kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Başkent cehennemi

Avrupa Birliği'ni tartışan Ankara, akıl almaz ihmallerin sonucu bir faciaya sahne oldu. Üst katı düğün salonu olan benzinlik patladı

Ankara, akıl almaz ihmallerin sonucu bir facia atlattı. Üst katı düğün salonu olan benzinlik patladı. Hafta sonu olması nedeni ile 800'ü aşkın kişinin bulunduğu düğün salonundaki davetlilerin çoğunluğu mucize eseri yaralı olarak kurtuldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar olay yerine gelerek, yangın söndürme çalışmalarını yerinde izledi. Yangında, 25'i ağır olmak üzere, 189 kişi yaralandı. Olayla ilgili aralarında Cingöz Petrolün sahibininde bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı. Sokak arasındaki benzinlikte arka arkaya yaşanan patlamalar sırasında 4 bina yandı. Patlamanın yaşandığı bölgeye en yakın emniyet birimi olan Kurtuluş Ekipler Amirliği'nde görevli polisler, derhal olay yerine giderek çevredeki binaların boşaltılmasını sağladı ve facianın boytunun büyümesini önledi.

HASTANELER YARALI DOLDU
İncesu Caddesi'ndeki Cingöz Petrol İstasyonu'nda, saat 21.20'de patlama meydana geldi. LPG dolumu yapıldığı sırada yaşanan patlamalar, ortalığı cehenneme çevirdi. İlk patlama sesi ile düğün salonunda panik başladı. Derken, kulakları sağır eden ikinci patlama duyuldu. Düğün coşkusunu yaşayan yüzlerce insan alev topu içinde kendisini sokağa attı. Yaralılardan bazıları koşarak olay yerinden uzaklaştı ve kendi imkanları ile hastaneye gitti. Ankara Numune Hastanesi'ne ilk 45 dakikada 60 civarında yaralı geldi. Yaralıları bırakan ambulanslar tekrar olay yerine giderek yaralı taşımaya devam etti. Yaralıların bir bölümü ise Hacettepe ve GATA'ya götürüldü. Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yımaz'ın talimatı ile çevredeki binaların tamamı boşaltıldı. Daha önce akrabalarının düğün yaptığı Cingöz Petrol'ün üzerindeki salonu çok beğenen Tülin Ağca- Zafer Akyol çifti, dünya evine girmenin sevincini yaşayamadan, ateş çemberinde kaldılar. Arçelik servisinde işçi olarak çalıştığı ve aslen Yozgatlı olduğu öğrenilen damat Zafer Akyol ile sekreter eşi Tülin Akyol'un durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Gelinin akrabası Mehmet Binici, "Şu anda ölümüz yok. Faciadan döndük. Hafif yaralılarımız var" dedi.

Başbakan Erdoğan'dan talimat

Sokak arasına artık ruhsat yok
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sokak aralarındaki petrol istasyonlarını kaldıracaklarını" açıkladı. Erdoğan, İncesu Semtindeki yangından, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Göksu Parkı'nın açılışı sırasında haberdar oldu. Erdoğan töreni yarıda keserek olay yerine gitti.

Ankara Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz'da bilgi alan Erdoğan hemen yanında bulunan Adalet Bakanı Çiçek'e dönerek, "Sokak aralarındaki petrol istasyonlarını kaldırmamız gerekir. Hiç değilse etrafında bulunacak binaların uzaklığını tayin edelim" dedi.

Erdoğan, sokak aralarındaki benzinlikler için önlem alınmadığı takdirde, daha büyük facialar yaşanabileceğini de kayda geçirdi. Erdoğan daha sonra yanındaki bakanlarla birlikte hastaneye giderek yaralıları ziyaret etti. Emine Erdoğan da yaralılara "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

ŞEHİR BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI

Benzinliğe düğün salonu
Ankara Büyüşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, olay yerine gelen Başbakan Erdoğan'a, Selin Düğün Salonu'nun "ruhsatsız" çalıştığı bilgisini verdi. Petrol istasyonu ile düğün salonunun Adem Selahattin Çelik'e ait olduğu belirlendi. Mamak Belediyesi sınırları içindeki akaryakıt istasyonunun üst katına düğün salonu izni verilmediği ancak her defasında, "Yangın mervideni yaptım. Her türlü önlemi aldım" gerekçesi ile mahkemeden karar çıkartarak faaliyetine devam ettiği anlaşıldı. Ancak salon sahibi Çelik ise salonun ruhsatlı olduğunu ve ruhsatı polise verdiğini açıkladı.

Ankara Valisi Yahya Gür, olay yerinde yaptığı açıklamada şunları söyledi "Böyle bir yerin ruhsat alabilmesi için sırasıyla, ilçe belediyesi, büyükşehir zabıtası, il sağlık müdürlüğü ve emniyetten izin alınıyor. Ancak, bina müherlenince, mahkeme kararı getiriyorlar. Yasal engeli kalmıyor."

Üstümüzden alev topu geçti
Numune Hastanesi'ndeki yaralılardan Turhan Şenocak, faciayı ucuz atlattığın belirtti ve şunları söyledi "Patlama anında ana caddede idim. Her taraf alev içinde kaldı. İstasyonun üstü düğün salonu. Çok sayıda insan yandı. Çevredeki binalardan kendilerini panik içinde atanları gördüm."

Görgü tanığı Murat Duran da, olayı şöyle anlattı

"Evim, LPG istasyonunun 150 metre ilerisinde. İlk patlamanın ardından, ikinci ve üçüncü patlama sesleri duyuldu. En büyük patlama ise dördüncüsü idi. Kulakları sağır eden bir patlama idi. Alev topu üstümüzden geçti."

Yusuf Serdar Koraltan da mahallenin büyük bir patlamayla sarsıldığını belirtti. "İlk patlamadan 10 dakika kadar sonra ikinci patlama oldu" dedi.

Yangının bir başka tanığı Bektaş Kapısız, "İkinci patlamanın ardından istasyona yaklaşmaya çalışanlar bu sırada yaralandı" dedi.

İtfaiyenin olağanüstü çabası faciayı önledi
Benzin istasyonunda meydana gelen patlama ortalığı cehenneme çevirirken üst katta bulunan düğün salonunda yaralıların hali yürekler acısıydı. Ankara itfaiyesi alev topuna dönen benzin istasyonundaki yangını söndürmek için olağanüstü bir çaba gösterdi. Alevlerden vucutları yanan vatandaşlar ya kendi imkanlarıyla ya da ambulanslarla hastanaye götürüldüler. Yaralıların bir çoğunun vücudunun tamamının zarar gördüğü gözlendi. 189 kişinin yaralandığı olayda 25 ağır yaralıdan 3'ünün durumu çok ciddi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır