kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İlk tezkere 20 Eylül'e kadar geçerli

Irak'a asker gönderme yönünde ABD'den Türkiye'ye gelen talebi karşılayıp karşılamama konusunda hükümet henüz bir karar vermiş değil. Ancak asker göndermeye karar verilmesi durumunda yeni bir tezkereye ihtiyaç olup olmadığı değerlendiriliyor.

Meclis'ten 20 Mart'ta Kuzey Irak'a asker gönderilmesine ilişkin bir tezkere çıkmıştı. Bu tezkerenin süresi 20 Eylül'de bitiyor. Hükümet'in hemen asker göndermeye karar vermesi ve bu tezkereye dayandırması halinde 20 Eylül'e kadar bunu de bu tarihten sonra askerlerin Irak'ta kalabilmesi için aynı içerikteki tezkerenin bir kez daha çıkarılması zorunlu. Bu arada sözkonusu tezkerenin ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağı da tartışma konusu. Çünkü 20 Mart tezkeresinde sadece Kuzey Irak'ta asker bulundurulması öngörülüyor.

TBMM'de gazetecilerle sohbet eden AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise, Irak'a asker gönderilmesi konusunda Türkiye'nin iradesinin netleşmesinin önemli olduğunu belirterek, bunun tespitinden sonra prosedürde sorun yaşanmayacağını kaydetti. Hükümetin konuyu henüz müzakere etmediğini vurgulayan Kapusuz, ''Bu taleple ilgili olarak ciheti askeriyenin bu konudaki düşünceleri çok daha önemli'' görüşünü ifade etti.

ASKERİN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ
Hükümetin bu konuda bir karara varmasının ardından gereğinin yapılacağını kaydeden Kapusuz, Süleymaniye olayından sonra bu yönde bir tezkerenin TBMM'den geçmesinin zor olup olmayacağı sorusuna, şu karşılığını verdi

"Bu konuda hükümet iradesini hangi istikamette koyarsa, o yönde karar çıkar. Şekli olarak yapılacak işler ayrı... Zamanlama yapılır. Bunlar öyle çok hızlı verilecek kararlar da değil, hassas bir konu. Görev yapması istenen askerin yaklaşımı nedir, devlet olarak buna nasıl bakıyoruz ve hükümet de konunun nasıl yapılmasını istiyor? Bunlar kesinleşmeden konuşmak doğru olmaz. Hükümet cenahında yapılan bir çalışma varsa bilmiyoruz. Ayrıca, bize intikal eden bir şey de yok. Bildiğimiz, sadece ABD'lilerin asker talebi...''


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır