kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Şimdi sıra Afrika'da

"Yeni dünya düzeni"ni hedefleyen Bush, Asya ve Ortadoğu'dan sonra gözünü Afrika'ya dikti. Amacı, Kara Kıta'daki asker ve üs sayısını artırmak, kıtanın her yerine operasyon düzenlenmesini sağlayabilecek geçici üslerden yararlanmak

Afganistan, Irak, Ortadoğu derken Amerika, daha önce hiç "el atmadığı" Afrika'ya gözünü dikti. Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor'a yapılan "İstifa et" çağrısı Amerika'nın soluğu yavaş yavaş Afrika'da alacağının sinyalleri olarak algılanıyordu. Çok geçmedi, New York Times gazetesi George W. Bush'un bu hafta başı başlayacağı Afrika turuyla ilgili ilginç bir manşet yayınladı. Bush, Jimmy Carter'dan bu yana Afrika'yla ilgili askeri ortaklıklar planlayan ilk ABD Başkanı oluyor.

Peki, ABD'nin istekleri neler? ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Fas ve Tunus'la bağlantıya geçerek, ilişkilerini bu ülkelerdeki askeri gücünü artırmak istiyor. Cezayir ve Mali'den ise topraklarında, teröre karşı savaş için tatbikat yapmayı talep ediyor. Uganda ve Senegal'de, uçakların akaryakıt ikmali yapabilmek için hava üsleri kurulmasını amaçlıyor. ABD'nin Afrika'da kalıcı üsler kurmak değil, Avrupa'daki askeri gücünün bir kısmını bu kıtaya yöneltmek istediği belirtiliyor.

YENİ ORTADOĞU İSTEMİYORUZ
Geçtiğimiz yıl uluslararası terörle mücadele amacıyla yaklaşık bin 800 askerini Cibuti'ye yerleştiren ABD, Moritanya ve Sudan'a da uyuşturucu ve silah kaçakçılığını önlemek amacıyla uzanmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra, teröristlerin bu ülkelerden destek aldığını, onların üzerinden Avrupa'ya geçiş yaptığını düşünüyor. Yetkililer "Afrika'da yeni bir Afganistan ya da Ortadoğu görmek istemiyoruz" yorumunu yapıyor ve ülkenin amaçlarının şimdiden gereken önlemleri almak olduğunu ifade ediyor. Fas, Tunus, Kenya ve Tanzanya'da bulunan ABD birliklerine bugüne kadar birçok terörist saldırı düzenlendiği, bunu engellemenin en iyi yolunun bu ülkelerde konuşlanmak olduğu belirtiliyor. .

ÜSLER MODERNİZE EDİLECEK
Bush'un Afrika gezisinin amaçlarından birinin şu anda Güney Afrika'dan Rusya'ya uzanan 93 ülkede askeri bulunan Pentagon'un, bu ülkelerdeki sorumluluklarının kesinleştirmesi olduğuna dikkat çekiliyor. Pentagon'un, ajandasında yer alan ülkelere 3 bin ile 5 bin arası asker göndermeyi, gerektiği zaman bu ülkelerdeki askerlerini görevlendirmeyi planladığı kaydediliyor. Afrika gezisi öncesi Moritanya, Mali, Nijerya ve Çad'da gerek tatbikat yapabilmek gerekse de üs açabilmek için 6,25 milyon doları gözden çıkaran Amerika'nın, birkaç yıl önce de Gana, Senegal, Gabon, Nambiya, Uganda ve Zambiya ile bu ülkelerdeki üslerde yakıt ikmali yapabilmek için anlaşmaya vardığı hatırlatılıyor.

AFRİKA GEZİSİNİ 5 AY ERTELEMİŞTİ
Bush, Afrika gezisini aslında geçtiğimiz Ocak ayında yapmayı planlıyordu. 10-17 Ocak'ta gerçekleştirilmesi düşünülen gezi, Irak Savaşı nedeniyle ertelendi. Senegal, Botswana, Güney Afrika, Nijerya ve Uganda'ya yapacağı ziyarette Bush'u 10 bin kişi koruyacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır