kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Boğaz'ın trilyonluk incileri

Yabancılar ülkemizde gayrimenkul edinebilme imkanın tanınması, emlakçıları harekete geçirdi. Emlakçılar, talep patlaması beklenen yalıların envanterini çıkardı

Önümüzdeki günlerde 44 yabancı ülke vatandaşının Türkiye'de gayrimenkul edinebilmesini öngören yasanın çıkacak olması, emlakçıları da harekete geçirdi. Yabancıların gayrimenkul alırken daha çok İstanbul Boğaz'ındaki evleri tercih edeceklerini düşünen emlak uzmanları, gözlerini yalılara çevirdi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 96 ülkede hizmet veren emlak ofisi Century 21, yalıların tarihini, şu anki sahiplerini ve rayiç bedellerini içeren bir araştırma yayınladı.

EN PAHALISI 60 MİLYON DOLAR
Yapılan araştırmaya göre Boğaz'ın en pahalı yalısı Saadettin Erbilgin'e ait olan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı. Değeri tam 60 milyon dolar. Yeniköy'deki yalı, dört katlı, 5 bin metrekare ve 64 odalı. Bu yalıyı 40 milyon dolarla Basri Erdoğan'a ait Perili Köşk takip ediyor. En çok talep gören yalı ise Ayşegül Tecimer'in de bir süre kullandığı Sadullah Paşa Yalısı.

DYP Eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in yaşadığı Yeniköy Rasim Ferit Bey yalısı ise 5 milyon dolar. Yine Yeniköy'de bulunan Uzan Ailesine ait olan Ahmet Afif Paşa Yalısı ise 10 milyon dolar değerinde.

TEKNE TURUYLA YALI TANITIMI
Century 21'in Türkiye yetkilileri, Kabataş'tan kalkan bir tekne gezisi ile Boğaz'daki yalıları tanıttı. Century 21 Türkiye Ofisi Genel Müdürü Hilmi Işıkören, Mütekabiliyet Yasası'ndaki bir değişikle 44 ülkeden tüzel kişilerin Türkiye'den gayrimenkul edinebilmelerine izin çıkacağını belirterek, yabancıların gözünün yalılarda olduğunu söyledi. ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerinden insanların Boğaz'da yalı sahibi olmak için kendilerine başvurduğunu belirten Işıkören, "Biz de muhtarlar, yalı sahipleri ve konusunda uzman kişilerle 2 ay boyunca çalışarak, Boğaz'daki yalılar hakkında bir araştırma yaptık. Yalıların fiyatlarını belirledik ve kimlere ait olduğunu saptadık" diye konuştu.

Işıkören, fiyat değerlendirmesinde bulunurken yalının semtinden, denize olan uzaklığına, cephe genişliğine, denizin akıntı durumundan, yalının önündeki su derinliğine ve restore edilip edilmediğine kadar birçok kriterin göz önünde bulundurulduğunu söyledi.

YALI SAHİPLERİ SAKLANIYOR
Boğazdaki birçok yalının gerçek sahiplerinin isimlerini açıklamak istemediklerini belirten Işıkören, "Yalı sahipleri bu gizliliği yalıyı satarken de gösterir ve yalının satışından çok az insanı haberdar ederler. Önce aile içinde halletmeye çalışılır, satamazlarsa yakın çevreleri aracılığıyla yalıyı elden çıkarmayı denerler. Çok fazla komisyoncunun araya girmesi, yalı fiyatını düşürdüğünden aracı olmadan direkt kendileri yalının satışıyla ilgilenirler" diye konuştu.

Yalı tanıtımı yapılan tekne gezisinde, Boğaz'da Beylerbeyi'nden Yeniköy'e kadar irili ufaklı bir çok yalının tarihleri ve kimlere ait olduğu anlatıldı. 30 km uzunluğundaki Boğaz'daki yalıların, güneye cepheli olanları daha değerli. Çünkü kışın ısı açısından daha avantajlı. Yalıların restorasyon fiyatları ise 500 bin ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. Boğaz'daki 12 yalı miras kavgaları veya restorasyon masraflarının yüksek oluşu nedeniyle restore ettirilememiş.

BOYNER İLE SEZEN AKSU KOMŞU
Ünlü isimlere ait olan yalıların başında, Anadolu Hisarı'nda bulunan ve Mustafa Koç'a ait olan Nuri Paşa Yalısı geliyor. 'Bu yalının değeri değeri 4 milyon dolar. Cem Boyner'in Kanlıca'daki yalısı ise 5 milyon dolar. Boyner'in yalısıyla yan yana bulunan Sezen Aksu'nun küçük yalısının fiyatı ise 4 milyon dolar. Boğaz'daki yalı hattının en pahalı kısmı ise Çubuklu semtinde bulunanlar. Şehmuz Tatlıcı'nın yalısına 20-25 milyon, Erbakan'ın yalısına 17 milyon , Ayhan Şahenk'in yalısına ise 20 milyon dolar değer biçiliyor.

Komodor Remzi Bey yalısı

31 yıldır Erdal İnönü oturuyor
1917 yılında yaptırılmış olan ve General Mümtaz Aktay Paşa'ya satılan yalı, 1972 yılında Erdal İnönü tarafından satın alındı. Satış Değeri 3.5 milyon dolar

Kıbrıslı yalısı


Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa bu yalıyı 1840 yılında satın aldı ve yalı o zamandan beri Kıbrıslı Ailesi'nin. Yalıda halen Halis Komili'nin eski eşi Alev Kıbrıslı oturuyor. Bu yalı, Piyer Loti ve Yahya Kemal gibi yazarların çok sevdiği bir toplantı yeri olma özelliğini de taşıyor. Cephesi 172 metre olan yalı Boğaz'ın alan olarak en büyük yalısı olma özelliğini taşıyor. Satış Değeri 4 milyon dolar

Sabancı Ailesi'nin 5 tane yalısı var

Ahmet Nazif Paşa yalısı
Boğaz'da en fazla yalısı olan aile Sabancı ailesi. 12 milyon dolarlık Sabancı İkiz Yalıları, 5 milyon dolar değerindeki Zarif Mustafa Bey Yalısı, 25 milyon dolar değerindeki Atlı Köşk ve 6 milyon dolar değerindeki Ahmet Nazif Paşa Yalısı Sabancı ailesinin sahip olduğu yalılar. Vaniköy'deki Ahmet Nazif Paşa Yalısı'nın özelliği neoklasik tarzda yapılmış olması. Dindar Vani Mehmet Efendi tarafından yaptırılan yalının büyük kısmı harem, küçük kısmı selamlık olarak tasarlanmış.

Kont Ostrog yalısı

Koç'un kırmızı incisi
Polonya doğumlu Osmanlı İmparatorluğu'nun hukuk danışmanı olan Leon Ostrog'un 1904'te aldığı yalı, halen onun adını taşıyor. Ostrog'un yakın dostu Pierre Loti'nin kişisel eşyaları ve kitapları halen yalıda bulunuyor. Yalı bugün Rahmi Koç'a ait. Satış Değeri 7 milyon dolar

Sadullah Paşa yalısı
Boğaz'ın en eski ahşap yalılarından olan bu yapı, en son Ayşegül Tecimer tarafından kullanılmıştı. Sadullah Paşa'nın akrabası olan Emel Esin'e ait olan yalının değeri 7.5 milyon dolar.

Perili Köşk - Y. Ziya Paşa Köşkü
Rumeli Hisarı'nda bulunan köşkün restorasyonu yeni tamamlandı. Yusuf Ziya Paşa tarafından satın alınan köşkün bugünkü sahibi Basri Erdoğan. Erdoğan, binayı turistik amaçlarla kullanmak istiyor. Perili Köşk olarak da tanınan köşk, 40 milyon dolarlık değeriyle Boğaz hattının en pahalı ikinci binası. Değeri 40 milyon $

İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır