kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Albay Mayville sorguda

Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay, "açıklama getirin" diye bastırınca ABD heyetinin başkanı Korgeneral John Sylvester sorgu için Kerkük'e gitti

Süleymaniye'de 11 Türk askerinin ABD'lilerce gözaltına alınması olayını araştırmak üzere oluşturulan ortak komisyon, dünkü oturumunda "sorumluların bulunması" talebini ele aldı. Türk tarafı, olaydan ABD'li Albay William Mayville'i sorumlu tuttu. Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Köksal Karabay, "Askerlerimize yapılan kötü muameleyi açıklayın. Bu baskın aslında bir skandaldır" diye çıkıştı. Bunun üzerine ABD heyetine başkanlık eden Amerika'nın Avrupa'daki Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral John Sylvester, olayı yerinde araştırmak ve Albay Mayville'yi sorgulamak üzere Kerkük'e gitti.

3 SAATLİK FIRÇA
Genelkurmay Karargahı'nda yapılan ikinci gün toplantısı 3 saat sürdü. Türk heyetine başkanlık eden Korgeneral Köksal Karabay, gözaltına alınan 11 Türk askerinin olayla ilgili anlatımlarının yer aldığı raporu masaya koydu. Korgeneral Karabay, "Sebebi ne olursa olsun önce askerlerimize yapılan fena muameleyi konuşalım" dedi.

Toplantıda, ABD tarafı, olayla ilgili özür dilemeye yanaşmazken, baskın yapılan büroda, C-4 plastik patlayıcı ele geçirildiğini öne sürdü ve suikast hazırlığı iddiasının kanıtı olarak sundu. Türk tarafı bu patlayıcıların Türk askerlerinin envanterinde kayıtlı olduğunu belirterek, bu durumun ABD tarafınca da bilindiğine dikkat çekti. Korgeneral Karabay, "Ortaya koyduğunuz kanıtlar hiçbir şekilde yeterli değil ve olayı açıklamıyor. Bu baskın bir skandaldır. Belgelerin mahalli grupların eline geçmesine göz yumdunuz. Sizin arkanızdan ikinci talan oldu" dedi.

Korgeneral Karabay'ın sert tepki göstermesi üzerine dün saat 12.00'de toplantıya ara verildi. Toplantıda Korgeneral Sylvester ve ABD heyetinin, yerinde incelemelerde bulunmak üzere Kerkük ve Süleymaniye'ye gitmeleri kararlaştırıldı. ABD heyeti uçakla önce Diyarbakır'a, oradan da helikopterle Kerkük'e geçti.

ABD heyetinin burada hem 11 Türk askerini dinleyeceği hem de baskın emrini veren Albay Mayville'yi sorgulayacağı bildirildi. Heyetin, Kuzey Irak'ta bir gün kalarak tekrar Ankara'ya gelmesi planlandı.

Baskının gerçekleştiği Süleymaniye'nin kontrolünü sağlayan Irak Kürdistan Yurseverler Birliği lideri Celal Talabani ise Ankara ziyaretini erteledi. Ziyaretin ertelenme nedeni olarak, baskında rolü olduğu gerekçesiyle Ankara'nın Talabani'ye duyduğu tepki gösterildi.

Işıl ABIŞGİL - Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır