kapat
28.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Alışveriş merkezini basıp eli boş döndüler

Devlet Başkanı'nın istifasını isteyen kaçak askerler binaya patlayıcı ve bubi tuzağı yerleştirdi. Genelkurmay Başkanı destek vermeyince isyansona erdi

Uzakdoğu ülkesi Filipinler'de haftalardır süren darbe söylentileri dün başlayan askeri ayaklanmayla gerçeğe döndü. Darbeciler, birkaç gün önce yanlarına silah ve mühimmat alarak ortadan kaybolan 200 askerdi. Başkent Manila'daki ülkenin en önemli alışveriş merkezini kuşatan isyancı askerler, amaçlarının darbe yapmak olmadığını, tek istediklerinin Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo ve Savunma Bakanı'nın istifası olduğunu açıkladı. İşgal ettikleri binada aralarında Avustralya Büyükelçisi Ruth Pearce'ın da bulunduğu çok sayıda yabancı isyancıların elinde esir kaldı. Askerlerin ortadan kaybolmasıyla birlikte derhal haklarında tutuklama emri çıkaran Arroyo, isyancılara TSİ öğlene kadar teslim olmaları için süre tanıdı.

TANKLAR CADDELERE YIĞILDI
Bunun üzerine askerler, Büyükelçi Pearce ve diğer yabancıları serbest bıraktı. Ancak öğle saatlerine gelinmesine rağmen eylemi bitirmeye yanaşmayan isyancı askerler, binanın etrafına bubi tuzakları ve patlayıcılar yerleştirdi. Darbe iddialarını ortadan kaldırmak için Filipinler genelkurmay başkanı ve hava kuvvetleri komutanı Arroyo'ya destek verdiklerini belirten birer açıklama yaptı. Ardından ordu tankları, çok sayıda asker ve panzer isyancıların bulunduğu binayı kuşattı.

Taraflar arasında görüşmeler sürerken isyancı askerlerin 16'sı ordu askerlerine teslim oldu. Filipinli hükümet yetkilileri, taraflar arasındaki görüşmelerde kısa sürede bir çözüm sağlanmasını umduklarını belirtirken İçişleri Bakanı Jose Lina, isyancılara yardım ettiği gerekçesiyle ülkenin önemli senatörlerinden Gregorio Honasan hakkında tutuklama emri çıkardı. Görüşmeler TSİ 18.00'a kadar sürünce Arroyo, operasyon düzenletmedi. 19 saat sonunda teslim olan isyancılar ve kimi sivillerin ayaklanma ve darbe girişimiyle yargılanması bekleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır