kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bu köy satılacak

Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'ne bağlı 100 haneli Şanlıkışla köylülerinin Ziraat Bankası'ndan aldıkları krediyi ödeyemedikleri için köyleri 350 milyara satılacak

Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'ne bağlı Şanlıkışla Köyü, icra yoluyla satılık. Ziraat Bankası'ndan kredi çeken köylüler, kredilerini geri ödeyemediler. Hepsi birbirine kefil olduğu için de tüm köy halkı icraya verildi. 1996'de 40 milyar lira olan borçlar ödenmediği için faizleriyle 350 milyar liraya çıkınca köylülerin tüm umudu tükendi. Ziraat Bankası da icra işlemlerini başlatarak, köyün 50 bin dönüm civarındaki arazisinin 45 bin dönümlük kısmını satışa çıkardı.

100 haneli Şanlıkışla Köyü'nün kabusu, 1996 yılında yaklaşık 70 kişinin Ziraat Bankası'ndan 500 milyon ile 1 milyar lira arasında değişen miktarlarda kredi çekmesiyle başladı. Birbirlerine kefil olan köylüler Ziraat Bankası'na borçlanarak, parayı işletmeye çalıştılar. Ancak ekonomik kriz, deli dana hastalığı derken köylüler, bankaya olan borçlarını ödeyemez duruma geldi.

NASIL ÖDEYELİM?
Şanlıkışla Köyü Muhtarı Bektaş Alp, köylünün 40 milyar lira civarında olan borcunun 350 milyar liraya çıktığını ve bu parayı veren birinin köyün ağası olabileceğini belirterek, "Köye Şener Şen'in filmindeki gibi bir ağanın gelmesini istemiyoruz" dedi. "Biz bu borcu nasıl ödeyelim" diye isyan eden Alp, köylünün 1986 yılında da kredi aldığını ve zamanında ödediğini söyleyerek, "Kriz döneminde faizler yüzde 120'ye çıktı" diye konuştu.

Köyün 50 bin dönüm civarında arazisi bulunduğunu ve bunun 45 bin dönüm kadarının icra yoluyla satışa çıktığını anlatan Alp, Ziraat Bankası'nın son kararname ile af çıkardığını, ancak yalnızca son iki yılın temerrüt faizini indirdiğini söyledi. Borçlarına düşük faizli taksit imkanı istediklerini ifade eden Alp, bankanın buna yanaşmadığını ileri sürdü.

Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen, Tarım Kredi Kooperatifi'nin de 'Doğrudan Destekleme'den alacakları paraya haciz koyduğunu ve paranın ellerine ulaşmadığını söyleyen Alp, bu nedenle gübre alamadıklarını ve tarlalarındaki verimin giderek azaldığını ifade etti.

Son üç yıldır tarlalarından doğru dürüst gelir elde edemediklerini bildiren Bektaş Alp, "Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. Muhtar Alp, köyde her şeyin hacizli olduğunu ve buna evlerindeki beyaz eşyanın da dahil olduğunu vurguladı.

Banka "Ödemek istemiyorlar"
Şereflikoçhisar Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Muzaffer Demir ise, Şanlıkışla köylüsünün iyi niyetli olmadığını iddia ederek, yıllar önce köylüye hayvancılık ile zirai kredisi açtıklarını, ama krediyi kullanan köylünün ödemeye yanaşmadığını söyledi. Borçlar toplamını "ticari sır" olduğu gerekçesiyle vermek istemeyen Demir, köylünün bu borcu ödemek için hiçbir çaba göstermediğini öne sürdü.

'BARDA YEDİLER'
"Krediyi aldılar, barda, pavyonda yediler" diye konuşan Demir, zirai kredinin yüzde 51 faizle verildiğini, o dönem verilen kredilerin faizlerinin yüzde 80 olduğunu söyledi. Demir, "Burası bir banka, para satarak para kazanıyoruz. Sizin, bizim paramızı yiyorlar, bankayı zarara uğratıyorlar" diye konuştu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır