kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bir tek Carettalar yoktu

Dalyan'da geleneksel hale gelen Caretta Careta Şenliği'nde turistler, renkli görüntüler ve davetliler vardı. Ancak kaplumbağalar şenliğe katılamadı!

Ege Denizi ile Akdeniz'in buluştuğu yer, cennet gibi bir sahil ve yemyeşil doğa. Adı Dalyan... Bölgenin en dünyaca tanınmasına sebep olan şey ise Caretta Caretta kaplumbağalarının yuva yaptıkları dünyadaki birkaç koydan biri olması. Dalyan'ı dünyaya tanıtan Caretta Caretta Kaplumbağası bu yıl dördüncüsü düzenlenen şenliklere de adını vermiş. Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi popüler tatil beldelerinin gölgesinde kalan 'gizli cennet' olarak da adlandırılan Dalyan, daha fazla tanınmak ve sorunlarını duyurabilmek amacıyla Caretta Caretta Kültür ve Turizm festivallerine ev sahipliği yapıyor.

ÇAMUR GÜZELİ
Dalyan'da yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Çamur Banyosu adı verilen yerde düzenlenen güzellik yarışmasında, yılın çamur güzeli ve çamur yakışıklısı seçildi. Yarışmaya katılan 30 finalist arasından jüri, Bursa Kız Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Dilek Aniş'ı birinci ilan etti. Çamur yakışıklısı ünvanı ise Fransa'dan gelen bir turiste verildi.

FİNAL CARETTA YUVASINDA
Şenliğin finali ise şenliğe adını veren Caretta'ların yuvası İztuzu Plajı'ndaydı. Sabahın erken saatlerinden itibaren gezi teknelerini dolduran Dalyanlılar ve turistler, çeşitli yarışmaların yapılacağı plajda yerlerini aldılar. Son gün şenlikleri, erkeklerin ve kızların yüzme yarışlarıyla başladı. Ancak Carettaların yumurtlama mevsimi olduğundan iztuzu plajının kaplumbağalar için ayrılan bölümüne girilemedi. Kaplumbağaları görmek için plaja akın eden halk ise Carettaları göremedi. Kano yarışlarında ise Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan'ın ekibi birinciliği kazandı.

Soylarının tükenme tehlikesi var
Dünyada soyu tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer alan Caretta Caretta Kaplumbağları Dünyada çeşitli denizlerde yaşıyor. Boyları 1.5 metreye kiloları 150 kiloya ulaşabiliyor.

Bir tarafı tatlı su diğer tarafı Akdeniz tuzlu suyu olan İztuzu Plajı ise Carettaların Türkiye'de yumurtlama alanı olarak seçtikleri bir bölge. Yumurtlama dönemi olan Nisan- Eylül ayları arasında bölgeye gece saatlerinde girilmesine izin verilmiyor. Kumsala kedi köpek gibi hayvanlarla da gelinmesi yasak. Dağlardan başlayıp Dalyan Deltası'nın ağzını kapatan Kumsal'ın kumları da rengi ve ince kumlu olması nedeniyle turistlerce çok ilgi görüyor.

Murat KEKLİKÇİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır