kapat
15.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Siyasilere çağrı

Eva Joly adını hukukçular ve petrol sektöründen birkaç kişi dışında duyan olduğunu sanmıyoruz. Oysa en az İtalya'daki Temiz Eller Operasyonu'nun simgesi Savcı Antonio Di Pietro kadar önemli ve cesur biri o.

Norveç kökenli Fransız hukukçu olan Eva Joly, "Elf dosyası" diye bilinen dünya tarihinin en büyük yolsuzluk olaylarından birinde soruşturma yargıcı olarak görev yaptı. Fransız petrol grubu Elf'in bazı yöneticileriyle ilgili yolsuzluk iddialarını aydınlatmak için 1994'te başlayan soruşturma 2002 yılına kadar sürdü. Ortaya dehşet veren, insanın okurken ürperdiği 45 bin sayfalık bir dosya çıktı. İşte satır başları

Kamu şirketi olan Elf solcu François Mitterrand'dan sağcı Jacques Chirac'a kadar tüm Fransız liderlerinin, Helmut Kohl'dan Felipe Gonzales'e kadar birçok Avrupalı siyasetçinin seçim kampanyalarını finanse etmişti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Roland Dumas'yı satın almıştı. Venezuela'dan Özbekistan'a, Gabon'dan Kongo'ya, Kamerun'dan Angola'ya kadar petrol üreticisi birçok ülkenin yöneticilerini rüşvete bağlamıştı. Kendisine direnenleri kiralık katillerle ortadan kaldırmıştı. Bu arada tabii yöneticiler kendi ceplerini doldurmayı da ihmal etmemişlerdi. 37 eski yöneticinin çaldığı paranın toplamı 400 milyon Euro'yu geçiyordu.

Eva Joly ve iki yardımcısı 45 bin sayfalık dosyadan 657 sayfalık bir iddianame hazırladı. Sanıkların 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına bu yıl 17 Mart'ta başlandı, savunmalar 7 Temmuz'da tamamlandı, karar 12 Kasım'da açıklanacak.

Kâbus gibi hayat
8 yıllık soruşturma boyunca Eva Joly'nin başına gelmeyen kalmadı Telefonları dinlendi, bürosu ve evi kilitleri kırılarak arandı, tehdit mektupları gönderildi, evine tabut bile bırakıldı. Joly bu 8 yılın öyküsünü "Böyle bir dünyada mı yaşamak istiyoruz" adını verdiği bir kitapta topladı. Geçen ay yayınlanan kitap best-seller.

Elf soruşturması Eva Joly'yi yolsuzluk ve rüşvet uzmanı yaptı. Ve sadece Fransa'da değil tüm dünyada yolsuzlukla mücadele için büyük bir hareket başlattı. Dün bu köşede sözünü ettiğimiz, yolsuzluğa karşı global savaş için yapılması gerekenlerin sıralandığı Paris Bildirisi işte bu hareketin eseri. Geçen ay yayınlanan bildiriye dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce hukukçu, siyasetçi, gazeteci, sanatçı, Nobel ödüllü bilim adamı ile başta her yıl yayınladığı yolsuzluk raporlarıyla ünlü Uluslararası Şeffaflık olmak üzere birçok sivil toplum örgütü imza koydu.

İşte size 2 adres
10 dilde hazırlanan bildiri herkese açık. 1 Aralık'a kadar toplanacak imzalar, o tarihte Meksiko'da başlayacak yolsuzlukla mücadele zirvesine sunulacak.

Yolsuzlukla mücadelede kararlılıklarını her fırsatta tekrarlayan milletvekillerimiz başta olmak üzere temiz toplum hedefleyen herkesi ve her kuruluşu bu harekete imzalarıyla destek olmaya çağırıyoruz. Yapılacak iş basit İngilizce " www.parisdeclaration.org " veya Fransızca " www.declarationdeparis.org" sitesine girip e-mail ile imza koymak yeterli.

Paris Bildirisi hareketi "Riskli sektörler" dediği enerji, inşaat, silah ihaleleri, havacılık ve madencilik alanlarında yolsuzlukla savaşa öncelik veriyor.

Eski-yeni tüm milletvekillerimize vereceğimiz bir adres daha var. Dünyanın çeşitli ülkelerinin parlamenterleri yolsuzlukla mücadele için birleşip bir örgüt kurdu. Adı GOPAC (Yolsuzluğa Karşı Dünya Parlamenterler Örgütü). Merkezi Kanada'da. Yazışma adresi şöyle "255 Rue Albert, Suite 802, Ottawa, Ontario, K1P 6A9 Canada."

Hem üye olmak, hem de yolsuzlukla mücadeleye uluslararası destek sağlamak isteyenler başvurabilir. GOPAC diyor ki;

Yolsuzluk ulusların sadece paralarını değil, hayallerini, düşlerini, insan onuruna yaraşır bir yaşama kavuşma umutlarını da çalıyor...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır