kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

FATİH DOĞAN


Kumar mı?

Şampiyon' sıfatını 100. yaşında üzerine yapıştırmış Beşiktaş'ın transfer politikasını değerlendirmek için geçtiğimiz sezonun iyi analizini yapmak gerek. Transferler ihtiyaca göre yapılmış hamleler mi; yoksa şampiyonluk havasının ve rekabet rüzgarının 'biz yaptık' egosuyla birleştiği adımlar mı?

Ahmet Hassan'ın transferi Lucescu için çok önemliydi. Çünkü İbrahim'in ve Sergen'in sorunları nediniyle ilk 11'de yer almadığı haftalarda Romen teknik adamın ağzından sık sık "Sergen ve İbrahim'in olmayınca orta sahada rakibi eksiltemiyoruz. Direk rakibin üzerine gitmemiz ve kurgusunu bozmamız gerekiyor.." Ahmed Hassan'da hem hız hem de bu özellik bulunuyor. Luce kapanan takımları açmak için de Ahmed'ten çok şey bekliyor. Romen hoca geçtiğimiz sezon başında 4'lü defans kurgusunu denedi. Ancak Ronaldo ve Zago'nun ağır oluşları zoraki sarkık liberolu 3'lü defans sistemine geçmesini zorunlu kıldı. Lucescu bir sezon boyunca alternatifsiz bu sistemle oynamak zorunda kaldı. Emre Aşık, Lucescu için 'güven çınarı'. Hem tandem, hem de üçlü savunmaya ve bu iki sistemin arasındaki hızlı geçişlere çabuk adapte oluyor. Ayrıca hava toplarındaki hakimiyeti, tecrübesiyle birlikte artı hanesini artırıyor.

En önemlisi sağ kanat
Beşiktaş'ın en önemli sıkıntılardan biri sağ kanattaydı. Tamer ve Niyazi bir türlü takıma adapte olamayınca bütün yük Kaan Dobra'nın omuzlarına binmişti. Yılda ortalama üst düzey 50 maç oynayan Beşiktaş'ta Kaan'ın rakibi ve paylaşımcısı, dinamik ve yetenekli yapısıyla Okan Koç olabilir. Ancak ofansif yönü çok kuvettli olan Okan'ın defans yönündeki zaafiyeti kafamda soru işareti bırakıyor. Yine de kesin bir hükme varmak için Lucescu'nun tedrisatından geçmesini beklemek daha doğru olur.

Geçen sezon orta sahada sıkıntı yaşayan Lucescu'nun çoğu zaman 4 elle sarıldığı Pancu'nun gücü bile son 10 haftada bu tempoya yetmedi. G.Saray'dan iyi bir altyapıya sahip Ümit Aydın'ın alınması da bir nevi 'emniyet sübabı' izlenimini veriyor.

Görünen köy, Lucescu ile Beşiktaş'ın transferde bilinçli ve yerinde adımlar attığıdır. Ancak 2 eksik kafalara takılıyor. Birincisi, Beşiktaş'ın geçen sezon kafasını (!) kullanamaması. İlhan, Ahmet ve de Sergen kafayla gol atmayı tercih eden ve becerisine sahip oyuncular değil. Bu alana sadece kafayla gol atacak değil, kafayla asist yapacak bir futbolcuya zorunlu ihtiyaç var.

İkincisi ise sol kanatta. Halen bütün yük İbrahim'in omuzlarında gözüküyor. Geçen yıl bu kanada hiçbir maya tutmadı. Bu yıl sol kanatta kocaman bir soru işareti duruyor; ya İbrahim sakatlanırsa!...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır