kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bir millet uzayacak

Yapılan boy araştırmalarında ortalamanın giderek düştüğünü fark eden ABD'liler çareyi hormon tedavisinde arayacaklar. Ülkedeki boy ortalamasının 1.70'e kadar çekilmesi gerektiğini düşünen yetkililer bir hormon ilacına onay verdiler bile

Yapılan son araştırmalarda vatandaşlarının boy ortalamasının her yıl biraz daha düştüğünü belirleyen Amerikan sağlık yetkilileri, yeniden "uzayabilmek için" umutlarını hormon tedavisine bağladı. Yetkililer boy ortalamasını 1.70'e çıkarmayı planladıkları için Eli Lilly ilaç şirketi tarafından üretilen büyüme hormonu Humatrope Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi tarafından onaylandı. 1987 yılından beri kullanımda olan Humatrope büyüme hormonları eksik olan çocukların tedavisi için kullanılıyor.

Tavsiye Komitesi'nin büyük bir çoğunlukla kullanılmasını kabul ettiği ilaç bundan böyle dünya marketlerinde de satılabilecek. İlaç şirketinin sözcüsü Judy Kay Moore "Bu ilaç sayesinde büyüme hormonları eksik olan çocuklar normal yetişkilerin boy seviyesine ulaşabilecek" diyor.

HEDEF UZAMAK
İlaç öncelikle on yaşın altında boyları en az bir metre yirmi dört santimden az olan çocuklarda kullanılacak. Humatrope sayesinde erkek çocukların 1.69-70 santime kız çocukların ise 1.55'e ulaşması bekleniyor. Moore'un verdiği bilgiye göre, haftada üç kez Humatrope tedavisi gören çocukların boylarında 3.8 santim, tedavinin haftada 6 kere uygulandığı çocukların boylarında ise yedi-sekiz santim uzama olduğu belirlendi.

Moore kısa boylu çocukların toplum tarafından dışlanmasını da önleyeceklerini söyledi. Judy Kay Moore ilaç sayesinde kısa boylu insanları da topluma kazandıracaklarını iddia etti.

DAHA ETKİLİ
FDA yöneticilerinden Dr. David Orloff ise ilacın klinik deney aşaması ile ilgili verdiği bilgilerde ilginç bir noktaya dikkat çekti. Orloff, "Çalışmalar sonucunda ilacın bazı çocuklar üzerinde daha etkili olduğunu gördük. Fakat bazı çocuklar için neden daha yararlı olduğunu henüz bilmiyoruz. Çalışmaların ilerleyen aşamalarında bunun nedenlerini öğrenmeyi umuyoruz" dedi.

Kurulun aldığı karara göre ilacı üreten şirket istediği gibi direkt olarak evlere dağıtım yapamayacak. İlacı almak isteyenlerin önce doktora giderek tıbbi bir muayeneden geçmeleri gerekecek. Ve ilacı ancak doktor tavsiyesiyle çocuğuna uygulayabilecek. İlacın bilinen en büyük yan etkileri ise uyuşukluk ve eklem ağrıları.

Doktorlar da onaylıyor
İstanbul Tıp Fakültesi Büyüme-Gelişme ve Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, çocuklarda büyüme geriliği görülmesi durumunda acilen ilaç tedavisine başlanması gerektiğini söyledi.

Dünya genelindeki uygulamalarında 'Rekombinant Somatropin' adlı etken maddeli ilacın, boy uzaması üzerindeki etkilerinin doğrulandığını belirten Prof. Dr. Günöz, "Büyüme hormonu tedavisi gören 43 bin hastanın kayıtları değerlendirilerek hazırlanan ve en geniş veri kaynaklarından biri olan KIGS'den elde edilen verilere göre, bu ilacın boy uzaması üzerindeki etkileri doğrulanmaktadır" diye konuştu.

Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi ve Endokronoloji Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yüksel Altındaş da 'Humatrope' adlı ilacın Türkiye'de de özellikle büyüme geriliği olan çocuklarda kullanıldığını anlattı. Altındaş, gen mühendisleri tarafından geliştirilen bu ilacın kemik uçları henüz tamamlanmamış kişilerde olumlu etkiler gösterdiğini de sözlerine ekledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır