kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yıldız savaşlarının galibi Yıldız Tilbe

Müthiş bir rekabetin yaşandığı müzik dünyasında, bandrol sayısı ile satış rakamını birbirine karıştıran sanatçılar arasından sıyrılan Tilbe, birinciliği kimselere kaptırmadı

Yaz sezonuyla birlikte art arda piyasaya sürülen albümler müzik marketlerin standlarında yerlerini alırken bildik tartışma da yeniden alevlendi. Beklenen satış gerçekleşiyor mu? Hangi albüm için Kültür Bakanlığı'ndan kaç bandrol alındı, kaç albüm satıldı? Top 10 listelerinin ilk sırasını kim hak ediyor?

Bütün bu sorularla birlikte her kafadan da bir ses çıkıyor. Tüm sanatçılar kendi albümlerini dönemin şampiyonu ilan ediyor, kimi Kültür Bakanlığı'ndan aldığı bandrol sayısını, "Satış rakamı" zannediyor.

Oysa albümlerin gerçek başarısı Kültür Bakanlığı bandrol listelerinden değil, kaset deposu irsaliyelerinden anlaşılıyor. Satış rakamlarıyla ilgili net bilgi verecek resmi bir kurum bulunmadığı için depolardan müzik marketlere taşınan albüm sayısı esas alınıyor.

BİR MİLYONA KOŞUYOR
Müzik sektörünün kalbinin attığı Unkapanı depolarından alınan bilgiye göre Tarkan'ın "Dudu" adını verdiği albümünün satışları üçüncü haftanın sonunda 300-350 bin civarında. Yani henüz sanatçının ve yakın çevresinin telaffuz ettiği bir milyon rakamına yaklaşılmış bile değil. "En çok satan" ünvanı ise Yıldız Tilbe'nin, "Anca Gidersin" adlı albümüne ait. 700 bin civarında kaset ve CD'si hayranlarına ulaşan sanatçının albümü 1 milyon rakamını gördüğü zaman şirketi Yıldız Tilbe'yi bir otomobille ödüllendirilecek.

Eurovison'da Türkiye'ye birincilik kazandıran Sertab Erener'in "Everyway That I Can" adlı single'lı 50-60 bin civarında bir satış rakamına ulaştı. Kenan Doğulu (Demedi Deme) ve Nilüfer'in (Olur mu Olur mu&Gözün Aydın) albümleri ise yeni çıktığı için tahmini bir rakam almak henüz mümkün değil.

BANDROL İSTEDİĞİN KADAR
Kültür Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre tanesi geçtiğimiz hafta 15 binden 20 bin liraya yükselen bandrollerin hem satış kotası hem de albümler satmadığı takdirde iadesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Eser İşletme Belgesi'ni gösteren herkes, tanesine 20 bin lira verip istediği kadar bandrol alabiliyor. Bu durumda bakanlıktan alınan bandrol sayısı aslında albümlerin satış sayısını değil albüm çıkaranların ne kadar satabileceğine olan inancını yansıtıyor.

Son iki ay içinde piyasa çıkarılan albümler için alınan bandrol ile satış rakamları karşılaştırıldığında Davut Güloğlu ile Hakan Peker'in ne kadar satacaklarına olan inançları konusunda iyi bir tahminde bulundukları göze çarpıyor. Güloğlu'nun aldığı bandrol ile satışta sadece 25 bin, Peker'de ise 50 binlik bir oynama görülüyor. İbrahim Tatlıses ise Tek Tek albümüyle kemikleşmiş kitlesine hitap ettiği için sürpriz olmayan bir tiraja sahip.

Mehmet ÇALIŞKAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır