kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ömür uzadı evlilik kısaldı

Yaşam süresinin artması ve bakış açılarının değişmesi, "Yeni bir aşka başlamak için hiçbir yaş geç değildir" diyenlerin sayısını artırıyor. İkinci baharlarını yaşamaya koşan yaşlılar "Bir yastıkta kocamak" efsanesini yıkıyor

Dünyayı saran hızlı değişim rüzgarı evlilik kurumunu da sarsıyor. "Yeni bir aşk yeni bir yaşam" diye düşünenlerin hayatlarının ikinci baharını yaşamaya yönelmesiyle boşanma oranları yükseldi. Amerika'da yapılan son araştırma "Bir yastıkta kocama" anlayışının değiştiğini ortaya koydu. Eskiden ne olursa olsun evliliklerini yürütmeye çalışan yaşlı çiftlerde de boşanmaların arttığı belirlendi. Araştırmaya göre, yaşlı çiftler artık, "Bir ömür beraber geçti, bundan sonra ayrılsam ne olur, ayrılmasam ne olur" demek yerine, boşanarak yeni bir hayat kurmayı tercih ediyor. Bu eğilimin sonucu olarak, ABD'de yapılan son nüfus sayımında yalnız yaşayan yaşlıların oranının yüzde 34 arttığı belirtildi.

HAYAT UZADI, BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ
Psikiyatrist Ken Dychtwald'a göre boşanmanın artık yaşlılar arasında da revaçta olmasının üç nedeni var "Birincisi modern tıbbın buluşları sayesinde artık insanların eskisinden daha uzun yaşaması. İkincisi ise insanların dünyaya bakış açılarının eskisinden daha farklı olması. Son olarak toplumun farklı gözle bakması yerine boşananlara destek vermesi." Örneğin 71 yaşındaki Francis Thomas 49 yıl aynı yastığa baş koyduğu kocasının boşanmak istemesiyle ilk önce büyük bir şok yaşamış ancak "Zamanla alıştım" diyor. 25 yılın ardından evliliği biten Tom Campbell ise yaşadıklarını "Çocuklarım boşandığımdan beri daha cesur olduğumu söylüyor. Kendime, çocuklarıma ve arkadaşlarıma daha çok zaman ayırabiliyorum" sözleriyle özetliyor.

250 bin kişi 'dalya' diyor
Türkiye'de yaklaşık 250 bin kişi "dalya" demeye hazırlanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, yurt genelinde 95 yaş ve üzeri 252 bin 905 kişi bulunuyor. Asırlık çınarların 179 bin 4'ü kadın, 73 bin 901'ni ise erkekler oluşturuyor. Son verilere göre nüfusa kayıtlı 70 milyon 534 bin 746 kişinin yaşadığı ülkemizde kadın nüfus 35 milyon 362 bin 782 iken, erkek nüfus 35 milyon 171 bin 964 kişiden oluşuyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır