kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Londra'da el sıkıştılar

Dışişleri Bakanı Gül, "İngiliz ve Türk işadamlarının Irak'ta ortak çalışacaklarını belirtti


İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiliz meslektaşı Jack Straw ile görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta kalıcı ve her iki toplumu da tatmin eden bir çözüm bulunmasının önemine işaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından basın toplantısı yapan Gül ile Straw, toplantılarında Kıbrıs dışında Afganistan, Irak, İran ve AB konularını el alındığını açıkladı. Türkiye'nin reform çalışmaları hakkında Straw'a bilgi verdiğini ifade eden Gül, Kıbrıs konusuyla ilgili bir soru üzerine şu açıklamayı yaptı Biz her zaman çözümsüzlüğün çözüm olmadığını savunduk. Bu konudaki çabalarımız sürüyor. Zaten son dönemde karşılıklı güven artırıcı bir takım adımlar da atıldı. Durumu izliyoruz. Önemli olan kalıcı ve tarafları tatmin eden bir çözüm bulunması...

Straw ise Gül ile son zamanlarda özellikle AB zemininde sık sık görüşme imkanı bulduklarını, son görüşmelerinde de çok geniş yelpazeye yayılan konuları ele aldıklarını belirtti. Straw ayrıca, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde kaydettiği ilerlemeyi ve reform çabalarını izlediğini ifade etti.

Gül, Straw ile görüşmesinin ardından İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Baroness Amo'la da biraraya geldi. Görüşmede, Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde Türk ve İngiliz şirketlerinin işbirliği içinde olması kararlaştırıldı. Amos, Türkiye'nin elektrik, temiz su, kanalizasyon, iletişim ve sağlık alanlarında katkı sağlaması fikrine İngiltere'nin sıcak baktığını söyledi. Gül, Irak'ta İngiliz ve Türk işadamlarının kısa süre sonra buluşacağını ve ortak projelere imza atacaklarını ifade etti.

"Yardıma hazırız cevap bekliyoruz"
ABD askerlerine yönelik saldırıların bir gün öncesinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda Türkiye'nin, Irak'ın yeniden yapılanması konusunda ABD'ye yardım önerdiğini, ancak Washington'dan yanıt beklediğini söyledi. Londra'da bulunan Dışişleri Bakanı, Irak'taki durumun giderek bozulduğunu, Türkiye'nin bundan üzüntü ve kaygı duyduğunu belirtti.

Sorunun yalnızca güvenlik olmadığını kaydeden Gül, ABD ve İngiltere'nin sadece güvenlik konusu üzerine yoğunlaşmalarının hata olacağını vurguladı. "Şu anda Irak'ta elektrik, temiz su, telefon ve gaz yok" diyen Gül, stratejik bir müttefik olan Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde sınır çevresine hat çekerek elektrik sağlayabileceğini, ayrıca içme suyu sağlanmasına destek olabileceğini belirtti. Bir Kürt devleti kurulmasına ilişkin herhangi bir gelişmenin felakete yol açabileceği uyarısında bulunan Gül, "Suni bir gelişme gerçekleşirse, bundan müttefikler sorumlu olur" dedi.

Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır