kapat
20.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Eyvah Seyfettin!

Ikisi de Marmara Adasi'nda dogup buyudu... Biri eski sol militan, digeri ulkucu mafya... Bir diskotek icin karsi karsiya geldiler... Amansiz mucadele, kacak mazot cetesinin bitisiyle son buldu

70'li yillarda sol bir orgutun hizli militanlarindandi Seyfettin Karatas. 1958'de Marmara Adasi'nda dogmustu. Ada'da sol orgut adina faaliyetlere katildi. Eylemlerde kullanmak icin, 4 arkadasiyla birlikte, mermer ocaklarindan dinamit calarken yakalandi, 1981 yilinda cezaevine girdi.

Karatas'tan 5 yas buyuk olan Recep Ahmet Mercan da, Marmara Adasi'nda yasiyordu, ama ulkuculere yakindi. Fakir bir ailenin cocuguydu, simitcilik yaparak yasamini kazanmaya calisiyordu. Zengin olma planlariyla Istanbul'a gecerek tekstil isine basladi. Ancak kisa sure sonra iflas etti. Bu kez, bir tanker alarak apartmanlara fuel-oil servisine basladi. Ardindan, kacak mazot isine el atti ve 20 yili askin bir surede trilyonlar kazandi.

Seyfettin Karatas da, 3 yil cezaevinde kaldiktan sonra Istanbul'a gecti, ama isi Mercan'inki kadar 'rast' gitmedi. Cesitli isler denedi, basarili olamayinca caresiz baba ocagi Marmara Adasi'na dondu. Turizm potansiyelinden yararlanmak dusuncesiyle diskotek acmak istedi, babadan kalma arsayi kullanacakti, ama insaat icin yeterli parasi yoktu. Istanbul'da muteahhitlik yapan, ulkucu kokenli kayinbiraderlerine ortaklik teklif etti, kabul ettiler. Adanin en iyi yerindeki arsa uzerinde insaat basladi ve 2000 yili yazinda, yaklasik 1000 kisilik diskotek acildi. Buyuk ilgi goren diskotek kisa zamanda tatilcilerin gozdesi oldu.

ESKI OZEL HAREKATCI NASIL GAFIL AVLANDI?
2001 yilinda da parlak bir sezon geciren diskotek, "kazandigi" paralarla adada pekcok arsa ve binayi "ele geciren", bu nedenle "Imparator" lakabiyla anilan Recep Ahmet Mercan'in dikkatini cekti. Mercan, bu diskotegi de almayi kafasina koydu. Once o siralarda ekonomik sikinti icinde olan Karatas'in kayinbiraderlerinin hisselerini satin aldi. Sonra da, Karatas'tan hisselerinin tamamini kendisine devretmesini istedi. Karatas, bu teklifi geri cevirince, bu kez tehdit edip, korkutarak diskotegi almaya calisti. 2001 yili Kasim ayinda, yaninda calisan eski ozel harekatci Fikret Acar'i bu amacla Marmara Adasi'na gonderdi.

Ada'ya giden Acar, bir kahvede buldugu Karatas'a "Imparator seni gormek istiyor" dedi. Karatas gitmeyecegini soyleyince, eski ozel harekatci Acar silahini cekti. Ama Karatas, ondan daha hizli davrandi ve Acar'in elindeki silahi alip, Acar'a arka arkaya atesledi. Silahtaki 11 kursun Acar'in vucudunun cesitli yerlerine isabet etti. Acar mucize eseri kurtuldu, ancak sakat kaldi.

DISKOTEGI KURTARMAK ICIN IHBAR ETTI
Tutuklanan Seyfettin Karatas ise, yillar sonra yeniden cezaevine girdi. Yaklasik 1 yil Erdek ve Bandirma cezaevlerinde kaldiktan sonra gecen yil tahliye edildi. Ancak Mercan'in tehditlerinden bir turlu kurtulamadi. Bu nedenle, diskotegi de acamayinca, Mercan'dan kurtulmanin yollarini aramaya basladi. Jandarmaya giderek, Mercan'in yillardir denizde mazot kacakciligi yaptigini ihbar eden Karatas, savciliga da Mercan tarafindan tehdit edildigini bildirdi. Jandarma, bu bilgi uzerine Mercan'i takibe basladi. 8 ay surecek takibin basladigi siralarda, Mercan da, kendisini ihbar eden ve adamini yaralayan Karatas'tan intikamini almayi kafasina koydu.

IMPARATOR'UN SELAMI VAR, ILERI GITMISSIN!
Karatas, 20 Haziran tarihinde Ada'dan Catalca'ya gitmek Istanbul'a geldiginde, Mercan icin calisan Eminonu Emniyet Mudurlugu'nde gorevli polis memuru Oner Aktas ile emekli polis Mehmet Guzel de harekete gectiler.

Takip edildigini anlayan Karatas, Catalca otobusune binerken, jandarmayi da arayip durumu bildirdi. Yari yolda otobusten inip, taksiye bindi. Ancak iki polisin elinden kurtulamadi. Karatas'i sahte plakali otomobile bindiren polisler, Mercan'in jandarma ihbarini bildigini soyleyip, "Imparator sana selam soyledi. Cok ileri gitmissin" dediler. Bu sozler uzerine oldurulecegini anlayan Karatas, daha once yaptigini bir kez daha yapti, hizli davranip, emekli polis Mehmet Guzel'in elindeki silahi aldi ve ard arda atesledi. Emekli polis Guzel'i oldurdu, polis Aktas'i ise agir yaraladi.

IKI POLISI OLDURDU BIR CETEYI COKERTTI
Bu arada gelen trafik polislerini de rehin alan Karatas, telefonla cagirdigi jandarmayi bekleyip, jandarmaya teslim oldu. Polis Aktas da, bir sure tedavi gordukten sonra hayatini kaybetti. Karatas, iki polisi oldurmek sucundan tekrar cezaevine girdi. Ancak verdigi bilgiler sayesinde, harekete gecen jandarma, "Damga" adini verdigi operasyonda, 20 yili askin suredir mazot kacakciligi yapan Mercan'in cetesini cokertti.

6 sirketi ve 15 gemisi var
"Imparator" Recep Ahmet Mercan ile aralarinda Karatas'in, 2 yil once kursun yagmuruna tuttugu, ozel harekatci Fikret Acar'in da bulundugu, cogu emekli polis olan adamlarini yakaladi. Cumhuriyet Savcisi Ahmet Kelebek, ifadesini aldigi 14 zanliyi serbest birakti, Mercan ve oglu Alpsel Mercan'in da aralarinda bulundugu 11 kisiyi ise tutuklanmasi istemiyle nobetci mahkemeye sevketti. Istanbul 6 No'lu DGM Yedek Hakimligi, Mercan, oglu, Huseyin Anman, Olgay Ensert, Fikret Acar ve Muzaffer Ermanlar'i tutuklayip, Bayrampasa Cezaevi'ne gonderdi.

Eski ozel timci Sahin Girgin, Ridvan Kalafat, Ugur Sahin, Mustafa Feryat Terlemez ile Recep Mercan'in nikahsiz esi Semiha Mine Bora ise tutuksuz yargilanacak. 1998 yilinda da yine ayni suctan gozaltina alinan Ahmet Recep Mercan'in 6 sirketi, akaryakit nakliyati yaptigi 15 gemisi ve iki yati oldugu belirlendi.

Nejdet COKAN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir