kapat
22.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Sporda başarılı gençler ABD'de burslu okuyacak

Promeths Danışmanlık, sporda başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin bilgilerini ABD'deki bin 470 okula yolluyor. Kabul edilenler sadece uçak biletini alıp ABD'ye uçuyor; yurt, yemek ve okul masraflarının tümü karşılanıyor. Şirketin burs bulma başarısı yüzde 93

Alman firması College-Contact.com'un Türkiye temsilcisi Promeths Danışmanlık, Türkiye'de maddi durumu kötü ama sporda başarılı gençler için ABD'de burs arayacak. Öğrenci, evinde formunu doldurup firmaya gönderecek; gerisini danışmanlık firması halledecek. Firma, ABD'deki bin 470 okuldan 7 bin koçla irtibat kurarak öğrencileri tanıtacak. Eskiden, spor bursuyla ABD'ye gitmek için başarılı sporculara okulları ya da bir kuruluş sahip çıkıyordu. College-Contact.com firması, ilk kez 7 yıl önce Almanya'daki başarılı sporcular için hiç ücret almadan burs ayarladı ve 500 öğrenciye ABD'de yüksek lisans ya da üniversite eğitimi sağladı. Üstelik bu öğrenciler istedikleri bölümde okudular ve bir yandan da okulların takımlarında uğraştıkları spor dallarını yapma fırsatı buldular.

RESMİ ŞİRKET
Spor bursunu Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen Promeths Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Arif Oluk, "Alman Dışişleri Bakanlığı'nın bu alanda resmi olarak önerdiği tek danışmanlık şirketiyiz. Bu uygulama ile sporda başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan gençler, tek kuruş ödemeden ABD'de burslu okuyacak. Bazı sporculara okulları sahip çıkıyor ve onları yurt dışına gönderebiliyor. Sayıları toplasanız 50'yi geçmez. Herhangi bir yerden destek göremeyen sporcu gençler adına bursu biz ayarlayacağız. Özellikle Anadolu'nun her yerinden gelecek başarılı sporcularımıza kapımız açık" diyor. Burs için bowlingden basketbola, yüzmeden squash'a ve eskrime kadar 29 ayrı spor dalından öğrenci kabul ediliyor.

TOEFL'DAN 500 PUAN
Sporda başarılı olan ve eğitimine ABD'de devam etmek isteyen gençlerin yapması gereken tek şey "http/w/www.sporbursu.com'da" yer alan başvuru formunu doldurmak. Daha sonra Promeths Danışmanlık'taki uzmanlar, bir eleme yapıyor. Bursu kazanma şansı yüksek bulunan öğrencilerden okul ve sportif çalışmalarını belgeleyen karne, diploma, resim, madalya, gazete kupürleri, sertifika ve 1 dakikalık kendini tanıtma, 5 dakikalık maçlardan görüntü ile 4 dakikalık antrenman kayıtlarını içeren video kasetlerini postalamaları isteniyor. Spor bursu için 12-35 yaş arası herkes başvurabiliyor. İsteyenler liseden sonra üniversite; isteyenlerse üniversite sonrası yüksek lisans eğitimi alıyor. ABD'de eğitim göreceği için öğrencilerin TOEFL sınavından 500 puan alması şart.

TEK İŞ BİLET ALMAK
Amerika'nın değişik eyaletlerindeki yüzlerce okul, dünyanın çeşitli ülkelerinden sporda yetenekli gençleri burslu olarak kabul ederek, ülke genelinde düzenlenen şampiyonalara en iyi ekiplerle katılıyor. Promeths Danışmanlık'ın öğrencilerden topladığı bilgileri, ABD'deki bin 470 okuldan 7 bin koç, internet üzerinden takip ediyor.

Öğrencinin başarı grafiği ve kayıtlardaki performansı çok önemli. Koçlar, bu verilere dayanarak seçmeleri yapıyor. Bursu almaya hak kazanan gençlere okul belgeleri gönderiliyor. Burs; öğrencinin yurt, yemek ve okul masraflarının tamamını karşılıyor.

Öğrenci, bir yandan kabul edildiği okulda istediği bölümü okurken bir yandan da okulun takımında ya da kulüplerinde başarılı olduğu spor dalını yapma fırsatı buluyor. Kısaca öğrenciye sadece uçak biletini

almak düşüyor.

Büyükuncu da bursluydu
3 Yıl önce Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda ülkemize bronz madalya kazandırarak tarihe geçen milli yüzücümüz Derya Büyükuncu da spor bursuyla üniversite eğitimini Amerika'da tamamlayanlardan...

Büyükuncu şanslıydı çünkü Galatasaray Kulübü ona sahip çıkmıştı. Michigan Üniversitesi pazarlama bölümüne burslu olarak kabul edildi ve o dönemde katıldığı tüm yarışmalarda Michigan Üniversitesi'ni temsil etti. Büyükuncu röportajlarından birinde şunları söylüyor "Türkiye'de sporcu, imkansızlıklar içinde başarılı olunca ona bir şeyler veriyorlar. Orada başarılı olmam için maddi manevi herşey sağlanıyor..."

Der Spiegel geniş yer ayırmıştı
Spor bursu, Almanya'da uygulanmaya başladığı günlerde ülkede epey ses getirmiş ve haftalık Der Spiegel dergisi dahil, pekçok ciddi basın organı konuya geniş yer ayırmıştı. Türkiye'de henüz İzmir ve İstanbul'da üç merkezi bulunan Promeths Danışmanlık, eğitimcilerle bu işe soyunmuş. İstanbul bürolarında pedagoji eğitimini Almanya'da tamamlayan Murat Barut ile yabancı dil öğretmeni Özden Bayrak öğrencileri yönlendiriyor.

Hepsinin hayali Amerika

Geleceğin Andre Agassi'si
Can Oklar, 15 yaşında. Orta halli bir aileden geliyor. Lise ikide okuyor ve 3 yıldır tenis oynuyor. Aynı zamanda futbol ve basketbol lisansı da var. Spor bursuyla ABD'ye gidip işletme okumak istiyor. Bir yandan da tenise devam edip Andre Agassi gibi turnuvalarda başarıdan başarıya koşmak istiyor.

Mühendis basketçi
Mert Alhan (16), 6 yıldır Tekel Spor'da basket oynuyor. ABD'ye daha iyi eğitim almak için gideceğini söylüyor. Kalamış Fen Lisesi'nde okuyan Mert, burs almaya hak kazanırsa makine mühendisliğini tercih edecek. Basket oynamayı da bırakmayacağım diyen Mert, bir gün kendini NBA Ligi'nde görmek istiyor.

"NBA'de oynamak istiyorum"
Kaan Sönmez Almanya'daki gurbetçi ailelerimizden birinin çocuğu. Henüz 12 yaşında ve yedinci sınıfta okuyan Kaan, 3 yıldır lisanslı basketçi. ABD'ye gitmeye hak kazanırsa o da babası gibi mimarlık okuyacak. Michael Jordan gibi NBA'de iyi bir oyuncu olmayı hedefliyor.

"Mehmet Okur favorim"
Ant Tuncay (15), Fenerbahçe'de 7 yıldır basketbol oynuyor. Bilfen Lisesi ikinci sınıfa giden Ant, ABD'de elektronik mühendisliği eğitimi almak istiyor. Emekli bankacı bir anne ve mimar bir babanın çocuğu olan Ant, eğitimini tamamlayıp NBA Ligi'ne hazırlanmayı istiyor. En sevdiği basketbolcu Mehmet Okur.

"Hidayet Abi'nin yanına gideceğim"
Burak Yıldırım (16), Kalamış Fen Lisesi'nde okuyor. 6 yıldır da lisanslı olarak basketbol oynuyor. ABD'den burs kazanırsa makine mühendisliğini seçecek. Ama basketten de vazgeçmeyecek. Çünkü önce NCA, ardından da Hidayet gibi NBA'de oynamak istiyor. Basket en büyük sevdası...

Burslardan belli yüzde alıyoruz
Promeths Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Arif Oluk, şunları söylüyor "Türkiye'deki eğitim sistemi ve spora verilen önem ortada. Sporda yetenekli gençler adına, okullarla burs pazarlığını biz yapıyoruz ve en iyi fiyatı seçiyoruz. Burs bulma başarımız yüzde 93. Anadolu'nun her yerini dolaştım. Yetenekli ama parasız yüzlerce genç var. Hepsine sahip çıkmak istiyoruz. Başvurular başlayalı birkaç ay oldu. Kayakçısından dalgıcına kadar pekçok daldan 50'nin üzerinde öğrenci başvurdu. Burs üzerinden belli bir yüzde alıyoruz. Öğrencinin cebinden uçak parası dışında tek kuruş çıkmıyor. Çocuk FB'de ya da Van'da oynamış, onunla ilgilenmez. Başarı grafiği önemli sadece..."

Özlem YURTÇU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır