kapat
11.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İran'da konser 'başkadır!'

İran hükümeti, bir süredir devam eden öğrenci eylemlerini ülkenin en ünlü gruplarından Arian konseriyle yatıştırmaya çalışıyor. Dün yapılan konseri binlerce İranlı genç, keyifli ama "coşkusuz" bir şekilde izledi

Kadın sesi sadece gruplarda dinlenebiliyor. Konserler oturarak seyrediliyor. Şarkılara eşlik etmek ve "coşmak" yasak. Yasaklara uymayan izleyici tutuklanıyor

İran'ın en önemli pop-rock gruplarından Arian, Tahranlılar'a keyifli saatler yaşattı. Bir hafta önce başlayan konserleri şimdiye kadar yaklaşık 80 bin kişi izledi. İran hükümetinin öğrenci olaylarını yatıştırmak için erkene aldığı ileri sürülen konserler, pazar gününe kadar devam edecek. Şah döneminin Sadabad Sarayı bahçesinde gerçekleşen konserde, 'dünyaya açık bir İran' mesajı verildi. 5 yıl önce kurulan ve birçok ülkede konserler veren Arian 7 kişiden oluşuyor.

Grup üyeleri arasında biri gitarist ve ikisi solist olmak üzere 3 de kadın var. Kadın sesi dinlemenin yasak olduğu ülkede kadın sanatçılar ancak grup içinde solist olabiliyor. Konser öncesinde Sadabad Sarayı civarını dolduran binlerce İranlı genç, İranlı muhafazakar çevrelerin yasaklanmasını istediği seri konserlerin devamından yana olduğunu gösterdi.

HEYECANSIZ BAŞLADI
Arian, bir pop-rock grubu olmasına rağmen konser heyecansız başladı.

Grubun, "Alacağımız alkış oranına göre performansımız artacak" söylemi bile seyirciyi ateşlemeye yetmedi. Konserin ilk bölümü daha çok bir tiyatro ya da sinema izleniyormuş havasında geçti. Bu bölümde özellikle aile oldukları belli olan izleyici grupları hiç tepki vermeden konser izledi.

Seyirciden bekledigi tepkiyi alamayan Arian üyeleri kısa bir aradan sonra ünlü İran şarkısı İaran ile ikinci bölüme başladı. Bu şarkının seyirciler arasında bir kıpırdanmaya sebep olmasını fırsat bilen Arian üyeleri, en ünlü şarkıları 'Gula Hemise Bahori, Gula Men' (Baharda Açan Gül ve Gülüm) şarkılarıyla tempoyu yükseltti. Özellkle gençler arasında tempo tutanlar ve şarkılara coşkuyla eşlik edenler arttı.

YERİNDEN KALKMAK YASAK
Yerlerinden kalkmalarına izin verilmeyen ve görevliler tarafından sürekli ikaz edilen seyirciler, bir süre sonra uyarıları da dikkate almaz oldu. Ancak Türkiye'de alıştığımız sahneye fırlamaya ve danslarla eşlik etme gibi tepkilere cesaret eden olmadı. Bu arada seyirciler arasında yer alan 12-15 yaşlarındaki tüm çocukların hemen hemen bütün şarkılara eşlik etmesi büyük bir sürpriz oldu. Islık ve sloganlar, görevlilerin sert tepkisiyla karşılandı. Tezahürat için bağıran ve slogan atanlar ise 'tutuklanırsınız' uyarılarına maruz kaldı.

ŞARKILAR DÜNYA BARIŞINA
13. Şarkıdan sonra Arian seyirciyi iyice çözmeyi başardı ve seyircilerin talebi üzerine sahnede planlanandan 20 dakika fazla kaldı.

Arian konseri, seyircinin hep birlikte eşlik ettiği dünya barışına adanan İngilizce, Arapça ve Farsça sarkılarla sona erdi. Arian üyeleri konser sonunda tüm dünyayı İran'ı daha iyi tanımaya ve anlamaya çalışmaya davet etti. Konserler pazar gününe kadar devam edecek.

İranlı kadınlar Batı'ya yüzünü golfle dönüyor
Yüzme havuzu, golf ve tenis kortu ile basketbol sahası bulunan başkent Tahran'ın kuzeyindeki İnkılâp Spor Kompleksi, İranlı kadının Batılı zevklerini tatmin ettiği yerlerden

Öğrenci olaylarının stresini üzerinden atan Tahranlılar, konser izlemek, parklarda yürüyüş yapmak gibi 'eğlencelikler'in yanı sıra golf, tenis gibi sporlar yaparak hafta sonunu geçirdiler.

Soluğu toplumdaki değişim isteğinin en rahat ifade edildiği alanlardan biri olan İnkılâp Kompleksi'nde alan İranlılar, burada eğlenmeyi tercih ettiler. İçerisinde yüzme havuzları, basket ve voleybol sahaları, yürüyüş alanları, tenis ve golf kortları bulunan komlekse, özellikle kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Uzun yıllar Amerika ve İngiltere'de yaşayan ve 4 yıl önce İran'a dönen Suzen Siyahbus, golf oynamaya gelenlerden. Türk basınından olduğumuzu belirttiğimiz anda konuşmaya razı oluyor.

İKİ YIL ÖNCE YASAKTI
"Ben sıcaktan daha az etkileniyorum ve kort daha sakin olduğu için bu saatlerde geliyorum" diyen Suzen Siyahbus, fotoğraf çekmenin ve kadınlarla konuşmanın risk anlamına geldiği alanda birkaç yılda önemli değişiklikler olduğu görüşünde.

İyi bir golfçü olduğunu söyleyen Siyahbus, "İki yıl öncesine kadar kadınlar ve erkeklerin aynı alanda golf oynaması yasaktı. Hatta daha önce kadınların oynaması tamamen yasaktı. Önce bu yasak, sonra erkeklerle beraber oynama yasağı kalktı. Şimdi aynı sahayı kullanabiliyoruz. Ama şimdi de ancak kocanız, kardeşiniz ve oğlunuzla oynayabiliyorsunuz. Sırada bu yasak var ve bunun da kalkmasını bekliyoruz" diye konuşuyor.

ERKEK ÖĞRETMEN YASAK
Kadınlarla erkeklerin alanlarının kesin olarak ayrıldığı komplekste, kadınlara ayrılmış bir alanda bir erkekle kadının konuşması veya beraber golf oynaması son derece tehlikeli. Çünkü ayrılmış alanlar kadınlar için 'mahrem' anlamına geliyor. Erkek öğretmenlerin kadınları çalıştırması da bir başka yasak.

Suzen Siyahbus ise bunun da zamanla aşılacağı görüşünde. Siyahbus, "Ben hiçbir şeyden çekinmiyorum. Burada vakit geçiriyorum. İran için geçmişi oldukça eski sayılabilecek olan golf, şimdi bir ayrıcalığın simgesi gibi" diyor.

İKİZLERE DEVLET TÖRENİ
Ölümleri ile tüm dünyayı yasa boğan İranlı siyam ikizleri, ayrı ayrı tabutlarla dün İran'a getirildi. Laleh ve Laden Bijani adlı ikizlerin naaşları, ordu bandosunun çaldığı cenaze marşı ile karşılandı. Devlet töreni ile karşılanan kız kardeşlerin naaşlarının, doğdukları köy olan Lohrasb'a gömüleceği belirtiliyor. Doğuştan başları birbirine yapışık olan ikizler, Singapur'da yapılan operasyonda kan kaybından hayatlarını kaybetmişlerdi.

Doğan ERTUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır