kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GÜRCAN BİLGİÇ


Yeni devir başlarken

Ne Başkanı, ne de bir yöneticisi söylüyor ama Fenerbahçe esaslı bir geçiş dönemi içinde. Transfer politikalarından, kulüpteki radikal yönetim önlemlerine kadar hem UEFA kriterleri hem de geleceğin hazırlığı için temel kararlar alınıyor.

UEFA artık borçlu kulüp istemiyor. Kulüplerin futbolcularına veya borçlu olduklarına karşı görevlerini zamanında yerine getirmesi için bütçesine uygun davranması için lisans sistemine geçti.

Futbol Federasyonu bu çalışmayı iki yıldır tüm kulüplere anlatmaya çalışıyor. İki sene içinde Türkiye'deki her kulüp eğer lisans almak istiyorsa tek tip muhasebe sistemine geçecek ve Federasyon'un kontrolü altında olacak.

Yani Aziz Yıldırım artık istese de 20 milyon dolar verip futbolcu alamayacak. Eğer almak isterse bu paranın karşılığını garanti olarak kulüp kasasına koymak zorunda kalacak. Borçlu olan takım bunu ödemeden yeni bir transfer yapamayacak, yapmak isterse karşısında "Dur bakalım, önce ödemediklerini öde" diyen UEFA'yı bulacak.

Bu aşamada F.Bahçe de diğer kulüpler gibi maliyeti düşük ama kalitesi yüksek oyuncu istiyor. Olmazsa, "Gençlerimle devam ederim" diyecek. Ama bunu yöneticiler asla seslendirmiyor. Çünkü eleştirileceklerinden, seyircinin tribünlerden kaçacağından çekiniyorlar. Gerçeklerin üstüne tül örtüyorlar.

Para olmadığı için Rüştü gitti. Ortega gönderildi. Revivo ile Rapajc ile vedalaşıldı. Yine para olmadığı için sezon sonunda Tuncay da gidecek.

Ekonomik kriz nedeniyle televizyonların kulüplere sağladığı maddi imkanlar yarı yarıya düştü. Bu da yurt dışından isim sahibi oyuncuya da verilecek para yok demek. Artık 3. Dünya'nın isimsiz kahramanlarını arayıp bulup, onları uzun vadeli mukavelelerle bağlayıp, yıldız yaptıktan sonra da yüksek meblağlara satmaktan başka çare kalmadı.

Daum faktörü önemli
F.Bahçe'nin bu şartlardaki en büyük avantajı ise Daum... Alman hoca bugüne kadar çalıştırdığı her takıma tempolu ve agresif futbol oynattı. Göze hoş gelen bol gollü maçların yaratıcısı oldu. Sistemini oyuncusuna kabul ettirip, bunu sahada uygulatmayı da başardı.

Ve Fenerbahçe Löw ve Zeman'dan sonra ilk kez bir sistem hocasıyla çalışacak. Ona istediği kadroyu bu kez sağlama imkanı yok. Daum da aldığı 2,5 milyon Euro'nun hatırına pek sesini çıkartacağa benzemiyor. Genç oyuncuların en büyük handikapı istikrarsızlıklarıdır. F.Bahçe'yi eleştirenlerin de, seyredenlerin de bu sene bu sabrı göstermeleri gerekiyor.

Bunu sağlamak yöneticilerin elinde. Artık kaçak dövüşmekten vazgeçip, camia içinde huzuru sağlayacak adımlar atmalılar. Başkanın cebinde sadece transfer listesi olmalı. Yanlışlar ve doğrular açıkça tartışılmalı, eğer varsa kışkırtıcılar ortaya çıkartılmalı. Hıncal Uluç ustamızın yazdığı gibi tartışmadan kimse güneşe kavuşamaz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır