kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Borsanın önü temettüyle açılır

Dünya borsalarında yaşanan büyük çöküşe karşı alınan temel önlem temüttüye dönüş oldu. ABD dağıtılan temettüye vergi muafiyeti tanıdı.

Öyle ya, bir hisse senedine yatırımın karşılığı sürekli kağıt üstünde kalamayacağı, bir aşamada birileri tarafından paraya çevrilmek isteneceği için, iş gelip şirketin temettü dağıtıp dağıtamayacağında düğümleniyor. Eğer bir şirket temettü dağıtmayacaksa hisse senedinde ancak spekülasyon yapılabilir. Bu da yıllarca sürdürülebilir ancak sonsuza kadar gidemez. Tıpkı 1990'lı yıllarda dünya borsalarındaki "Temettünün dağıtılması önemli değildir, önemli olan şirketin büyümesi ve piyasa değerinin artmasıdır" eğiliminin 2000 yılında duvara toslamasında olduğu gibi.

* Sadece 28 seçenek- Türkiye'de borsa şirketleri 1990 yılına kadar net temettü dağıtıcısıydı. Sermaye piyasası mevzuatı şirketleri kârlarının yarısını dağıtmaya zorluyordu. Sonunda şirketler bu mevzuatı dolanmanın yolunu buldu. Temettü dağıtımına sermaye artırımını denk getirdiler. Temettü dağıtır gibi görünüp sermaye artırımı ile geri aldılar. SPK da temettü dağıtma zorunluluğunu kaldırdı.

Son olarak gelinen durum hiç iç açıcı değil. 30 Haziran tarihli Sabah Gazetesi'nde Zeynep Aktaş son beş yılda düzenli temettü dağıtan şirketleri çıkardı. 238 şirketin sadece 28'i beş yıl boyunca düzenli temettü ödemiş. Borsada iş temettüye dayalı ise geçmiş veriler sadece 28 sağlam seçeneğin olduğunu ortaya koyuyor. Nitekim Türkiye'nin en büyük borsa yatırımcısı İsmail Tarman, temel yatırım kriterinin temettü ve uzun vade olduğunu bir süre önce yaptığı söyleşide açıklamıştı. Tabloya bakınca çimento şirketlerinin çok olduğunu göreceksiniz. Tarman da bu şirketlere yatırım yaparak büyüdü ve en çok vergi ödeyen borsacı haline geldi.

* Dönüş başladı- Geldiğimiz son aşamada şirketler de arayış içinde. Akbank bundan sonraki temettü politikasını belirledi ve kamuoyuna açıkladı. Şirket kârının yüzde 30-50'sini dağıtacak. Borsanın geleceğinden pay ayırmak isteyen diğer şirketler de bu yoldan ilerlemeli. Akbank'ı diğer örneklerin izlemesi beklenmeli.

SPK da 4 Temmuz'da şirketlerde Kurumsal Yönetim ilkelerini belirledi. Bu kurallara uyacak şirketlere ayrı bir pazar veya endeks de oluşturacak.

* Yeni sayfa açılmalı- Temettü olmadan gerçek anlamda bir borsanın olamayacağını, olsa bile bunun bir oyun alanı olmaktan öteye gidemeyeceğini galiba anlamaya başladık. Yatırımcı da, temettüye dayanmayan, sadece spükülasyon ve manipülasyonla yürütülen oyundan gerekli dersleri almışa benziyor ki, borsadan uzak duruyor. Borsada varolmak isteyen önce temettü dağıtmalı. Türkiye'de temettü sayfası yeniden açmalı.

* Sonuç- "Direksiz çadır kurulmaz" Türk Atasözü

Mesajlarınız için: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır