kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SAİT GÜRSOY


Meslek seçerken hayat biçiminizi de seçiyorsunuz

Meslek seçimi, insanın yaşamı boyunca vereceği en önemli kararlardan biri. Çünkü genç bu kararı verdiğinde yaşayacağı çevreyi ve ilişkide bulunacağı insanları da seçmiş olmakta. Gencin vereceği karar bundan sonraki yaşamında ve mesleki başarılarında etkili olacak. Günümüzde iyi bir meslek sahibi olmak eskisine oranla daha önemli hale gelmiştir. Bu durum gencin daha fazla kendisini tanıması, ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçmesini önemli kılmakta. Genç hangi mesleği seçeceğine karar verirken, önce kendini iyi tanımalı sonra meslekler hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmalı. Ayrıca seçmeyi düşündüğü mesleğin belirgin özellikleri ile kişisel özellikleri arasında uyum olup olmadığına bakmalı. Her yıl pek çok aday, meslek seçiminde bilinçli davranmadıkları ve tutarlı tercihler yapmadıkları için açıkta kalmakta ya da istemediği yükseköğretim programlarına yerleştirildiklerinden mutsuz olmaktadır. Böylesine önemli bir kararın verilmesinde işi şansa bırakmak yerine, meslek tercihi yapan genç kendine şu soruları sorarak karar sürecini çabuklaştırabilir

* Nasıl bir yaşam düşlüyorum?

* Yeteneklerim ve kişisel özelliklerim, istediğim meslekte başarılı ve mutlu olmam için yeterli mi?

* Sevdiğim ve ilgi duyduğum alternatif meslekler nelerdir?

* Seçmeyi düşündüğüm mesleğin çalışma ortamı, iş bulma olanakları, geleceği, ekonomik şartları beklentilerime uygun mu?

* Seçmeyi düşündüğüm meslek için hangi şehirlerden ve üniversitelerden tercih yapmam gerekiyor?

* Bu konuda tek başıma karar vermeden önce ailem ile görüş birliği sağlayabildim mi?

Üniversiteye girişte uygulanan sınav sistemi, öğrencinin akademik yeteneğini (soyut konuları öğrenme gücünü) ve okul başarısını (bilgisini ve çalışma disiplinini) değerlendiren bir yapıdadır. Öğrencinin okul başarısı da okuduğu okuldaki öğrencilerin ÖSS'deki puan ortalamaları ile diploma notu düzeyleri birlikte dikkate alınarak değerlendirilmektedir.

ÖSYM'nin uyguladığı seçme ve yerleştirme sistemi, adayların tercih formunu doldururken, girmeyi en çok istedikleri programları en başa yazarak yaptıklarını varsaymaktadır. ÖSYS sonuçları açıklandıktan sonra, ''Keşke bir üst tercihimi bir alt sıraya yazsaymışım.'' Veya ''Keşke bu tercihimi yazmasaydım. Ben bu mesleği istemiyorum ki'' gibi pişmanlıklar duymamak için gençlerin tercihlerini kesinleştirmeden önce kendilerini çok iyi dinlemeleri, kişiliklerini her yönüyle değerlendirmeye çalışmaları uygun olur.

ÖSYM'ye çağrı..
2003 - ÖSYS'de merkezi genel yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçlarının bulunacağı Sınav Sonuç Gazetesi'nde

2003 - ÖSS puanlarının kısa yoldan hesabına,

2003 - ÖSS'ye ait Türkiye Soru Çözüm Ortalamalarına ve Standart Sapmalarına yer veriniz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır