kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Washington ile Bağdat pazarlığı

Dışişleri Bakanı Gül, Irak'ta istikrarı ve güvenliği sağlayamayan ve asker isteyen ABD'ye bu kez elinde kozuyla gidiyor

Irak'ta, güvenlik ve istikrarı sağlamakta zorlanan ve ülkenin "şeytan üçgeni" olarak tanımlanan en zor bölgesinde Türk askerini konuşlandırmak isteyen ABD'ye verilecek yanıt hazırlandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'le görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Washington'a, "Kuzey Irak'taki varlığımızın devam etmesi kaydıyla, Bağdat ve çevresinde katkı sağlayabiliriz" mesajını vermesi bekleniyor. Gül, ayrıca, Irak'ta yeni yönetimin kurulması sürecinde Türkiye'nin de rol oynayabileceğini ABD'li muhataplarına anlatacak.

PENTAGON RAPORU
Öte yandan gelişmelerin perde arkasında ise Pentagon'un hazırladığı kritik bir raporun bulunduğu ortaya çıktı. Raporda, Irak'ta her gün saldırıya uğrayan Amerikan askerlerinde Vietnam Sendromu'nun hakim olacağı belirtildi ve "İstikrar için üç ay var yoksa kaos hakim olur" denildi.

Washington seyahati öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü ziyaret eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e, askeri çekinceler anlatıldı.

Süleymaniye Baskını'nın yaraları sarılmadan ABD'nin askeri taleplerine belli şartlar yerine getirilmeden ve gerekli güvenceler alınmadan "evet" denilmesinin kamuoyunda yaratacağı rahatsızlığa dikkat çekildi.

ASKER SICAK BAKIYOR
Türk askerinin, Irak'a gönderilmesine karar verilmesi halinde, görev alacağı alanların tanımının iyi yapılması gereğinin altı çizildi. ABD'nin, Türk askerini Polonya komutasında görevlendirmek istemesi de Genelkurmay'da kabul görmedi.

Genelkurmay Başkanlığı Afganistan'da olduğu gibi Bağdat ve çevresinde olmaya daha olumlu bakıyor. Genelkurmay'da ağırlık kazanan görüş, böyle bir durumda daha önce yapıldığı gibi ilk etapta öncü birlik gönderilmesi ardından görev yapacak gücün sevkine başlanması yönünde oluştu.

Ayrıca asker sayısının netleşmesi şartı da Genelkurmay'ın olmazsa olmaz istekleri arasında yer aldı.

ANKARA'DA ÜÇLÜ ZİRVE
Dışişleri Bakanı Gül, Washington'a gitmeden önce dün ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ardında da Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü. Gül, sorular üzerine Türkiye ile ABD arasında karşılıklı talepler olabileceğini ve bu taleplerin çeşitli seviyelerde ifade edilebileceğini belirtti. Gül, ABD'deki temaslarında "gayet açık, net ve berrak görüşmelerde bulunacağını" belirterek, iki tarafından da görüşlerini açık biçimde ortaya koymasının yararlı olacağını kaydetti.

Işıl ABIŞGİL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır