kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Başın öne eğik...

Bush: Uranyum istihbaratı gerçek değil. Ama Saddam tehlikeydi Rumsfeld: Irak savaşı elimizde delil olduğu için başlatılmadı

Amerika, Irak savaşına gerekçe gösterilen uranyum alımına dair delil olmadığını, ama Saddam'ın dünya barışına tehdit olduğundan emin olduklarını "açıkladı"

ABD Başkanı George W. Bush ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ilk kez açık bir şekilde savaşı "ellerinde kanıt olmadan çıkardıklarını" ve "bu kararın doğruluğundan emin olduklarını" ifade etti. Gazeteciler, Güney Afrika ziyareti sırasında sıkıştırdıkları Bush'a Ulusa Sesleniş konuşmasında söylediği gibi Irak'ın nükleer madde almayı deneyip denemediğini, buna inanıp inanmadığını ve bu ifadeyi kullanmaktan pişman olup olmadığını sordu. Sorulara doğrudan yanıt vermekten kaçınan Başkan, "Saddam Hüseyin'in dünya barışına yönelik bir tehdit olduğuna dair zihnimde en küçük bir şüphe yok" dedi.

Hafta başında Beyaz Saray görevlilerinin Ulusa Sesleniş konuşmasındaki ifadenin yanlış olduğunu, hiç kullanılmaması gerektiğini itiraf etmeleri dahi Bush'u "Şüphem yok" açıklamasından caydırmadı. Bush, ABD yönetiminin müttefikleriyle birlikte Saddam'ı iktidardan indirerek doğru şeyi yaptığı ve her şey tamamlandığında tablonun dünyaya gerçekleri göstereceği konusunda şüphesi olmadığını da söyledi. Ulusa Sesleniş'ten bir yıl kadar önce CIA'nin eski diplomat Joseph C. Wilson'u Nijer'e göndererek uranyum istihbaratını araştırttığı, Wilson'un da istihbaratın yanlış olduğu yönünde rapor verdiği birkaç hafta önce ortaya çıktı. CIA yetkilileri durumu soruşturdukları için konuşması öncesinde bu raporu Bush'a iletmediklerini bildirdi.

SADECE 'NEDEN' DİYE SORMUŞ
Bunun üzerine yeniden alevlenen Irak savaşı ve nedeni tartışmalarına Bakan Rumsfeld'in sözleri de kelimenin tam anlamıyla tuz biber ekti. Savunma Bakanı, Senato'da yaptığı bir açıklamada Irak'a karşı girişilen harekatın "ellerinde yeterli delil olduğu için değil, 11 Eylül saldırıları sonrası oluşan dramatik dönemde gördükleri ve deneyimleri nedeniyle başlatıldığını" söyledi. Irak'ın uranyum almaya çalıştığı istihbaratı hakkında senatörler tarafından birçok soruyla sıkıştırılan Rumsfeld, "Size iyi bir yanıt veremem" diye konuştu. Beyaz Saray İletişim Müdürü Dan Barlett, Bush'un istihbaratın gerçek olmadığını öğrendiğinde sinirlenmediğini belirtip "Akışın nasıl işlediğini anlıyor. Bir açıklama istedi. Biz de ona süreci anlattık. Sadece 'Neden' diye sordu" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır