kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bu Bir Cinayet mi?

İngiltere'de şüpheli ölüm... BBC'nin "Irak raporu şişirildi" haberine kaynak gösterilen bilimadamı DR. David Kelly, yürüyüş yaptığı parkta ölü bulundu. Sky televizyonu, "Birçok bakan koltuğundan olacak" yorumu yaptı

İngiltere'de 29 Mayıs gününden bu yana Irak savaşına gerekçelerin anlatıldığı bir rapor ve bu raporu devlet televizyonu BBC'ye "inandırıcı olsun diye kanıtsız ifadelerle süslenmiş" olarak niteleyen bir Savunma Bakanlığı danışmanının tartışması yaşanıyordu. İşte hükümet ve BBC arasında sözlü kavgalara varan tartışmada son -belki de çok büyük sarsıntılara yol açacak bir krizin ilk- perdesi yaşandı. İngiliz hükümetinin BBC'ye konuşan köstebek olmakla suçladığı Bakanlık danışmanı Dr. David Kelly (59), ölü olarak bulundu. Hakkındaki suçlamaları ilk günden bu yana reddeden eski BM silah denetçisi Dr. Kelly, Perşembe günü öğleden sonra yürüyüşe gittiğini söyleyerek evinden çıktı. Kendisinden dün öğle saatlerine kadar bir haber alınamadı.

CESEDİ TEŞHİS ETMEK İÇİN AİLESİ ÇAĞRILDI
Ailesi, "Kesinlikle karakterine aykırı. Habersiz ortadan kaybolmaz" dediği doktorun kayıp olduğunu polise bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen polis, yürüyüş yapmış olabileceği bölgelere ekipler gönderdi. 50'den fazla polisin araması, dün öğle saatlerinde sonuçlandı Dr. Kelly'nin güneydeki Oxon kentindeki evinin yaklaşık 5 kilometre uzağındaki bir ağaçlık arazide ceset bulunduğu açıklandı. Bir saat sonra cesedin kayıp doktora ait olduğu bildirildi. Bütün televizyonların yayın akışlarını keserek duyurduğu olay, dünya basınına bomba gibi düştü. Polis, kimlik tespiti yapmaları için doktorun ailesinden kimseyi çağırmadı.

DOKTORUN ÖLÜM NEDENİ BUGÜN AÇIKLANACAK
Kendini, günlerdir ülke televizyon ve gazetelerinin ilk haberi olan Irak raporu kavgasının ortasında bulan doktorun neden öldüğü henüz açıklanmadı. Polis, otopsi yapılarak ölüm nedeninin bugün açıklanacağını, cenazeye kimlik tespiti yapılarak ailesine teslim edeceklerini bildirdi. Thames Vadisi polis şeflerinden David Purnell, bölgedeki evlerde oturanların sık sık çevrede yürüyüşe çıktığını, ancak daha önce kayıp olayı yaşanmadığını söyledi. Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Kelly'nin ölümü basında şüpheli karşılandı. Doktorun ölümüyle sonuçlanan kavga, BBC televizyonunun bir programında, Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynaklarının kendilerine hükümetin, Irak raporunu "şişirdiğini" söylediğine haber yapmasıyla başladı.

"KÖSTEBEK" SUÇLAMASI YÜZÜNDEN BUNALIMDAYDI
Raporu süsleme gibi bir olayın olmadığını söyleyen İngiliz Savunma Bakanı Geoff Hoon, BBC'ye konuşan köstebeğin Dr. Kelly olabileceğini belirtti. Bunun üzerine deneyimli doktor, geçtiğimiz hafta Dış İlişkiler Komitesi önünde ifade vermeye çağrıldı. Köstebeğin o olmayabileceği kanaatine varıldı. Ancak tartışmalar sürüp manşetler "köstebek" diye çıkmaya devam ettikçe doktor bunalıma girdi. Yakın arkadaşı gazeteci Tom Mangold, son günlerde Kelly'nin çok mutsuz ve ifade vermek zorunda bırakıldığı için sinirli olduğunu söyledi.

DÜNYA BASINI MANŞET YAPTI, BBC BÜYÜTMEDİ!
İngiliz Sky televizyonu haberi "Bu olay bazı bakanları koltuğundan edebilir" şeklinde verilirken diğer gazeteler "Köstebek olayında geçen ismin cesedi bulundu" ifadesiyle verdi. Hükümetin ısrarlarına rağmen haberdeki kaynağını açıklamayan, "köstebeğin" Kelly olup olmadığı hakkında bilgi vermeyen BBC televizyonu da haberi ikinci sıradan duyurdu. Savunma Bakanlığı Kelly'nin ölümüne giden olayları araştırması için özel bir ekip kurarken hükümet yetkilileri, BBC'ye köstebeğin ölen doktor olup olmadığı sorusunu tekrar yöneltti. BBC açıklama yapmayı yine reddetti.

Kavga 50 gün önce başladı
29 Mayıs; BBC'nin savunma muhabiri Andrew Gilligan, üst düzey bir bilimadamının "Eylül 2002'de yayınlanan Irak raporundaki bazı bilgiler şişirildi" ifadesini haber olarak yayınladı.

1 Haziran; Gilligan, Mail On Sunday gazetesine yazdığı makalede, Eylül raporunda geçen "Saddam 45 dakikada faaliyete geçebilen füzeleriyle tüm komşularını vurabilir" ifadesini Blair'in baş danışmanı Alastair Campbell'in eklediğini öne sürdü.

19 Haziran; Gilligan, savaşı inceleyen Dışişleri Komisyonu'nda ifade verdi.

25 Haziran; Komisyona bu kez Campbell ifade verdi. Muhabir Gilligan'ın iddialarını yalanladı, BBC'den resmi özür istedi.

27 Haziran; BBC, özür talebini reddetti. Muhabirinin arkasında olduğunu açıkladı.

7 Temmuz; Komisyon, Campbell'ın rapora müdahale etmediği kararını aldı. Campbell, BBC'den ikinci kez özür dilemesini istedi. Devlet Bakanı Ben Bradshaw, BBC yönetimini canlı yayında kozlarını paylaşmaya davet etti.

8 Temmuz; İsmi açıklanmayan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Campbell'le buluşup Eylül raporunu tartıştığını itiraf etti. BBC ise hemen "Yetkili, bizim görüştüğümüz kişi değil" açıklaması yayınladı.

9 Temmuz; Savunma Bakanı Geoff Hoon, BBC yönetimine açık bir mektup yazıp, "Görüştüğünüz kişinin Bakanlık adına çalışan bilimadamı David Kelly olduğu söyleniyor. Bunu doğruluyor musunuz?" diye sordu.

10 Temmuz; Bu kez Dr. Kelly, Dışişleri komisyonunda ifade verdi.

15 Temmuz; Kelly, ikinci sorgusunda "Gilligan'la görüşen ben değilim" dedi. BBC iddiayı ne doğruladı, ne yalanladı. Kaynağı deşifre edemeyeceklerini belirtti.

16 Temmuz; Başbakan Tony Blair devreye girdi ve BBC'ye ğınız Dr. Kelly'miydi?" diye sordu. BBC resmi cevap yayınlamadı.

17 Temmuz; Dr. Kelly iddiaları yine yalanladı. BBC muhabiri Gilligan bir kez daha Komisyon'a çağrıldı. Başkan Donald Anderson, muhabirin çelişkili ifadeler verdiğini öne sürdü. Dr. Kelly, eşine "Hava almaya çıkıyorum" diyerek öğleden sonra evinden ayrıldı.

18 Temmuz; Eşi, polise "Eşim kayıp" diye haber verdi. Saat 11.00'de Kelly'nin cesedi yürüyüşe çıktığını belirttiği parkta bulundu.

KOMPLO TEORİLERİ

DR. KELLY NASIL ÖLMÜŞ OLABİLİR?

GİZLİ SERVİS ÖLDÜRDÜ
Herkesin aklına ilk gelen ilk teori oldu. MI5 ve MI6 gizli servisleri, BBC ile hükümet arasındaki gerilimin daha fazla büyümemesi ve devlet itibarının zedelenmemesi için suikast planı yapmış olabilir...

İNTİHAR ETTİ
Eşi, Kelly'nin Komisyon'a ifade verdikten sonra çok gergin olduğunu söyledi. Doktorun baskıya dayanamadığı söyleniyor..

MUHALEFET ÖLDÜRDÜ
En acımasız ithamlardan biri de bu oldu. Cinayeti, Başbakan Blair'in Irak savaşı ve sonrasında yaşananlar yüzünden prestij kaybettiğine inanan muhalefet işledi. Suçun Blair, kabinesi ve emrindeki istihbarat birimlerinin üzerine kalmasını sağlamak istemiş olabilecekleri yorumu yapılıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır