kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

AWACS sürprizi

Yolsuzluk raporuna, 1 milyar 85 milyon dolarlık 4 AWACS alım ihalesi de alındı. Komisyon, Savunma Sanayi'nin ihaleye ilişkin verdiği belgeleri yetersiz buldu

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, bin 150 sayfa tutan Yolsuzluk Raporu'na sürpriz bir kararla 1 milyar 85 milyon dolarlık 4 AWACS ihalesini de aldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ihaleye ilişkin sunduğu belgeleri yetersiz bulan Komisyon, Rapor'daki "İhaleler" başlıklı bölümde, AWACS ihalesine ilişkin iddialara yer verdi. AWACS ihalesiyle ilgili şu iddialar gündeme gelmişti

* 2002 yılı Ağustos ayında imzalanan 1 milyar 85 milyon dolarlık AWACS anlaşması yürürlüğe sokulana kadar dolar üzerinden yapılan artışlarla proje maliyeti 1.5 milyar dolara ulaştı.

* Fiyat ayarlaması adı altında proje maliyetindeki bu artışla, devlet en az 215 milyar dolar zarara uğratıldı.

* Projede, yüzde 18 olan yerli katkı oranı, daha sonra projede yapılan tadilatlarla yüzde 12'ye düşürüldü.

* Türkiye'ye AWACS satacak olan Amerikan Boeing firması, yükümlülüklerini yerine getirmediği halde sürekli korundu ve kamu yararı asgariye indi.

ÖZELLEŞTİRMEYE ZAMAN AŞIMI
Son beş yılda Özelleştirme Yüksek Kurulu üyesi olarak özelleştirme kararlarına imza attıkları için haklarında Yüce Divan talebiyle Soruşturma Komisyonu kurulması istenen 18 eski bakandan Mesut Yılmaz ile birlikte 5 bakan ise, özelleştirmeyle ilgili soruşturma talebi içinde yer almayacak. Ancak Yılmaz hakkında, Türkbank'ın satışı kararındaki imzası nedeniyle Yüce Divan isteniyor.

ECEVİT RAPORU İSTEDİ
Özelleştirme kararlarında imzası olan dönemin başbakanı Bülent Ecevit ise kurtaramadı. Komisyon Başkanı Azmi Ateş, SABAH'ın "Ecevit adının raporda bulunması 'işi sulandırıyorlar' şeklinde yorumlanıyor, Ecevit'in almamayı düşündünüz mü?" sorusuna şu yanıtı verdi "Kanaatim, Ecevit'in dürüst olduğu yönünde. 'Ecevit'i koymayalım' diyenler oldu. Ancak Kurul başkanını almamız olmazdı. Ayrıca, yolsuzlukların sebebi kötü yönetim değil mi?"

Ecevit ise, bu arada harekete geçerek, hakkındaki iddialara yanıt verebilmek için Yolsuzluk Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun kendisine gönderilmesini istedi.

57. hükümet topun aĞzInda
Yüce Divan istenen siyasiler şöyle

* Özelleştirme Bülent Ecevit, Hüsamettin Özkan, Devlet Bahçeli, Kemal Derviş, Hikmet Uluğbay, Şükrü Sina Gürel, Metin Şahin, Yüksel Yalova, Nami Çağan, Sümer Oral, A. Kenan Tanrıkulu, Yılmaz Karakoyunlu, Masum Türker.

* Enerji ihaleleri Mesut Yılmaz, Cumhur Ersümer, Zeki Çakan

* Halkbank Hüsamettin Özkan

* Banka operasyonları Recep Önal, Hikmet Uluğbay, Güneş Taner

* Ziraat Bankası batık kredileri Recep Önal

* Ekonomik kriz Recep Önal

* Yurtbank'ın Fon'a devri Hikmet Uluğbay

* Gümrüklerde hayali ihracat ve kaçakçılık Işın Çelebi, Mehmet Keçeciler, Rıfat Serdaroğlu.

* Vakıfbank'ın BTR'ye verdiği kredi Yüksel Yalova, Hüsamettin Özkan.

* POAŞ ihalesi Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Kemal derviş, Yılmaz Karakoyunlu, Sümer Oral, Kenan Tanrıkulu.

* Sağlık ihalesi Yaşar Okuyan

Komisyon'daki POAŞ belgesi
Komisyon liderleri Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli ile 4 eski bakana Yüce Divan'ın kapısını açan POAŞ özelleştirmesinde, ihale şartlarının iş adamı Aydın Doğan lehine değiştirildiği anlaşıldı.

SABAH'ın, yarın açıklanacak komisyon raporundan ele geçirdiği belgeye göre, 21 Nisan 2000'de Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesi 1 milyar 260 milyon dolara İş Bankası ve Doğan Şirketler Grubu ortak girişimine satıldı. Satış sonrası devlet, elindeki yüzde 42.3'lük hissenin yüzde 16.5'ini halka satarak elindeki hisse oranını yüzde 25.8'e indirdi. İşte Ecevit dahil tüm isimlere Yüce Divan yolunu açacak olaylar bu işlemden hemen sonra başladı. İlk iş olarak, Özelleştirme İdaresi'ne POAŞ'taki kararları veto yetkisi veren altın hisse kaldırıldı. Ardından devletin POAŞ'taki payı, İş Doğan Petrol yatırımları AŞ'ye satıldı. Satış değerinin ilk taksidi olan 116 milyar 253 milyon lira satış tarihinde tahsil edildi. Vadeye bağlanan 271 trilyonluk borç için, devletin elinde iken Aydın Doğan'a verilen 9 milyar 946 milyon 133 bin 236 POAŞ hisse senedine Özelleştirme İdaresi adına rehin konuldu. Ancak devletteki 271 trilyon liralık hissenin değeri borsadaki dalgalanma yüzünden bir günde 261 trilyon liraya indi. Raporda, şöyle denildi "Özelleştirme uygulamalarında teminat olarak kabul edilecek değerler arasında yer almamasına rağmen yüzde 25.8 oranındaki POAŞ hissesinin satışında, hisse senedi rehinin teminat olarak kabulüyle usulsüz işlem yapılmıştır. Bu uygulama ile devlet alacakları riske sokulmuş ve bu karara imza atanlar görevlerini kötüye kullanmışlardır."

Fatih ERTÜRK - Şamil TAYYAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır