altında birden fazla finansal kurum bulunan sermaye gruplarının 'finansal holding' çatısı altında yapılanmasını şart koşuyor. Finansal holdingin; sermaye grubunun kontrolü altındaki tüm finansal kurumlar ile destek hizmeti kuruluşlarını ana ortaklık olarak belirlenecek bir bankanın veya ÖFK'nın veya münhasıran finansal kurum niteliğindeki şirketlere iştirak etmek amacıyla kurulması gerekiyor.

Finansal holding kurabilmek için ödenmiş sermayenin en az 50 trilyon olması gerekiyor. Ayrıca anonim şirket olunması, hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması ve tamamının ada yazılması şartı var.

KURUCULARIN
Taslağa göre, banka, ÖFK ve finansal holding şirketi kurucusu olacakların haklarında, yine bu taslakta düzenlenen 'gözetim ve denetim sonucu alınacak önlemler'e muhatap olmuş, işlem yapılmış veya işlem yapılan kurumlarda pay sahibi olmaması gerekiyor. Ayrıca bu kişilerin mali güç ve itibara sahip olması ve müflis veya konkordato ilan etmemiş olması gerekiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır