kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Pearson: Teklif Türkiye'den geldi

Türkiye'deki görev süresinin bitmesi nedeniyle yarın Ankara'dan ayrılacak olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Irak'ta oluşturulacak İstikrar Gücü'ne asker gönderme teklifinin Türkiye'den geldiğini söyledi.

Pearson, geçtiğimiz hafta Ankara'da temaslarda bulunan ABD'li iki komutanın bu konuyu gayr-i resmi olarak gündeme getirdiklerini hatırlatarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington ziyaretinde konuyla ilgili detayların açıklık kazanacağını kaydetti.

'İSTİKRARSIZ BÖLGEYE GİTMELİ'
Pearson, Türk askerlerinin Irak içindeki hangi bölgede görev yapabileceğinin henüz belli olmadığını söyledi. Büyükelçi, "Kuzey Irak şu anda en güvenli yer. Bizim isteğimiz ise birliklerin istikrarın tam sağlanamadığı, en gerekli yerlere yerleştirilmesi" diye konuştu.

Türkiye ile ABD'nin işbirliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Pearson, "Türkiye ve ABD ilişkileri için uzun vadede ve olumlu düşünüldüğünde, bir arada ve işbirliği içinde çalışılması iki ülkenin çıkarınadır" dedi.

'KADEK İLE TEMASIMIZ YOK'
Pearson, "ABD ile PKK/KADEK' in temasta olduğu" yönündeki iddiaları yalanladı. ABD'nin, PKK/KADEK'i diğer terör örgütlerinden ayrıcalıklı görmesinin söz konusu olmadığını belirten Pearson, "Şu ana kadar PKK/KADEK ile temasımız olmadı. Böyle bir şey düşünülürse bu ancak Türk hükümeti ile koordinasyon içinde olacaktır" diye konuştu.

'GÜL'ÜN ZİYARETİ ÖNEMLİ'
Büyükelçi Pearson, bugün Washington'a gidecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ziyaretinin önemini vurgulayarak şöyle konuştu "Tezkerenin reddedilmesinden hemen sonra iki ülke arasında bugünkü gibi bir hava vardı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Ankara'ya gelmesi bu anlamda çok iyi olmuştu. Şimdi, Bakan Abdullah Gül'ün Washington ziyareti de bu nedenle büyük önem taşıyor. Zamanlama doğru. " Yarın ayrılacak olan Pearson görevini, Eric Edelman'a devredecek.

Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır