kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Pişkin Berlusconi!

Berlusconi'nin Nazi gafının yol açtığı tartışma büyüyor. Almanya Başbakanı Schröder, 'Kabul edilemez' dediği benzetme için İtalyan Başbakan'ın resmen özür dilemesini istedi. Berlusconi'nin ise hiç niyeti yok...

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ülkesi adına Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını almadan çok uzun süre önce dünya basının gündemine oturdu. Acaba bu görevi yürütebilecek miydi? Buna layık mıydı? Siyasi ve ahlaki liderliği tartışılmaz mıydı? Dokunulmazlık sağlamak için yasalarla oynayan bir adam AB'nin başkanı olabilir miydi?

Bütün bu sorular günlerce gazete manşetlerinden inmedi. Ve önceki gün söylediği 2 cümle, İtalyan Başbakan hakkında bu eleştirileri dile getiren herkese "Haklıyız" dedirtti.

Berlusconi, 1 Temmuz günü aldığı AB dönem başkanı sıfatı nedeniyle AB Parlamentosu'nda bir konuşma yaptı.

Bu konuşma bitiminde Alman parlamenter Martin Schulz söz alarak, Berlusconi hakkında açılan davaları ve dokunulmazlık yasasını anımsattı. Bunun üzerine atağa kalkan Berlusconi, "Sayın Schulz, bu aralar İtalya'da bir yapımcı Nazi toplama kamplarıyla ilgili bir film çekiyor. Sizi kapo (toplama kampının Nazi subayı görevlisi) rolü için önereceğim. Mükemmel olurdunuz" dedi. Bu sözler başta İtalya ve Almanya olmak üzere Avrupa ve dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

SCHRÖDER SERT ÇIKTI
Ekonomi paketi ve vergi indirimi konusunda bir konuşma yapmak üzere kendi meclisine giden Schröder, konuşmasına başlamadan önce sözü, Nazi gafına getirdi. Berlusconi'nin kıyaslamasının içerik ve tarz açısından kabul edilemez olduğunu belirten Alman Başbakan, "İtalyan Başbakan'ın resmi özür dilemesini bekliyorum" dedi. Bunun üzerine bütün gözler yine İtalya'ya çevrildi.
Sözlerinin ironi taşıdığını, şaka yaptığını söyleyen İtalyan Başbakan, özür dilemeye niyeti olmadığını belirtti. Alman meslektaşıyla dün Türkiye saatiyle 15.30'da telefonla konuşacağını, konunun bu konuşma sonrası kapanacağına inandığını söyledi. Nefesler tutuldu, siyasi gündem durdu. Saat gelip çattığında iki liderin yoğun gündemi dolayısıyla konuşmanın ertelendiği açıklandı. Özür dileyip dilemeyeceği konusunda resmi bir açıklama yapılmayan Berlusconi, olanların ülkesindeki sol muhalefetin işi olduğunu öne sürdü.

Ancak özür dilemeye yanaşmadığı gibi bir pot daha kırması, suları iyice bulandırdı. Berlusconi, "Bunda abartılacak ne var. Biz İtalya'da Musevi soykırımı üzerine fıkra anlatıp güleriz" deyince tepkiler çığrından çıktı.

BU SÖZLER HAKARETTİR
Nazi'ye benzettiği Sosyalistler grubu başkanı Schulz, İtalyan Başbakan'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. İngiliz BBC televizyonuna konuşan Alman parlamenter, "Tarihinde Mussolini gibi bir başkanı olan bir devletin başbakanının toplama kampı kurbanları konulu imalarda bulunması şaşırtıcı" dedi. Bir AB ülkesinin liderinin bu ithamları benim için kabul edilemez. Bu sözler hem partimiz, hem de toplama kampı kurbanları için hakarettir" dedi.

Avrupa Parlamentosu liderleri, Berlusconi'den resmi bir özür beklediklerini, aksi halde onun başkanlığındaki Avrupa Konseyi'ni protesto edeceklerini açıkladı. İtalyan Başbakan'ın özür dileme gibi bir niyeti olmadığını gören Parlamento'nun Sosyalistler grubu Sözcüsü Pasqualina Napolitano, bir açıklama yaparak, başkanları Enrique Baron'un konuyu 15 Ekim'de yapılacak AB liderleri toplantısında taraflara açmayı düşündüğünü söyledi. Berlusconi'nin özür dilememesi halinde, AB ortak anayasasının konuşulacağı bu zirvede tepkilerini göstermeyi planladıklarını belirtti. Ancak Berlusconi'nin başkanı olduğu Forza Italia partisinin da bağlı olduğu Avrupa Halkları Partisi (Parlamento'daki en büyük siyasi grup) İtalyan Başbakan'ın üzüntülerini zaten dile getirdiğini belirtti ve "Berlusconi'nin özür dilediğini kabul ediyoruz" dedi.

Yasemin TAŞKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır